Sari la conținut
Home » Chihuahua / Terrier Mexican

Chihuahua / Terrier Mexican

  • de


Greutate: 1 – 3 kg
Inaltime: 15 – 23 cm
Origine: Mexic,

Istoric rasa Este recunoscut de toata lumea ca fiind cel mai mic caine din toate rasele existente. Desi unele presupuneri considera ca stramosii lui au fost adusi din Europa sau China, cea mai plauzibila teorie este cea conform careia se trage din cainii indigeni crescuti de azteci, caini de talie mica, Techichi. Numeroase oseminte si statuete reprezentand acesti caini, gasite in morminte, atesta ca ei jucau un rol important in viata religioasa a aztecilor. Se pare ca acesti caini erau sacrificati de preotii azteci pentru ca ei sa conduca sufletele mortilor in lumea celalalta. Chihuahua a patruns in America de Nord la mijlocul secolului al XIX-lea, iar in 1928 a fost fondat Clubul American “ Chihuahua” datorita crescatorilor americani care, prin selectii severe si ingrijite, au obtinut exemplarele actuale si care au suferit schimbari importante (inainte avea fata mai alungita si urechi mari, ca de liliac).

Descriere Fizica Este un caine de talie foarte mica, cu un corp bine modelat, destul de solid, usor mai lung decat inalt. Are un cap mare, rotund ca un mar, cu falci fine, stop accentuat, bot scurt si usor ascutit, nasul scurt si pigmentat in concordanta cu blana. Ochii sunt mari, rotunzi, distantati, putin proeminenti, plini (fara alb). Urechile sunt mari, departate, de format “ liliac” , ridicate in miscare si lasate lateral in repaos. Coada este de lungime medie, purtata rulat pe spate. Sunt doua varietati: cu par lung si cu par scurt. Prima varietate are un par lung, drept sau ondulat, moale si poate avea o coama in jurul gatului, franjuri la coada, urechi, picioare si este foarte rar intalnita. A doua varietate are un par scurt, moale, lucios, drept, bine lipit de corp. Poate avea orice culoare sau combinatie de culori cum ar fi : negru, alb, albastru, roscat, culoarea graului, cu sau fara pete albe sau inchise la culoare.

Personalitate Este un caine inteligent, foarte curajos, iute, vioi, energic, foarte vigilent, alert, sensibil, jucaus, galagios, cu un latrat care da impresia unui caine mai mare, dar incapatanat. Este foarte atasat de familie si mai ales de o persoana, devotat, crendicios, familiar. Daca este socializat de mic accepta atat copiii, cat si persoanele necunoscute. Se intelege mai ales cu cainii din aceeasi rasa si mai greu cu alti caini sau alte animale, avand nevoie de socializare.

Ingrijire Blana cainilor cu par lung trebuie periata in mod regulat, iar a celor cu par scurt trebuie periata ocazional cu o perie de cauciuc. Trebuie folosite picaturi de ochi pentru prevenirea aparitiei “petelor de lacrimi”. Este bine de evitat ingrasarea acestor caini, deoarece obezitatea poate duce la ingustarea cailor respiratorii. Dantura puilor din aceasta rasa trebuie verificata regulat pentru a fi siguri ca dintii de lapte au cazut. Uneori acestia raman alaturi de cei permanenti si inlaturarea lor necesita interventie chirurgicala. Sunt destul de mofturosi la mancare.

Conditii de viata Este un caine care se simte cel mai bine in casa, sau intr-un apartament langa un stapan mai sedentar. Miscarea pe care o face in casa ii este suficienta. Este sensibil la frig, umezeala sau curente de aer. Cand este mai frig afara este bine sa aiba o hainuta. Nu trebuie lasat in preajma animalelor, sau a altor caini mult mai mari pentru ca poate fi calcat in picioare. Nici in preajma copiilor mici nu trebuie lasat pentru ca il considera jucarie. Are nevoie de socializare.

Dresaj Deoarece acesti caini mici provoaca putine daune ei nu sunt dresati. Cu toate acestea, acest caine ar fi un elev sarguincios, constiincios.

Utilitate Este un placut si devotat companion.