Sari la conținut
Home » Din ciclul curiozități din lumea animalelor: Care este legătura între cai și unitatea de măsură calul putere?

Din ciclul curiozități din lumea animalelor: Care este legătura între cai și unitatea de măsură calul putere?

Ce mănâncă un cal?

Dacă achiziționați o mașină și nu aveți experiență în ceea ce privește măsurătorile de putere sau statisticile vehiculelor, este posibil să fiți nedumerit de una dintre capacitățile cheie ale vehiculului: puterea sa.

Bazându-vă pe acest termen, puteți presupune că un cal poate produce în jur de, în mod evident, 1 cal putere. Din punct de vedere lingvistic, este perfect logic. În realitate, însă, este departe de adevăr.

cal sălbatic în Delta Dunării; sursă foto: descoperadeltadunarii.ro
cal sălbatic în Delta Dunării; sursă foto: descoperadeltadunarii.ro

Câți „cai putere” poate produce un cal?

Puterea maximă a unui cal, în termeni științifici, este, de fapt, mult mai aproape de 15 cai putere, potrivit site-ului Energy Education al Universității din Calgary.

De fapt, un nume mai potrivit pentru această unitate ar putea fi „putere umană”, având în vedere că o persoană sănătoasă medie poate produce puțin peste 1 cal putere. De unde provine, așadar, acest termen? A fost inventat la sfârșitul anilor 1700 de către James Watt, un inginer scoțian cunoscut pentru motoarele sale cu aburi emblematice și incredibil de eficiente.

Căutând o modalitate de a face reclamă acestor aparate, el a inventat o unitate de măsură care să arate în mod eficient superioritatea motoarelor sale cu aburi în comparație cu ceva cu care oamenii erau familiarizați: caii.

Originea termenului cal putere

Watt a stabilit, mai degrabă din observații personale decât din studii științifice riguroase, că un cal de muncă poate roti o roată de moară de 144 de ori pe oră. Lui Watt nu i-a păsat prea mult de acuratețea măsurătorii, ci doar de faptul că aceasta sublinia îmbunătățirile drastice ale productivității pe care le-ar fi experimentat cumpărătorii dacă ar fi achiziționat unul dintre motoarele sale cu abur.

Într-adevăr, mașinile sale erau mult mai puternice și mai fiabile decât caii și, ca urmare, foarte puțini oameni au pus la îndoială sau s-au preocupat de veridicitatea calculelor sale. A fost, din toate punctele de vedere, un geniu al ingineriei și a fost atât de venerat de colegii săi încât, în semn de recunoaștere a faptelor și eforturilor sale de pionierat, unitatea de putere „watt” a fost în cele din urmă numită după el în 1882.

Cu toate acestea, având în vedere că acum știm că un cal poate exercita mult mai mult de 1 cal putere, de ce mai folosim încă un termen creat de Watt ca parte a unei campanii de marketing?

De ce mai folosim termenul de cal putere?

„Din cauza modului în care limba este în continuă schimbare, există mai multe cuvinte care sunt înstrăinate de originile lor decât ar putea oamenii să realizeze”, a declarat Eric Lacey, lector superior de limba engleză la Universitatea din Winchester, în Regatul Unit.

„Uneori, cuvintele nu arată bine pentru că se folosesc sensuri mai vechi”, a declarat Lacey pentru Live Science. Acest tip de confuzie afectează multe dintre cuvintele noastre pentru măsurători.

„Există, de asemenea, o mulțime care pur și simplu nu mai au sens, deoarece, ca și în cazul ‘calului putere’, se bazau pe estimări care puteau fi variabile sau greșite”, a spus Lacey. „Măsura unui „acru”, de exemplu, era aproximativ unitatea de teren care putea fi arat de o persoană cu un singur jug de boi într-o zi, aproximativ 4.426 de metri pătrați. Cu toate acestea, acest lucru putea fi mai mare sau mai mic, în funcție de tipul de plug, de forma terenului și de cât de exigent era stăpânul.”

De ce unele cuvinte sunt consemnate în trecut, în timp ce altele, cum ar fi „cal putere”, devin omniprezente?

„Acesta este Sfântul Graal al lingvisticii! Dacă am putea prezice cu exactitate ce cuvinte vor rămâne întipărite în mintea oamenilor, am câștiga o avere furnizându-le industriei publicitare”, a declarat Lacey. „Lucrul crucial de care trebuie să ținem cont aici este că sloavele pe care le folosesc oamenii sunt ghidate de două lucruri: indivizii și modul în care aceștia interacționează.

Indivizii pot evita cuvinte precum lozinci pentru că au semnificații problematice sau conotații negative, sau pot selecta cuvinte pentru că le plac noile lor semnificații sau modul în care sună, a spus Lacey.

Cum a supraviețuit un cuvânt precum „cal putere”

„În al doilea rând, indivizii pot selecta anumite cuvinte din cauza imaginii de ansamblu a diferitelor lor interacțiuni – ar putea participa la tendințe sociale, sau răspunde la evenimente culturale sau încearcă să imite vocabularul cuiva cu care aspiră să semene”, a spus Lacey. La nivel de grup, oamenii pot folosi cuvinte pentru a-și semnala identitățile și valorile, pentru a arăta că sunt la zi sau pentru a ironiza ceva.

„În acest context, putem vedea cum a supraviețuit un cuvânt precum „cal putere”, a spus Lacey. „Dacă animalele nu ar fi fost cele mai evidente surse de energie industrială la începutul secolului al XIX-lea, este îndoielnic că termenul ar fi fost la fel de popular, dar faptul că un singur cuvânt putea atât să transmită redundanța dorită a vechiului, cât și să introducă simultan noul, a însemnat că a ajuns în prim-planul minții tuturor.”

Când a fost întrebat dacă ar fi de acord cu schimbarea denumirii „horsepower” în „humanpower”, Lacey a răspuns: „Ca lingvist, aș fi foarte fericit cu asta!”. Ar fi un exemplu frumos de cuvânt care ar spune oamenilor ce face și ar fi mai semnificativ ca unitate de măsură, a adăugat el.