Sari la conținut
Home » Caii care ne vindecă! Terapia asistată de animale face minuni pentru sănătatea mentală

Caii care ne vindecă! Terapia asistată de animale face minuni pentru sănătatea mentală

sursă foto: Azer News

Winston Churchill a spus odată: „Există ceva în exteriorul unui cal care face bine în interiorul unui om”. Programele de terapie asistată de cai (EAT) sunt concepute pentru a ajuta la creșterea emoțională, mentală sau fizică a oamenilor prin interacțiunea cu natura reconfortantă a cailor.

sursă foto: Zareba systems
efectele benefice ale terapiei; sursă foto: Zareba Systems; sursă foto: Zareba systems

În timp ce utilizarea animalelor mici pentru companie și terapie a fost studiată de un secol, caii au intrat în acest rol mai recent. Pe măsură ce aflăm mai multe despre legătura dintre cai și oameni, este probabil ca programele EAT să continue să se extindă ca metode complementare de vindecare, în combinație cu terapia medicală și terapia prin vorbire. Caracteristicile perceptive ale cailor pot stârni un interes și o afinitate la oameni de toate vârstele.

Care sunt diferitele tipuri de terapie ecvină?

Obiectivele terapiei ecvestre pot fi foarte diferite, în funcție de situația unei persoane. Caii îi pot ajuta pe oameni să privească în interior pentru a depăși dificultățile de învățare sau fizice, pentru a construi forță și coordonare, precum și pentru a dezvolta rezistența intelectuală și psihologică.

Există câteva tipuri diferite de terapie ecvină, inclusiv programe EAT pentru sănătate mintală, echitație terapeutică și învățare asistată de cai.Împreună cu terapia cognitiv-comportamentală (CBT) și cu terapia de expunere și prevenire a răspunsului (ERP),  a avea grijă de cai și de a lucra cu ei poate ajuta oamenii să facă față provocărilor emoționale.

sursă foto: DFW Child
beneficiile terapiei cu cai; sursă foto: DFW Child

Caii se adaptează și adesea reflectă sentimentele umane. Terapia EAT ajută la construirea conștiinței de sine emoționale și, în cele din urmă, a relațiilor sociale.

Anxietatea poate fi alinată prin natura liniștitoare a cailor

Persoanele din spectrul autist sau cele care se pot lupta cu empatia pot găsi alinare în natura liniștitoare a cailor și în indiciile nonverbale pe care le experimentează. În timp, acest lucru poate deveni o trambulină pentru un angajament social mai mare.

Adolescenții în special par să găsească confort în această legătură liniștită și de încredere și pot deveni mai deschiși să vorbească despre luptele interne prin intermediul terapiei prin discuție. Alte programe sunt orientate către adulți, cum ar fi veteranii care se reintegrează în viața civilă, milenialii anxioși sau care depășesc durerea și pierderea.

sursă foto: Newport Academy
caii și terapia; foto Newport Academy

Unele situații comune în care poate fi implementat EAT includ: Doliu; Anxietatea; Depresie; Tulburarea de stres posttraumatic (PTSD); Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD); Autism; Probleme de comportament; Probleme de relaționare; Dependență; Tulburări de alimentație.

Hipoterapia poate fi implementată pentru următoarele afecțiuni

Hipoterapia poate fi implementată cu sprijin pentru: Autism; Amputație; Paralizie cerebrală; Sindromul Down; Dificultăți emoționale sau comportamentale; Distrofie musculară; Paralizie sau leziuni ale măduvei spinării; Scleroză multiplă; Spina bifida; Accident vascular cerebral; Leziuni cerebrale traumatice; Dizabilități vizuale sau auditive;

Învățarea asistată de ecvidee (EAL) este orientată spre dezvoltarea abilităților de viață, cum ar fi comunicarea, munca în echipă și leadership-ul. Aceste sesiuni implică, de obicei, munca la sol cu caii, inclusiv toaletarea, pregătirea și exercițiile de antrenament de bază; scopul este de a construi încrederea, conștientizarea emoțională și încrederea în sine, reducând în același timp nivelul de stres.

Cât de eficientă este terapia asistată de animale ecvestre?

Orice persoană care interacționează cu caii în mod regulat este probabil să găsească un sentiment de pace și împlinire în timpul călătoriilor la grajd. De programele de terapie asistată de animale  pot beneficia persoane de toate vârstele, de la copii mici care învață abilități motorii fine până la adulți și vârstnici care își mențin coordonarea musculară, sau cei care se confruntă cu provocări emoționale sau medicale.

Un studiu care a implicat veterani a arătat că peste 50% dintre cei înscriși într-un program ecvestru au avut semne reduse de depresie și PTSD după două luni de ședințe săptămânale de terapie ecvestră.

Studiile realizate de Universitatea de Stat din Washington au arătat, de asemenea, că învățarea asistată de cai reduce nivelul de cortizol (hormonul stresului) și crește competența socială și conștientizarea emoțională la tinerii participanți. Acest lucru poate fi util pentru orice adolescent, dar în special pentru cei aflați în situații de risc sau pentru cei care navighează prin orice formă de abuz, potrivit petmd.com.