Sari la conținut
Home » Care sunt obligațiile deținătorilor de animalele de companie care locuiesc la bloc

Care sunt obligațiile deținătorilor de animalele de companie care locuiesc la bloc

Din cuprinsul articolului

Care sunt obligațiile deținătorilor de animalele de companie care locuiesc la bloc, există o legislație specifică care să reglementeze acest lucru? Întrebarea apare mai ales că în urma unui studiu realizat în urmă cu un an de FEDIAF (Federaţia Europeană a Industriei de Petfood) a scos în evidență că aproape 50% din gospodăriile din România au un animal de companie, fie că vorbim de câine sau pisică.

Numărul mare de deținători de animale de companie generează și reacții mai puțin comode. Există astfel un aspect oarecum neplăcut pentru cetățenii cu animale de companie care locuiesc în mediul urban. S-a constatat că unii dintre ei sunt somați să plătească diverse taxe pentru animalele pe care le dețin în apartamente. Trebuie proprietarii acestora să plătească suplimentar pentru ele? Ce spun specialiștii

În acest context, o întrebare apare pe buzele tuturor acestor cetățeni: ”Este legală această practică a solicitării de taxe suplimentare pentru animalele de companie ce trăiesc la bloc?”

Ei bine, legislația din țara noastră privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari nu reglementează în mod clar situația animalelor de companie ce trăiesc la bloc. Nu sunt prevederi clare nici în privința taxelor pe care stăpânii ar trebui să le plătească pentru acestea, conform Avocatnet.ro.

Legea care permite impunerea unor taxe

Legea privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, legea nr. 230/2007, permite adunării generale a proprietarilor să adopte o hotărâre în acest sens. Mai exact, să impună o taxă pentru animalele ce trăiesc în apartamentele situate într-un bloc. Ar fi vizate de taxe nu toate animalele de companie, ci doar câinii și pisicile.

În același timp, specialiștii juridici atrag atenția că această măsură poate fi contestată. Art. 26 din legea nr.230/2007  are prevederi în acest sens. Astfel, dacă ”o hotărâre a adunării generale este contrară legii, statutului sau acordului de asociere a asociației de proprietari sau este de natură să producă daune intereselor proprietarilor, aceștia pot ataca în justiție respectiva hotărâre”.

Concluzia este că, în acord cu legislația care reglementează viața la bloc, nu există prevederi clare privind instituirea unei taxe pentru animalele de companie care trăiesc la bloc. În același timp, legea permite asociațiilor de proprietari să ia o astfel de hotărâre.

De notat că, hotărâri prin care să se reglementeze condițiile în care pot fi deținute animalele de companie din respectiva localitate pot fi luate de consiliile locale, lucru care se întâmplă deja în mai multe județe și orașe.