Sari la conținut
Home » Istoria și personalitatea rasei Collie. Cel mai iubit câine din anii `90

Istoria și personalitatea rasei Collie. Cel mai iubit câine din anii `90

sursă foto: Kennel Club

Collie este un animal originar din Scoția, în special din regiunile Highland. A fost numit Collis, Colley, Coally și Coaly, nume care derivă probabil din col sau coll, cuvântul anglo-saxon pentru negru.

Unii istorici cred, însă, că numele provine de la colley, oaia scoțiană cu fața neagră, pe care câinele Collie obișnuia să o păzească.

Rasa Collie a fost scos din oscuritate de Regina Victoria

Nomazii din Epoca de piatră au adus câini în ceea ce este astăzi sudul Angliei, iar din aceștia a rezultat un câine rezistent și inteligent, folosit pentru a păzi oi, vite, capre și porci. Unii istorici spun că strămoșii speciei Collie au fost aduși în insulele britanice de către cuceritorii romani, în urmă cu aproximativ două mii de ani.

Reginei Victoria i se atribuie meritul de a fi salvat Collie din obscuritate. În 1860, aceasta a vizitat proprietatea sa din Scoția și s-a îndrăgostit de frumusețea și temperamentul blând al Collie-lor pe care i-a văzut. A adus câțiva în Anglia și astfel a început prima modă a Collie.

Nu a trecut mult timp până când câinii au fost prezentați și crescuți mai degrabă pentru frumusețe decât pentru capacitatea de muncă. Au fost expuși pentru prima dată în 1860 la o expoziție canină din Birmingham, Anglia, în clasa generică cunoscută sub numele de „Scotch Sheep-Dogs”.

Personalitatea Collie

În 1879, primul Collie a fost importat în Statele Unite. Collie Club of America a fost înființat la 26 august 1886, ceea ce îl face unul dintre cele mai vechi cluburi de specialitate canină.

Collie-ul bine crescut este dulce, prietenos și blând. Este un câine de familie și îi place să ia parte la toate activitățile din gospodărie. Iubind în special copiii, îi place să se joace cu ei și să îi păzească.

sursă foto: dogtime.com
Collie: sursă foto: dogtime.com

Dacă aceste calități nu erau suficient de pozitive, Collie le întrece cu inteligența și loialitatea sa. Acest câine este inteligent și învață repede.

La fel ca orice câine, Collie are nevoie de socializare timpurie, expunerea la mulți oameni, imagini, sunete și experiențe diferite – atunci când sunt tineri. Socializarea ajută la asigurarea faptului că puiul de Collie crește și devine un câine complet.