Sari la conținut
Home » Câinii și comportamentele reprobabile : săritul pe oameni. Cum îi dresez să înceteze

Câinii și comportamentele reprobabile : săritul pe oameni. Cum îi dresez să înceteze

Dacă ai un câine care sare pe tine și pe ceilalți, nu ești singur! Aproximativ 56% dintre stăpâni au declarat că animalul lor de companie sare în mod regulat pe ei și pe alții.

Fiind un comportament canin foarte răspândit, este o idee bună să știți care sunt cauzele pentru care câinii sar. Steve Dale, CABC, expert în animale de companie de peste 20 de ani, notează că cele mai frecvente motive pentru care câinii sar pe tine includ: Căutarea atenției; frică sau agresivitate

Cel mai frecvent motiv pentru care câinele sare pe tine

Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care câinii sar este acela de a saluta. Dale explică faptul că animalele de companie se salută între ei și cu noi spunându-și „bună ziua” față în față. „Câinii ne pot vedea față în față doar dacă sar în sus”.

Din moment ce unul dintre multele moduri în care câinii ne arată afecțiunea este lingându-ne fața, este de mirare că vor să sară și ei și să ne salute față în față?

Una dintre cele mai bune modalități de a atrage atenția cuiva este să sari pe el! Deși noi, oamenii, nu putem scăpa cu acest comportament, câinii noștri au realizat că aceasta este una dintre cele mai bune modalități de a ne atrage atenția. Unii câini sunt flămânzi și încearcă să ne comunice acest lucru. Alteori, ne pot spune că au nevoie să meargă la baie.

În unele cazuri, câinii sar agresiv pe oameni. Dale explică faptul că cea mai mare parte a agresivității se bazează pe frică și îi sfătuiește pe părinții de câini să citească limbajul corporal al câinelui lor pentru a detecta semne de frică în timpul săriturilor.

Cercetările privind agresivitatea câinilor dirijată de oameni au constatat că este mai probabil ca aceștia să fie agresivi față de persoane necunoscute decât față de membrii propriei familii. Dacă bănuiți că animalul de companie sare din cauza agresivității, Dale vă sfătuiește să consultați un dresor de câini cu întărire pozitivă.

Când este săritura câinelui o problemă?

Să recunoaștem, un câine care sare pe cineva nu este niciodată ideal. În afară de faptul că lasă urme de labe noroioase pe hainele tuturor, poate fi periculos în unele scenarii. Câinele tău nu poate aprecia dacă persoana pe care urmează să sară va pica. Cea mai importantă lecție pentru câinele tău este că lucrurile bune se întâmplă atunci când nu este vorba de sărituri.

Oprirea săriturilor implică o lipsă de interacțiune cu câinele dumneavoastră. Evitați să ridicați genunchiul pentru a bloca săritura. Acest lucru nu numai că este ineficient, dar poate provoca și o rănire a câinelui dumneavoastră.

Cum să vă dresați câinele să nu mai sară

Dale sfătuiește ca atunci când intri în casă, să te întorci în partea cealaltă și să aștepți să sară cu toată energia. Când obosesc, puteți să vă întâmpinați calm câinele fericit.

În plus, nu îi cereți câinelui să aibă un comportament incompatibil, cum ar fi să alerge în camera alăturată pentru a aduce o jucărie. Nu vă agitați dacă această metodă de așteptare și observare nu funcționează imediat. Majoritatea câinilor vor începe din nou să sară în aer atunci când le acordați atenție, dar trebuie să aveți răbdare și să așteptați din nou.

O altă metodă pe care Dale o sugerează este aceea de a avea un loc desemnat pentru câinele tău atunci când oaspeții intră în casă, inclusiv patul lor sau o altă cameră. Folosiți o lesă sau un ham pentru a vă deplasa câinele spre acest loc cu blândețe.

În cele din urmă, cereți-i oaspetelui să nu vă salute câinele până când acesta nu se va fi liniștit. Acest lucru va necesita multă răbdare din partea dumneavoastră și a oaspeților dumneavoastră, dar va merita pe termen lung, potrivit rover.com.