Sari la conținut
Home » Lista animalelor protejate de lege în România este extinsă

Lista animalelor protejate de lege în România este extinsă

Lista animalelor protejate de lege în România este extinsă

Lista animalelor protejate de lege în România este extinsă, reflectând preocuparea pentru conservarea speciilor aflate în pericol. De-a lungul istoriei, unele dintre aceste specii, precum bourul, castorul, marmota sau vulturul zăgan, au dispărut de pe teritoriul românesc. Din cauza braconajului și a altor amenințări.

Animalele protejate de lege în România beneficiază de o interdicție totală privind vânarea, indiferent de sezon sau locație. Numeroase specii rare se confruntă cu riscul de a dispărea din cauza braconajului sau a lipsei de resurse alimentare.

Lista animalelor protejate de lege în România este extinsă

Un exemplu notabil este reprezentat de zăgan, care a fost complet dispărut din România. Ultimul individ cunoscut a fost vânat în anul 1927. După o absență de peste opt decenii, acesta a reapărut în țară, dar a fost observat un singur exemplar. Zăganul este cea mai mare pasăre din Europa, cu o înălțime de aproximativ 3 metri.

La începutul anului 2020, fostul Ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a declarat că se intenționează să se instituie măsuri de protecție pentru capra neagră și ciocârlie. Având în vedere că anterior aceste specii puteau fi vânate „fără niciun fel de restricție”.

Lista animalelor protejate de lege e variată

Lista animalelor protejate de lege în România, conform Enciclopediei României, este destul de variată și cuprinde numeroase specii, printre care se numără: aspretele, lostrița, broasca țestoasă dobrogeană și cea din Oltenia, șarpele și șopârla de nisip, șarpele lui Esculap, vipera, cocoșul de mesteacăn și cel de munte, corbul și dropia.

În plus, lista animalelor ocrotite de lege în România include și alte specii precum egreta mare și egreta mică, lebăda cucuiată și cea de iarnă, lopătarul, pelicanul comun și cel creț, piciorongul, stârcul cenușiu, sfrânciocul mare, uliul alb și cel sur, vulturul codalb, hoitar, pescar, pleșuv sur și pleșuv brun, huhurezul mare și cel de pădure, gaia roșie, râsul și zimbrul, conform impact.ro.