Sari la conținut
Home » Ataxia canină: boala care afectează coordonarea patrupedului. Lista raselor de câini vulnerabile

Ataxia canină: boala care afectează coordonarea patrupedului. Lista raselor de câini vulnerabile

Dacă aveți un patruped activ și energic, probabil că ați fost martor la combinația dintre un câine agitat și podelele din lemn lustruit. Câinele dumneavoastră aleargă pe podeaua de lemn pentru a lătra la cineva care a sunat la ușă, iar picioarele din spate îi alunecă făcându-l să cadă.

Cu toate acestea, dacă încearcă să se ridice, continuă să cadă, iar acest lucru se întâmplă de mai multe ori, este posibil ca nu o podea alunecoasă să fie cauza. Luați aminte dacă picioarele lor par să zboare în direcții diferite, acesta ar putea fi un semn că ar putea avea o afecțiune cunoscută sub numele de ataxie.

Ce este ataxia la câini?

Ataxia este o afecțiune care poate apărea la câini, dar care poate afecta și oamenii. Se întâmplă atunci când nu poți controla mișcările musculare voluntare, ca în cazul unor afecțiuni ale sistemului nervos central. Atunci când cerebelul, partea creierului care coordonează mișcările, nu funcționează normal, mișcările câinelui dumneavoastră vor părea ciudate sau dezordonate. Deși sunt necoordonate, nu înseamnă că mușchiul este slab.

Ataxia este adesea confundată cu slăbiciunea musculară (pareza), dar, potrivit șefului secției de neurochirurgie de la Ohio State University College of Veterinary Medicine, Dr. Ronaldo C. da Costa ataxia afectează coordonarea câinelui dumneavoastră fără a-i afecta forța. Pe de altă parte, pareza afectează doar forța.

Simptomele ataxiei la câini

Dacă animalul de companie suferă de ataxie, cel mai comun și mai vizibil simptom este o schimbare a mersului, făcându-l să pară instabil, aproape ca un om când este beat. Dar, indiferent de tipul de ataxie pe care câinele dumneavoastră îl poate avea, neurologii veterinari împart ataxia canină în trei categorii, fiecare cu simptome ușor diferite, în funcție de locul din sistemul nervos în care apare problema.

Ataxia cerebeloasă

Orice boală care afectează cerebelul, cum ar fi cardu canin, accidentele vasculare cerebrale sau tumorile cerebrale, poate provoca ataxie cerebeloasă. Atunci când măduva spinării este afectată, se numește ataxie spinocerebeloasă (SCA). Cercetările efectuate asupra anumitor rase, inclusiv Spinone Italiano, sugerează că SCA poate fi moștenită de la o genă recesivă.

Fundația Ortopedică pentru Animale (Orthopedic Foundation for Animals – OFA) recomandă testarea anumitor rase de terieri, cum ar fi Russell Terrier, Parson Russell Terrier, Toy Fox Terrier și Smooth Fox Terrier, pentru a vedea dacă sunt purtători ai genei. Nu s-a dovedit că legătura este directă cu această genă recesivă, dar se fac cercetări continue pentru a exclude factorii care ar putea cauza SCA.

Simptome

Pasul de gâscă (ridicarea picioarelor într-o manieră exagerată numită hipermetrie); Tremurături ale capului care se agravează atunci când câinele se întinde pentru a ridica jucării sau pentru a bea; Picioare care zboară în toate direcțiile atunci când aleargă; Pierderea frecventă a echilibrului și căderi
Târârea degetelor de la picioare pe sol

Ataxie proprioceptivă

Ataxia proprioceptivă face ca un câine să nu fie conștient de locul în care se află picioarele sale în spațiu, cunoscut sub numele de propriocepție. Ca urmare, devine dificil să se miște normal. Aceste afecțiuni sunt atribuite adesea unei leziuni a măduvei spinării și se pot prezenta în mai multe moduri.

Acest lucru se poate întâmpla din cauza comprimării măduvei spinării câinelui din cauza unui disc bombat, a unei mase, a unei tumori sau a unei leziuni nervoase, dar poate fi vorba și de o hemoragie a unui vas de sânge sau a unui cheag de sânge în coloana vertebrală.

Simptomele includ: poticnire; Târârea degetelor de la picioare; Picioare care se îndoaie în jos atunci când merge, determinând câinele să meargă pe articulații (pierderea propriocepției); Balansare

Ataxie vestibulară

Ataxia vestibulară apare atunci când urechea internă sau trunchiul cerebral nu funcționează normal și interferează cu echilibrul câinelui. Printre cauzele potențiale se numără hipotiroidismul, infecțiile urechii, tumorile urechii interne sau ale trunchiului cerebral, traumatismele capului sau ale urechii, accidentele vasculare cerebrale, infecțiile cauzate de cardu canin, inflamația creierului, deficiența de tiamină și toxicitatea metronidazolului.

Deși un câine de orice vârstă poate fi afectat, câinii seniori suferă uneori de boală vestibulară acută sau de boală vestibulară idiopatică. Aceasta apare atunci când un câine devine brusc dezechilibrat. De obicei, nu se înrăutățește și adesea se ameliorează rapid. Aceasta este, de asemenea, cauzată de o problemă la nivelul urechii medii sau interne a câinelui.

De ce câinii au ataxie?

Ataxia este cauzată de o leziune, o infecție, o inflamație sau o toxină care afectează sistemul nervos al câinelui. În unele cazuri, ataxia apare din cauza unei boli neurologice sau a unei infecții. Printre exemple se numără encefalita, tumorile, bolile măduvei spinării, traumatismele craniene, infecțiile urechilor interne, infecțiile vertebrale, anaplasmoza sau cardu canin.

Dar ataxia poate fi cauzată și de alte lucruri, nu doar de boli sau infecții neurologice. Bolile metabolice, cum ar fi hipoglicemia (nivelul scăzut al zahărului din sânge), toxinele, cum ar fi xilitolul și medicamente precum fenobarbitalul sau metronidazolul pot provoca, de asemenea, ataxie.

Când ar trebui să apelați la veterinar?

Ar trebui să apelați la medicul veterinar ori de câte ori câinele dumneavoastră pare brusc dezechilibrat, își schimbă mersul, nu se poate ridica în picioare sau își ține capul sau corpul într-un mod neobișnuit. Deoarece există atât de multe cauze ale ataxiei, medicul veterinar va trebui să efectueze o serie de teste înainte de a diagnostica afecțiunea. Acestea pot include un examen fizic, analize de sânge și de urină, radiografii ale spatelui sau capului câinelui, o tomografie computerizată sau o prelevare de lichid cefalorahidian.

Apoi, aceștia vor determina cel mai bun tratament pentru câinele dumneavoastră. În unele cazuri, este posibil să fiți îndrumat către un neurolog veterinar. În funcție de cauza afecțiunii, tratamentul poate varia de la antibiotice și antiinflamatoare până la intervenții chirurgicale, chimioterapie sau radiații. De asemenea, poate fi recomandată fizioterapia cu un terapeut de reabilitare canină, potrivit ack.org.