Guvernul australian a anuntat ca planuieste sa scape de doua milioane de pisici salbatice, pana in 2020, incercand astfel sa conserve zeci de specii de animale native care se confrunta cu extinctia din cauza comportamentului pradator al felinelor.

Ministerul Mediului din Australia ”declara razboi pisicilor salbatice”, a declarat la un post de radio national, Gregory Andrews, comisarul pentru specii aflate pe cale de disparitie.

Greg Hunt, ministrul australian al Mediului, l-ar fi rugat pe comisar sa se ocupe de acest program, anunta ”The Independent”, preluat de adevarul.ro. Greg Hunt a dezvaluit si el un plan pe cinci ani de a distruge pisicile salbatice, jurand sa protejeze mamiferele si pasarile native. Toate statele si teritoriile Australiei au fost de acord sa catalogheze pisicile salbatice drept ”daunatori”.

Mare parte din fondul acordat acestui plan se va duce catre eradicarea acestor animale, care implica momirea, impuscarea sau otravirea pisicilor. Guvernul a declarat ca ia toate masurile necesare pentru a dovedi ca aceste actiuni vor fi conduse, pe cat posibil, ”intr-un mod uman si eficient”. ”Pana in 2020, vreau sa vad distruse doua milioane de pisici, cinci noi insule si 10 adaposturi pe continent pentru pisicile salbatice, dar si masuri de control aplicate pe 10 milioane de hectare”, a declarat ministrul Mediului.

Pisicile au fost aduse in Australia in urma cu aproximativ 200 de ani, de europeni, si s-au inmultit si raspandit rapid de-a lungul continentului si in Noua Zeelanda. Potrivit unei estimari, cele aproximativ 20 de milioane de pisici din Australia ucid in jur de 75 de milioane de animale native pe zi.