Sari la conținut
Home » Argumente pro și contra pentru introducerea dietei vegane în nutriția animalelor de companie. Dumneavoastră ce părere aveți?

Argumente pro și contra pentru introducerea dietei vegane în nutriția animalelor de companie. Dumneavoastră ce părere aveți?

sursă foto: petplace.com

Potrivit celui mai amplu studiu realizat până în prezent, dietele vegane sunt mai sănătoase și mai sigure pentru câini decât dietele convenționale pe bază de carne, atâta timp cât sunt complete din punct de vedere nutrițional. Totuși, lucurile nu sunt atât de simple pe cât par.

Lipsiți de o dietă echilibrată care să conțină toate elementele nutriționale pentru dezvoltarea armonioasă animalului de companie, câinii pot suferi. Am analizat părerile experților pe care le redăm sub forma unui mic material.

Alimentația animalelor de companie

Sănătatea și alimentația animalelor de companie, în special a câinilor-peste 2500, au fost urmărite timp de un an cu ajutorul unor sondaje completate de stăpânii lor. Acestea au evaluat șapte indicatori generali de sănătate, cum ar fi vizitele multiple la veterinar, și 22 de boli comune, potrivit publicației britanice The Guardian.

Cercetătorii au descoperit că, aproape jumătate dintre câinii hrăniți cu diete convenționale pe bază de carne au avut nevoie de medicamente de rutină, dar numai o treime dintre câinii hrăniți cu diete vegane au făcut acest lucru. Un studiu separat, realizat în 2021, a constatat că, pentru câini, dietele vegane sunt la fel de gustoase ca și hrana obișnuită pentru câini.

sursăfoto:blogmyollie.com
sursăfoto:blogmyollie.com

Unii dintre câinii din studiu au fost hrăniți cu diete cu carne crudă, iar aceștia au fost marginal mai sănătoși decât câinii vegani în general. Cu toate acestea, acest lucru s-ar putea să se fi datorat faptului că erau în medie cu un an mai tineri. Impactul dăunător al consumului excesiv de carne al societăților occidentale asupra mediului și sănătății oamenilor a devenit clar în ultimii ani, precum și preocupările tot mai mari legate de modul în care sunt tratate animalele de fermă.

Proprietarii de animale de companie iau în considerarea schimbarea dietei pentru patrupezii lor

În lume există aproximativ 470 de milioane de câini de companie, iar un număr din ce în ce mai mare de proprietari de animale de companie se gândesc acum să schimbe și ei dieta animalelor lor. Doar în 2020, la nivel global s-a vândut hrană vegană pentru animale de companie în valoare de aproximativ 9 miliarde de dolari echivalentul a 6,9 miliarde de dolari. De atunci și până acum sectorul a crescut considerabil.

„Studiul nostru este de departe cel mai mare studiu publicat până în prezent”, a declarat profesorul Andrew Knight, de la Universitatea din Winchester, Marea Britanie, cel care a și condus studiul. „Knight a dezvăluit că cele mai sănătoase și mai puțin periculoase alegeri alimentare pentru câini sunt dietele vegane sănătoase din punct de vedere nutrițional.”

sursă foto: pets.stackexchange.com
sursă foto: pets.stackexchange.com

„Dieta cu carne crudă a părut să aibă rezultate marginal mai bune pentru sănătate”, a adăugat Andrew Knight. „Dar acei câini erau semnificativ mai tineri, ceea ce le oferă un avantaj în materie de sănătate. Un număr substanțial de studii anterioare au arătat, de asemenea, că dietele cu carne crudă sunt mult mai contaminate cu bacterii patogene și paraziți.”

Sfatul veterinarului de specialitate

Studiul, publicat în revista Plos One, a analizat sondajele completate de 2.536 de proprietari de câini cu privire la un singur animal. Puțin peste jumătate dintre aceștia aveau o dietă convențională pe bază de carne, o treime erau hrăniți cu carne crudă, iar 13% aveau o dietă vegană.

„Deși nu am recomanda acest lucru, este teoretic posibil să hrăniți un câine cu o dietă vegetariană, dar proprietarii ar trebui să urmeze un sfat veterinar de specialitate pentru a evita deficiențele alimentare și bolile asociate”, a spus Justine Shotton.

sursă foto:rover.com
sursă foto:rover.com

Majoritatea respondenților la sondaj au fost din Marea Britanie și din alte țări europene, peste 90% au fost femei, dar Knight a spus că este puțin probabil ca acest lucru să fi cauzat o prejudecată sistematică. Knight, care urmează el însuși o dietă vegană, dar nu deține un câine, a conceput și condus studiul evaluat de colegi, finanțat de organizația caritabilă ProVeg.

Câinele minunat, omnivor

Există o discuție continuă pentru a stabili dacă patrupezii sunt omnivori, carnivori, sau ceva între ele. Potrivit cercetărilor compilate de Hill’s Pet, câinii au câteva calități omnivore cheie:

Molari cu suprafețe relativ plate, concepute pentru a măcina oasele, precum și materialul vegetal fibros; capacitatea de a digera majoritatea carbohidraților pe care îi consumă;un intestin subțire care ocupă aproximativ 23 la sută din volumul gastrointestinal total;capacitatea de a crea un nutrient esențial, vitamina A, din betacarotenul găsit în plante.

sursă foto: rover.com
sursă foto: rover.com

Ceea ce înseamnă că sunt capabili să obțină nutrienți esențiali din plante și proteine animale. Cu toate acestea, carnea este în general considerată o sursă vitală de proteine pentru câini și, să fim sinceri: majoritatea câinilor vor alerga cu entuziasm după o bucată suculentă de carne, în timp ce o grămadă de morcovi s-ar putea să nu le întoarcă nici măcar capul.

Alergiile câinelui cauza trendului veganismului la câini?

Potrivit medicului veterinar și fostului președinte al U.S. Humane Society, Dr. Michael Fox, există două motive principale pentru care oamenii aleg să își hrănească câinii cu o dietă vegană:

Etica personală (a omului); alergiile câinelui în materie de alimentație

Câinii cu alergii alimentare sunt, de obicei, sensibili la anumite proteine animale, iar eliminarea produselor animale procesate din dieta lor poate fi de ajutor, atât timp cât dieta de înlocuire este formulată cu atenție pentru a furniza nutrienți esențiali.

sursă foto: peta.org
sursă foto: peta.org

Într-un interviu acordat pentru CNN, Dr. Fox spune că unii câini adulți se adaptează și chiar prosperă cu diete vegane bine echilibrate, dar majoritatea se descurcă cel mai bine cu o varietate de alimente care includ unele grăsimi și proteine de origine animală. Cu toate acestea, Fox notează: „Câinii ar putea beneficia de o masă vegană cel puțin o dată pe săptămână pentru a se detoxifia”.

Ce intră într-o dietă vegană pentru câini

Câinii se pot bucura în siguranță de o gamă largă de alimente prietenoase cu veganii, inclusiv:

Morcovi, broccoli și alte legume; orez; quinoa; linte;anumite tipuri de fasole (dar rețineți că, pentru majoritatea câinilor, fasolea = flatulență); verdețuri cu frunze închise la culoare, cum ar fi spanacul și varza kale.

Desigur, există o mulțime de alimente pe bază de plante pe care câinii nu ar trebui să le mănânce niciodată. Înainte de a-ți hrăni câinele cu o dietă vegană, va trebui să faci niște cercetări serioase.

sursă foto: rover.com
sursă foto: rover.com

Pe lângă alimentele integrale prietenoase cu câinele, o dietă vegană pentru câini necesită o atenție deosebită la aminoacizi, vitamine și minerale. Este esențial să vă consultați cu un nutriționist pentru animale de companie pentru a determina tipurile și cantitățile adecvate de hrană și suplimente pentru a oferi toți nutrienții necesari.

În prezent, există mai multe alimente vegane pentru câini disponibile în comerț, ceea ce reprezintă o cale sigură de urmat, deoarece aceste alimente au fost formulate pentru a satisface cerințele nutriționale ale unui câine.

Probleme potențiale pentru câinii vegani

Câinii pot trăi cu o dietă vegană, dar asta nu înseamnă neapărat că ar trebui să o facă. Într-un interviu cu WebMD, Dr. Cailin Heinze, VMD, nutriționist veterinar certificat și profesor asistent de nutriție la Școala de Medicină Veterinară Tufts Cummings School of Veterinary Medicine, pune problema în felul următor:

„Pentru câini, cu siguranță că dietele vegetariene și vegane pot fi făcute, dar trebuie să fie făcute foarte, foarte atent. Există mult loc de eroare, iar aceste diete probabil că nu sunt la fel de adecvate ca dietele care conțin cel puțin o parte din proteinele de origine animală.”

Potrivit WebMD, o dietă vegană neechilibrată corespunzător poate duce la câteva deficiențe grave:

Aport inadecvat de proteine (nivelurile variază în funcție de vârsta și nivelul de activitate al câinelui; în general, dieta unui câine adult ar trebui să fie de 15-30% proteine);dezechilibru de aminoacizi (poate duce la probleme cardiace și alte boli);deficiență de vitamine și/sau minerale (câinii au nevoie de vitaminele B, calciu, fosfor și fier, care se găsesc cel mai frecvent și eficient în carne).

Nivelurile de proteine pot fi atinse în mod adecvat cu dietele pe bază de plante, atât timp cât câinele dumneavoastră este capabil să digere alternativele de carne bogate în proteine, cum ar fi legumele și fasolea. Cu toate acestea, aminoacizii reprezintă o provocare mai mare. Hrana vegană pentru câini disponibilă în comerț va fi formulată pentru a compensa ceea ce lipsește fără carne, dar dacă faceți mâncare vegană pentru câini acasă, va trebui să includeți suplimente, potrivit rover.com