Sari la conținut
Home » Câți urși bruni mai sunt în România? Ministrul Mediului a demarat un program pentru conservarea exemplarelor din România

Câți urși bruni mai sunt în România? Ministrul Mediului a demarat un program pentru conservarea exemplarelor din România

Primăvara se numără…urșii. Potrivit ultimului studiu populația estimată din România oscilează între 7.500 și 8.000 de exemplare, ceea ce înseamnă o densitate de 11 urși la suta de kilometri pătrați.

Din studiu reiese că avem o creştere constantă a populaţiei de urs din România. Fiind un studiu ştiinţific, nu este loc de păreri personale. (…) Punctul de vedere al Ministerului Mediului este că o creştere constantă a populaţiei de urs din România generează o creştere constantă a interacţiunilor, a conflictelor om-urs şi o creştere constantă a numărului şi valorii pagubele generate de această specie.

Aceste lucruri se văd din plăţile pe care le facem anual, se văd din numărul de dosare de pagubă, din rapoartele făcute împreună cu celelalte instituţii”, a precizat Tanczos Barna, ministrul Mediului.

Staul alocă până la 15.000 de lei pentru relocarea urșilor

În ultimii patru cinci ani, urșii au reprezentat o adevărată provocare pentru locuitorii din județele Brașov, Harghita, Prahova, Argeș sau Bacău. În aceste condiții, autoritățile au fost nevoie să efectueze mai multe relocări în special în județul Harghita în special în Băile Tușnad, localitate unde, pe parcursul a doi ani toate exemplarele care își făceau prezența în oraș au fost transferate în alte zone.

În județele Harghita și Covasna autoritățile competente au făcut cele mai multe extrageri imediate în timp ce în alte județe au fost raportate câte o extragere. Doar în ultimii patru ani România a plătit peste 21 de milioane de lei pentru a acoperi pagubele făcute de urși.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna a dat toate asigurările că Fondul de Mediu va acoperi proiectele alocate pentru gestionarea populației de urși și urmează ca de săptămâna viitoare să înceapă înscrierea în program. Se vor aloca bani pentru montarea gardurilor electrice. Beneficiarii programului pot fi primăriile, asociațiile, instituțiile publice sau persoane juridice.

Anunțul lui Tanczos Barna

În cazul persoanelor fizice suma maximă alocată este de 15.000 de lei, iar pentru entitățile juridice finanțarea poate ajunge până la 500.000 de lei, în timp ce autoritățile pot obține până la cinci milioane de lei. 

Anunțurile ministrului Tanczos Barna au fost făcute în contextul în care ministrul a făcut public stadiul de implementare a Planului național de acțiune cu privire la populația de urs brun, care a fost aprobat din 2018.

Oficialul a precizat că unul din obiectivele principale constă în păstrarea stării de conservare a populației de urs. De asemenea, un alt scop iterat de Tanczos Barna ține de monitorizarea populației de urs brun, unde ministrul a subliniat faptul că de-a lungul timpului au existat mai multe lacune, din 2016 până în 2022, potrivit unor studii științifice, potrivit adevarul.ro.