Sari la conținut
Home » Aveți deja două pisici și ați adoptat o a treia. Pașii pe care trebuie să-i urmați pentru a le împrieteni

Aveți deja două pisici și ați adoptat o a treia. Pașii pe care trebuie să-i urmați pentru a le împrieteni

sursă foto: pandavet.ro

Adoptarea unei pisici nu este la fel de simplă ca și cum ai aduce una acasă, chiar dacă este prima pisică care locuiește în casa ta. Dar dacă aveți deja două pisici și vă gândiți acum să vă luați o a treia? În loc să fiți conștient de modul în care reacționează o pisică, acum va trebui să fiți atent la cele două feline care vă locuiesc.

Nu puteți aduce pur și simplu o pisică nouă și să vă așteptați ca lucrurile să funcționeze instantaneu. Felinele sunt teritoriale prin natura lor și nu se acomodează ușor prezența uneii pisici noi acasă. 

Dacă doriți ca toți membrii familiei cu patru picioare să se înțeleagă bine, ar trebui să faceți introducerile încet. Iată câteva sfaturi pentru ca prezentările să decurgă mai ușor:

  1. Țineți noua pisică în ”izolare”

Înainte ca noua pisică să se întâlnească cu ceilalți membri felini din casă, este o idee bună să o separați cel puțin pentru câteva zile. Acest lucru îi va da ocazia să se familiarizeze cu casa dumneavoastră. 

Mai important, menținerea noii pisici în izolare le oferă celorlalte două posibilitatea de a se familiariza cu mirosul noului animal de companie. 

Pentru a grăbi procesul de introducere, puteți aduce obiectele felinelor rezidente în camera noii pisici. Și invers, puteți aduce obiectele noii pisici la pisicile dumneavoastră rezidente, astfel încât acestea să le poată cerceta și să se familiarizeze cu noul miros.

  1. Lăsați cele trei animale de companie să se cunoască între ele

După câteva zile, puteți începe să prezentați noua pisică celor două pisici rezidente. În mod ideal, ar trebui să plasați cea de-a treia pisică într-un transportor pentru animale de companie și să o aduceți în aceeași cameră cu celelalte două pisici. 

Punerea noii pisici într-o cutie de transport permite tuturor felinelor să se vadă între ele, oferindu-i în același timp celei de-a treia pisici un loc sigur în care să stea. Dacă folosiți o cutie de transport, sprijiniți-o puțin mai sus decât nivelul podelei, suficient cât să permită noii pisici să își vadă noii membri ai familiei.

Dacă nu aveți un transportor pentru animale, puteți separa a treia pisică de celelalte două folosind o poartă pentru copii sau orice barieră care să le permită tuturor să se vadă, dar care să le separe fizic.

Monitorizați semnele de agresivitate ale pisicilor

Monitorizați comportamentul fiecărei pisici în timpul acestei întâlniri inițiale. În mod special, urmăriți semnele de agresivitate care indică faptul că pisicile nu sunt pregătite să treacă la următoarea etapă a prezentării.

În mod ideal, toate pisicile rezidente ar trebui să fie curioase în legătură cu noul lor coleg de casă. Cu toate acestea, dacă pisicile par a fi nonșalante, puteți considera și acest lucru o victorie și puteți trece la următoarea etapă.

Pentru a vă ajuta noua pisică să fie acceptată mai repede de pisicile rezidente, puneți în jurul acesteia dulciuri și jucării. Acest lucru realizează două lucruri. În primul rând, pisicile dumneavoastră rezidente formează o asociere pozitivă cu noua pisică. În mintea lor, interacțiunea cu noile pisici înseamnă că primesc recompense. 

În al doilea rând, asigurați pisica nouă că există suficiente resurse pentru toate animalele de companie și că nu trebuie să-și facă griji că trebuie să concureze pentru aceste resurse.

  1. Întâlnirea față în față

Dacă pisicile rezidente nu prezintă semne de agresivitate, puteți trece acum la următoarea fază a prezentărilor.

Începeți prin a pune pisicile rezidente într-o cameră. Apoi luați noua pisică și duceți-o înăuntru. Acest pas este esențial, deoarece arată pisicilor rezidente că protejați noul animal de companie.

De asemenea, este esențial să vă păstrați cumpătull. Dacă sunteți prea nervos și vă temeți că va izbucni o luptă între pisici, felinele vă pot simți nervozitatea și ar putea reacționa negativ la noua pisică.

Este normal ca pisicile rezidente să șuiere la noul animal de companie. La urma urmei, este prima dată când interacționează cu noua lor colegă de apartament. Iar pentru pisicile rezidente reprezintă o intruziune pe teritoriul lor. Din nou, acest lucru este perfect normal. Dar fiți atenți la semnele de agresiune directă. Dacă pisicile rezidente se comportă agresiv, trebuie să reveniți la pașii anteriori.

Cât timp îi va lua pisicii mele să se obișnuiască cu noul membru

În medie, poate dura între opt și 12 luni până când pisicile rezidente se vor obișnui complet cu noul animal de companie. 

Rețineți că timpul efectiv necesar pentru ca toate animalele de companie să se înțeleagă bine va depinde de mai mulți factori, inclusiv de personalitatea fiecărei pisici. Pur și simplu, va trebui să aveți răbdare cu toate pisicile dvs. până când veți fi suficient de încrezător că s-a format o legătură fermă între ele sau, cel puțin, că nu există agresivitate.

De asemenea, este esențial să vă gestionați așteptările. În mod ideal, toate animalele de companie ar trebui să formeze o legătură strânsă între ele. Cu toate acestea, realitatea este că, uneori, nu toate animalele dvs. de companie vor deveni prietenoase unele cu altele, potrivit animalpath.org.