Sari la conținut
Home » Cântă lebăda înainte să moară? Cât de adevărată este această afirmație și de unde a pornit

Cântă lebăda înainte să moară? Cât de adevărată este această afirmație și de unde a pornit

Cântecul lebedei este o metaforă care se referă la ultimul act, gest sau spectacol al unei persoane creative, cum ar fi un muzician, un actor sau un artist, chiar înainte de a se retrage sau de a muri. Se poate referi, de asemenea, la ultimul discurs sau act făcut de un politician, un lider de afaceri sau o altă persoană aflată la putere.

Este asociat în special cu muzicienii, iar una dintre primele utilizări cunoscute ale acestei expresii poate fi urmărită până la Franz Schubert.

Cântă lebăda înainte să moară?

Lebedele sunt păsări cunoscute pentru cântecele lor frumoase și obsedante. Ele folosesc aceste sunete pentru a comunica cu alte lebede, pentru a-și apăra teritoriul și pentru a-și atrage partenerii. Cu toate acestea, ele nu cântă în mod tradițional, deoarece nu produc melodii. Așadar, legenda despre cântecul lebedelor este falsă.

Este o concepție greșită comună că lebedele cântă chiar înainte de a muri, dar acest lucru nu este adevărat. Nu există nicio dovadă științifică care să susțină ideea că lebedele cântă atunci când mor, iar aceasta este probabil un mit vechi sau o poveste populară.

Un bun exemplu în acest sens este lebăda cântătoare. Are un strigăt de „bugling” și a fost observată emițând o succesiune prelungită de note în timp ce plămânii săi se prăbușesc la expirație, ambele fiind cauzate de o buclă traheală suplimentară în sternul său.

Pot cânta lebedele?

Deși multe lebede nu cântă în sensul tradițional, ele produc o serie de vocalize care pot suna destul de melodic. Aceste vocalizări sunt adesea folosite pentru a-și stabili și menține teritoriile, ceea ce este vital pentru succesul speciei.

Cu toate acestea, pentru lebădă, fiecare dintre aceste vocalize are un scop distinct și se face fie singur, fie ca parte a unei perechi. Interesant este faptul că respectiva comunicarea dintre perechile individuale de lebede poate fi la fel de unică precum limbajul însuși!

Este lebăda „mută” de fapt mută?

Lebăda mută este o creatură maiestuoasă, cu pene albe și un gât lung și curbat. Deși numele său ar putea sugera contrariul, lebăda mută poate de fapt să vocalizeze, potrivit birdsandwetlands.com.

De fapt, are un repertoriu uimitor de bogat de zgomote. Denumirea „mută” nu înseamnă că sunt complet silențioase, ci a apărut probabil de la taxonomiștii care nu au putut auzi niciun sunet atunci când observau specia de la distanță.

Pentru a-i auzi adevărata voce, trebuie să ai norocul de a te apropia suficient de mult pentru a aprecia talentul muzical al acestei păsări elegante. Expresia „pasărea care cântă chiar înainte de moarte” este o metaforă și nu există specii de pasări reală care să cânte chiar înainte de moarte.