Sari la conținut
Home » Tot ce trebuie să cunoști despre igiena dentară la cai!

Tot ce trebuie să cunoști despre igiena dentară la cai!

Tot ce trebuie să cunoști despre igiena dentară la cai!

Tot ce trebuie să cunoști despre igiena dentară la cai! La conferința ecvestră desfășurată în Târgu Mureș, medicul veterinar dr. Jakab Szilárd a susținut o prezentare importantă despre îngrijirea dentară a cailor. Caii au un tip de dinți numit ,,hypsodont”. Care îi slujesc timp de aproximativ 25-30 de ani, după care încep să cadă.

Acești dinți sunt esențiali pentru luarea hranei, fiind ajutați de limbă și buze, iar hrana este mestecată până când ajunge la aproximativ 1 cm în dimensiune și apoi este înghițită. Orice disfuncționalitate în acest proces poate duce la probleme de sănătate pentru cal.

Tot ce trebuie să cunoști despre igiena dentară la cai

Există semne care pot indica probleme dentare la cai, cum ar fi pierderea în greutate, scăparea fânului din gură, dificultăți în mestecare, agitație și respirație puturoasă, care poate fi simțită chiar și în manej.

Secreția nazală unilaterală poate fi semnul unei probleme la nivelul sinusurilor. De asemenea, o problemă la nivelul unui dinte poate duce la inflamarea gingiilor.

Examinarea dentară a cailor trebuie efectuată încă de la naștere pentru a preveni eventualele probleme ulterioare. Măselele unui cal pot rezista aproximativ 30 de ani, după care pot să se deterioreze.

Problemele dentare pot include carii, care pot provoca inflamații locale și pot varia de la carii cu diametrul de 0,5 mm până la cele de 1 cm în adâncime.

Chiar și o carie foarte mică poate duce la complicații, dar, dacă este detectată la timp, poate fi tratată cu antibiotice. În cazuri mai grave, dinte trebuie extras.

Aproximativ 80% dintre cai mestecă pe o parte

Aproximativ 80% dintre cai mestecă pe o parte. Ceea ce poate duce la probleme în dezvoltarea dinților. La puii de cal, trebuie efectuată o examinare dentară atentă înainte de a folosi zăbăluța.

Dacă zăbăluța provoacă disconfort, atunci dinte trebuie pilite pentru a se evita iritațiile. În România, pentru examinările dentare de bază se pot folosi radiografii și sinoscopii.

Pentru tratamentul dentar în siguranță, este necesar să se utilizeze anestezic și să se deschidă gura animalului. Dinții trebuie să fie spălați cu atenție cu seringa sau cu un furtun.

Hrana poate rămâne constant între dinți. Iluminarea corespunzătoare în zona gurii este esențială. Lumina naturală nu este suficientă.

Sedimentul dintre dinți trebuie eliminat

Leziunile dentare pot fi corectate prin pilirea dinților, care poate fi efectuată manual sau cu ajutorul unui aparat specializat. Utilizarea aparatului permite o muncă mai rapidă și mai precisă, conform medicului veterinar Jakab Szilárd.

Creșterile anormale ale dinților trebuie corectate pentru a evita disconfortul calului în timpul hrănirii sau în timpul utilizării zăbăluței.

Sedimentul dintre dinți trebuie eliminat. Orice problemă trebuie tratată în timp. Cu tratamentul adecvat și în timp util, majoritatea problemelor dentare la cai pot fi gestionate cu succes.

Prevenția este cheia unei sănătăți dentare bune. Pilirea dinților trebuie efectuată cel puțin o dată pe an, iar în unele cazuri chiar de două ori pe an. Este important să se trateze orice problemă imediat pentru a preveni complicațiile ulterioare, deoarece problemele dentare pot avea un impact semnificativ asupra sănătății și bunăstării cailor, conform equitana.ro.