Sari la conținut
Home » Câini neastâmpărați: Experții dezvăluie top zece cele mai „obraznice” rase

Câini neastâmpărați: Experții dezvăluie top zece cele mai „obraznice” rase

American Kennel Club (AKC) a dezvăluit recent topul celor mai obraznice zece rase de câini. Experții au împărtășit, de asemenea, informații despre modelele de comportament ale iubitelor noastre animale de companie.

Labradorul Retriever preia coroana

Labrador Retriever a câștigat coroana de cea mai „obraznică” rasă. În mod tradițional, oamenii cunosc acest câine popular pentru natura sa prietenoasă și sociabilă. Cu toate acestea, se pare că forța și spiritul energic al rasei ar putea uneori să îi îndrepte spre comportamente mai puțin dorite.

Urmând îndeaproape pe urmele labradorului, Beagle, Welsh Pembroke Corgi și Shiba Inu au completat topul celor mai obraznice patru cele mai obraznice rase. Acestea demonstrează că și câinii de talie mică au partea lor de năzbâtii răutăcioase.

Mai mulți câini neastâmpărați: Border Collie, Jack Russell Terrier

Printre acestea se numără Cavalier King Charles Spaniel, Jack Russell Terrier, Dachshund, Border Collie și Cocker Spaniel. Spre surprinderea multora, lista s-a încheiat cu Golden Retriever. De obicei, oamenii cunosc această rasă pentru comportamentul său loial și blând.

sursă foto: thesprucepets.com
cocker și osul lui; sursă foto: hesprucepets.com

„Oricine are un câine știe că aceștia pot avea o tentă răutăcioasă care se va manifesta adesea prin mestecarea mobilei, lătratul excesiv și comportamentul agresiv cu alte canine”, a declarat un reprezentant al American Kennel Club.

Această afirmație sună adevărat pentru mulți proprietari de animale de companie care au experimentat latura răutăcioasă a câinilor lor. Cu toate acestea, acest lucru subliniază, de asemenea, ideea că unele rase pot prezenta în mod natural aceste comportamente.

Chiar și câinii neastâmpărați pot fi dresați

În ciuda obrăzniciei aparent inevitabile a acestor rase, experții ne asigură că nu este totul pierdut. Cu o abordare corectă, chiar și cei mai neastâmpărați câini pot fi dresați. Trucul, se pare, constă în stabilirea unor limite și reguli casnice din momentul în care câinele devine parte din casa dumneavoastră.

sursă foto: This Old House

După cum explică un expert: „Cheia este să gestionați mediul înconjurător prin stabilirea de limitări, care includ restricționarea camerelor la care au acces și îndepărtarea a tot ceea ce îi excită inutil.”

Tratați câinii ca pe niște copii mici

Pentru a vizualiza acest lucru, ar putea fi util să tratați câinii, indiferent de vârsta lor, așa cum ați trata un copil mic. Acest punct de vedere îi poate ghida pe proprietarii de animale de companie să gestioneze mediul înconjurător al animalului lor de companie în mod similar cu modul în care ar face-o pentru un copil mic.

Ar trebui să țineți departe de îndemână consumabilele de curățenie, cablurile, uneltele și alte obiecte potențial periculoase. În plus, s-ar putea să nu fie cea mai bună idee să lăsați câinii răutăcioși nesupravegheați să se plimbe prin casă. În schimb, experții recomandă dresajul în cușcă, potrivit earth.com.

În loc să vedeți cușca ca pe o măsură punitivă, faceți-o cât mai confortabilă. Asigurați-vă că lada câinelui este completă cu perne, pături, dulciuri și jucării preferate. Acest lucru poate ajuta câinele să asocieze lada cu un spațiu sigur și confortabil, reducând anxietatea și comportamentele potențial distructive.

Ajutați câinii să își elibereze energia

În cele din urmă, proprietarii de animale de companie trebuie să înțeleagă că, adesea, comportamentul distructiv este o manifestare a energiei reprimate. Câinii, în special cei din rasele mai „obraznice”, au nevoie de o priză pentru a elibera acest surplus de energie.

Sunt recomandate activitățile fizice regulate, cum ar fi plimbările sau alergările, jocul de prindere și înotul. Stimularea mentală este, de asemenea, esențială, cu activități precum învățarea de trucuri noi, oferirea de jucării de mestecat, crearea de puzzle-uri alimentare, hrănirea dispersată și organizarea de întâlniri de joacă pentru câini.