Sari la conținut
Home » Ați găsit un câine rătăcit sau speriat? Iată ce trebuie și ce nu trebuie să faceți pentru a-l prinde în siguranță

Ați găsit un câine rătăcit sau speriat? Iată ce trebuie și ce nu trebuie să faceți pentru a-l prinde în siguranță

Am văzut cu toții videoclipuri emoționante cu animale de companie pierdute care dorm pe străzile murdare, speriate și singure. Instinctiv, ne dorim să acționăm, să salvăm fiecare câine pe care îl putem, să le găsim tuturor câinilor din lume un cămin cald și sigur.

câine care latră sursă foto: Mary Swift;
câine care latră sursă foto: Mary Swift;

Dar nu toți câinii care umblă pe străzi sunt pierduți. Este posibil ca unii câini să facă doar o plimbare liniștită pentru a vizita un prieten înainte de a se întoarce acasă pentru cină, iar alții sunt pur și simplu prea încântați de noua lor libertate descoperită pentru a le păsa când îi strigi pe nume.

Ce trebuie și ce nu trebuie să faci pentru a prinde un animal de companie rătăcit

Amintiți-vă că un câine vagabond poate fi un animal de companie cu un cămin iubitor care s-a pierdut din greșeală și nu mai găsește drumul înapoi spre casă. Dacă nu puteți vedea imediat o zgardă sau o plăcuță de identificare, fiți pregătit să duceți un câine rătăcitor la veterinarul local pentru a verifica dacă are microcip.

Deoarece câinii vagabonzi pot fi speriați sau nervoși, ar fi mai bine să sunați la centrul de control al animalelor și să le comunicați locația câinelui înainte de a face ceva.

Dacă este vorba de propriul câine care a scăpat, fiți atenți la faptul că instinctele sale de supraviețuire pot intra în acțiune, s-ar putea să fugă pe măsură ce vă apropiați. Încercați să vă păstrați calmul și nu ezitați să vă chemați prietenii și persoanele dragi să vă ajute. Aceste sfaturi vă vor ajuta să înțelegeți cum să vă apropiați de câine și să vă aduceți prietenul acasă.

Monitorizați limbajul corporal al câinelui

Asigurați-vă că limbajul corporal al câinelui sugerează că acesta este de acord cu faptul că vă apropiați. Întotdeauna procedați cu prudență. Căutați semnale corporale care indică faptul că vrea să vă apropiați, cum ar fi un corp lejer, urechile relaxate pe cap, ochii deschiși și moi, gura deschisă și coada liberă și atârnată.

Fiți precaut: Un câine temător poate mușca. Dacă nu credeți că puteți manipula câinele în siguranță, nu încercați. În schimb, sunați la controlul animalelor (chiar dacă este vorba de câinele dumneavoastră). Lăsați câinele să vină spre dumneavoastră, rămâneți calm și pozitiv.

sursă foto: petguide.com
exemplar din rasa Kuvasz; sursă foto: petguide.com

Chemați câinele cu o voce veselă: Folosind cea mai veselă și optimistă voce a dumneavoastră, apelați la câine. Dacă acesta răspunde venind spre tine, minunat! Dacă nu, nu vă apropiați. Nu urmăriți un câine care este speriat sau pierdut și nu alergați niciodată după un câine, dacă procedați astfel nu veți face decât să îl faceți să vrea să se îndepărteze și mai mult de dumneavoastră și îl poate face și mai nervos. Rămâneți calm și mișcați-vă încet.

Aruncați-i dulciuri în direcția lui. Dacă nu le mănâncă, probabil că este prea speriat și îngrijorat ca să se gândească măcar să interacționeze cu dumneavoastră. De asemenea, îi puteți oferi un bol cu apă, puteți scârțâi o jucărie sau puteți presăra mâncare pentru câini pe jos. Nu încolțiți un câine speriat.

Un câine speriat și pierdut are nevoie de spațiu

În ciuda a ceea ce ați putea crede, un câine speriat și pierdut are nevoie de spațiu. Dacă vă forțați să intrați în spațiul lor, va deveni rapid mai stresat și va face tot ce este necesar pentru a se proteja. Mulți câini devin mai angajați dacă vă observă că alergați sau mergeți în direcția opusă.

Nu apucați câinele de zgardă sau de corp sau de vreo parte a corpului! Dacă reușiți să convingeți un câine rătăcit să se apropie de dumneavoastră, puteți încerca cu prudență să îi atașați o lesă și să îl conduceți într-un loc sigur, cum ar fi curtea din spate sau garajul, evitând alte animale de companie sau câini.

Dacă nu are zgardă, puteți încerca să folosiți o lesă cu alunecare limitată sau o zgardă și o lesă improvizate și să îl conduceți până la un loc sigur. Îi puteți da apă, dar evitați să-i oferiți mâncare până când nu este examinat de un medic veterinar.

sursă foto: wagwalking.com
Beagle care se scutură; sursă foto: wagwalking.com

Chiar dacă puteți fi un om popular pentru câini, nu presupuneți că puteți pune o zgardă și o lesă oricărui câine pe care îl vedeți și îl puteți lua acasă. Câinii speriați pot deveni rapid periculoși pentru dumneavoastră și pentru ei înșiși.

Pentru a vă asigura că propriul câine nu este niciodată în libertate pe străzi, investiți în garduri adecvate și nu vă lăsați niciodată câinele afară nesupravegheat. Asigurați-vă că poartă întotdeauna o zgardă și o lesă adecvate.

Dacă aveți un câine care este un artist al evadării, investiți într-un ham de bună calitate pentru câini. Este întotdeauna benefic să petreceți timp cu antrenarea și  construirea unui repertoriu de comportamente pozitive, astfel încât câinele dumneavoastră să aibă experiență în a veni atunci când este chemat.