Sari la conținut
Home » Aveți un câine care subit nu mai latră? Iată când trebuie să vă îngrijorați

Aveți un câine care subit nu mai latră? Iată când trebuie să vă îngrijorați

pui de câini; sursă foto: Daily Paws

Un patruped care nu latră des, sau deloc, pare un vis devenit realitate pentru părinții animalelor de companie (și pentru vecinii lor). În realitate, un câine liniștit poate fi un motiv de îngrijorare, mai ales dacă un cățeluș care înainte era zgomotos devine brusc tăcut.

sursă foto: Happy Puppy Site
heterocromia cainilor; sursă foto: Happy Puppy Site

Dacă aveți un animal de companie liniștit, s-ar putea să vă întrebați, de ce nu latră câinele meu?

Când încep să latre cățeii? Cum sună la început?

Nu căutați mai departe. În acest articol, îți vom prezenta motivele pentru care câinele tău ar putea să nu mai latre și ce trebuie să faci dacă ești îngrijorat. Nu uitați, chiar dacă lipsa de sunet a câinelui nu provine de la o problemă gravă de sănătate, nu puteți da greș dacă cereți sfatul medicului veterinar de încredere.

Cățeii încep să vocalizeze în jurul vârstei de 2 sau 3 săptămâni. În acest stadiu incipient, este mai probabil să auziți scâncete și mârâituri. Când ajunge la 2 sau 4 luni, aceste vocalizări vor începe să se transforme în lătrate, deși fiecare câine atinge etapele importante în propriul ritm.

Dacă sunteți îngrijorat de dezvoltarea vocală a cățelului dumneavoastră, nu ezitați să vă adresați medicului veterinar pentru a exclude orice potențială problemă.

De ce nu latră câinele meu? Este normal acest comportament?

Există o multitudine de motive pentru care câinele ar putea să nu latre, de la motive medicale la motive emoționale și chiar complet situaționale. Este posibil să fie nevoie de ceva observație înainte de a restrânge acest lucru, dar, cu puțină sârguință, veți putea să vă ajutați câinele să se simtă confortabil cu propria voce.

Acestea sunt câteva motive pentru care cățelul tău ar putea fi mai tăcut decât în mod normal și care nu reprezintă un motiv de mare îngrijorare.

sursă foto: Daily Paws
sursă foto: Daily Paws

În timp ce „un câine care nu latră” rar există, unele rase sunt mai timide decât altele când vine vorba de lătrat. Unele rase de câini liniștiți includ:

Akita; Ciobănescul australian; Basenji; Bulldog; Ogar; Papillon; Bernard; Whippe

Când trebuie contactat un medic veterinar

Uneori, indiferent de rasa unui câine, acesta preferă pur și simplu să nu latre des. Acest lucru se poate dezvolta atunci când câinele dumneavoastră este un pui sau se poate întâmpla pe măsură ce îmbătrânește la vârsta adultă și începe să piardă o parte din energia de cățeluș.

Chiar și cățeii seniori pot avea schimbări de comportament pe măsură ce îmbătrânesc, deși ar trebui să se apeleze la un medic veterinar dacă acest lucru pare să se întâmple peste noapte.

sursă foto: petkeen.com
puiuț în natură; sursă foto: petkeen.com

Câinii pot fi, de asemenea, dresați să nu latre, iar această dresură poate rămâne cu ei pe tot parcursul vieții, la fel ca și comanda „stai”. Dacă ați salvat recent un câine și nu-i cunoașteți trecutul, acest lucru ar putea fi un factor care contribuie la tăcerea acestuia. Din păcate, colierele cu șocuri și alte tipuri de dresaj invaziv pot descuraja permanent lătratul, chiar și după ce întărirea încetează.

Este posibil ca un câine salvat să fi trecut anterior prin debarasare, o procedură chirurgicală dureroasă care îndepărtează o mare parte din țesutul laringian al unui câine. Adăpostul sau salvarea poate oferi mai multe informații dacă un câine a fost supus acestei proceduri.

Anxietatea câinelui sau situații noi

Unii câini sunt mult mai puțin vocali și predispuși să fie 100% ei înșiși atunci când se confruntă cu o situație nouă. Schimbările mari, cum ar fi mutarea într-o casă nouă, pot fi stresante pentru un cățeluș, așa că aveți răbdare dacă la început pare un pic prea tăcut – este posibil să aibă nevoie doar de ceva timp pentru a se adapta.

Dacă problema persistă, mai ales dacă prietenul tău blănos este cunoscut pentru vocea sa, este posibil ca anxietatea câinelui să fie un factor. Chiar și fără schimbări mari în viața lor, câinii pot dezvolta simptome de anxietate similare cu ale noastre, inclusiv faptul că sunt mai tăcuți decât în mod normal.

sursă foto: petkeen.com
pui de labrador; pui de labrador

Localizarea sursei anxietății câinelui este esențială pentru a-l ajuta să se simtă mai confortabil și mai încrezător și nu uitați, medicul veterinar este întotdeauna acolo pentru a vă ajuta dacă nu sunteți sigur. Tratamentul poate consta în medicamente, dresaj, strategii preventive sau o combinație de abordări.

Boli ale laringelui sau ale sistemului respirator

Pot apărea o serie de probleme ale gâtului, dintre care multe afectează capacitatea unui câine de a lătra. În aceste cazuri, este posibil ca puiul dumneavoastră să încerce să latre, dar să nu reușească să scoată niciun sunet.

Uneori, lătratul unui câine poate suna mai încet sau puteți auzi o schimbare în tonul vocii câinelui dumneavoastră. Aceste complicații pot avea cauze la fel de simple ca și utilizarea excesivă a vocii sau la fel de complexe ca și cancerul netratat, motiv pentru care este inteligent să cereți medicului veterinar să arunce o privire, potrivit pawtracks.com.

cățelușă cu pui: sursă foto: cutzucutzu.com
cățelușă cu pui: sursă foto: cutzucutzu.comcățelușă cu pui: sursă foto: cutzucutzu.com

Traumatismele la nivelul gâtului și laringelui, inclusiv intubarea chirurgicală, pot lăsa orice canin să se simtă dureros și răgușit. Este posibil să observați chiar și o tuse. Chiar și procedurile reușite sunt dure pentru organism, așa că este posibil ca puiul tău să aibă nevoie doar de ceva timp pentru a se recupera. Totuși, dacă starea nu se ameliorează, ar putea fi necesară o monitorizare.