Sari la conținut
Home » Bilanțul tragediei de la barajul ucrainean aruncat în aer de Rusia. Peste 260 de animale de la grădina zoologică și-au găsit sfârșitul

Bilanțul tragediei de la barajul ucrainean aruncat în aer de Rusia. Peste 260 de animale de la grădina zoologică și-au găsit sfârșitul

câini care luptă să supraviețuiască; sursă foto: Daily Express

Sute de animale au murit în cuștile lor de la o grădină zoologică din Ucraina ocupată de Rusia, după ce exploziile au distrus barajul Nova Kakhovka din apropiere, inundând zona înconjurătoare.

Potrivit UAnimals, un ONG pentru drepturile animalelor care a ajutat la adăpostirea și salvarea animalelor în timpul invaziei rusești, aproape toate cele 260 de animale din grădina zoologică supranumită „Fairytale Díbrova” au murit.

Peste 200 de animale de la grădina zoologică Fairytale Dibrova au murit

„Oamenii au încercat să salveze aceste animale timp de luni de zile. Și apoi, doar într-o singură zi, din cauza acțiunilor rușilor, 260 de animale au murit”, a declarat Olga Chevganiuk, membru al organizației, aceasta a calificat incidentul drept „o adevărată catastrofă”.

La râdul său, ministrul ucrainean al Mediului, Ruslan Strileț, a confirmat, de asemenea, că „nu a fost posibil să se salveze animalele din grădina zoologică Kazkova Dibrova”, adăugând că „doar rațele și lebedele au reușit să se salveze”.

„Înainte de tragedie, grădina zoologică găzduia maimuțe, ratoni, un măgar, ponei, copoi, diverse păsări, porci spinoși, marmote, broaște țestoase și multe alte specii. Ocupanții nu prețuiesc viața nici a animalelor, nici a oamenilor”, a adăugat oficialul ucrainean.

Forțele ruse neagă că au murit animale în urma exploziei barajului

Forțele ruse – care ocupă malul stâng al râului Dnipro din februarie anul trecut – neagă că vreun animal a murit în urma inundațiilor de marți și susțin că grădina zoologică nu există. „Nu au fost ucise animale, deoarece orașul nostru nu are o grădină zoologică”, a declarat un purtător de cuvânt al serviciilor de urgență din orașul ocupat pentru agenția de știri controlată de stat rusă TASS. Aceștia au acuzat, de asemenea, armata ucraineană că a aruncat în aer barajul.

Potrivit rapoartelor, trupele rusești au minat zona din jurul grădinii zoologice în cursul anului trecut. Căile de acces au fost blocate și un punct de control a fost instalat la intrarea în grădina zoologică, ceea ce a făcut imposibil pentru muncitori să elibereze animalele din cuștile lor atunci când barajul s-a rupt marți dimineața devreme. Chevganiuk de la UAnimals a confirmat aceste acuzații, potrivit Politico.

„Este o durere teribilă, o durere teribilă”, a postat grădina zoologică pe Facebook, îndemnând localnicii să se ocupe de animalele care ar fi putut scăpa și supraviețui inundațiilor.

Explozia barajului va provoca daune colosale pentru ecosistemul din regiunea Herson

Volodymyr Topchyi, președintele asociației grădinilor zoologice ucrainene, a declarat miercuri, într-o declarație, că explozia barajului va provoca „daune colosale” pentru „multe ecosisteme din regiunea Herson”.

El a adăugat că este îngrijorat „de soarta animalelor, atât domestice, cât și sălbatice, care au ajuns în zona inundată”, dar că asociația este pregătită să ofere asistență pentru a ajuta animalele afectate de inundații.

Kievul a avertizat că prăbușirea hidrocentralei și inundațiile care au urmat ar putea fi „cel mai grav dezastru de mediu din Europa de la Cernobîl”. Războiul a avut deja un impact puternic asupra resurselor naturale și a vieții sălbatice din Ucraina. Potrivit Ministerului Mediului de la Kiev, pagubele provocate au fost deja de peste 53 de miliarde de euro.

Moartea animalelor nu este „doar un rezultat al războiului”, ci unul dintre „scopurile” acestuia, forțele rusești vizându-le în mod intenționat, a declarat Chevganiuk. „Milioane de animale domestice mor, iar natura este distrusă”.