Sari la conținut
Home » Agresivitatea câinilor! De ce tind patrupezii de talie mică să fie…mai”nervoși” decât ”frații” lor din rasa Pit Bull sau Cane Corso

Agresivitatea câinilor! De ce tind patrupezii de talie mică să fie…mai”nervoși” decât ”frații” lor din rasa Pit Bull sau Cane Corso

sursă foto: rover.com

Deși sunt pisici mai mari decât ei, câinii detalie mică tind să fie mai agresivi decât frații lor din rasa Pit Bull, Cane Corso sau alte exemplare considerate în legislația noastră a fi periculoși.

Cu trupurile lor mari și musculoase, câinii precum rottweiler și pitbull, în special cei care sunt dresați să se comporte amenințător, pot părea cei mai înfricoșători din specia lor. Dar dovezile arată că, de fapt, câinii mai mici pot fi mai agresivi decât mulți dintre omologii lor supradimensionați.

De ce sunt câinii de talie mică atât de agresivi

În primul rând, este important să definim ce înseamnă  un câine mic. „Câinii de talie mică sunt ce de sub de 9 kilograme. Aceștia  tind să fie mai reactivi”, a declarat James Serpell, director al Centrului pentru Interacțiunea dintre Animale și Societate de la Școala de Medicină Veterinară a Universității din Pennsylvania. 

De exemplu, teckelii, chihuahua și terrierii Jack Russell sunt cei mai predispuși să încerce să muște, potrivit unui studiu din 2008, publicat în revista Applied Animal Behaviour Science, care a chestionat proprietarii a peste 30 de rase de câini. Alte comportamente agresive observate la câinii mici includ mârâitul.. Există câteva teorii care explică de ce se întâmplă acest lucru.

Această ultimă teorie este susținută de studii care au găsit o legătură între comportamentul agresiv și gena factorului de creștere care face ca câinii mici să fie mici.

Asocierea ar putea fi o coincidență, dar cercetările au arătat că, patrupezii, de talie mică nu sunt doar mai extremi în comportamentele lor legate de agresivitate, în comparație cu cei de talie mare, câinii de talie mică tind să aibă o anxietate de separare mai severă, de obicei latră mai mult și sunt mai predispuși să urineze în casă, a spus Serpell. 

Câinii din rasa bichon frise au un comportament destul de supus

Acest lucru dă crezare teoriei că genetica joacă un rol în comportamentul extrem al câinilor mici. Oamenii de știință nu sunt siguri care dintre teorii este corectă, deoarece nu au studiat încă rădăcina comportamentului feroce al câinilor mici, a spus Serpell. Toate teoriile ar putea juca un rol potențial.

Unele rase mici sunt o excepție de la regulă. Un exemplu este Coton de Tulear, cunoscut și sub numele de câinele regal din Madagascar. Acest câine este mic, alb și pufos, asemănător cu un bichon frise

„Din anumite motive, această rasă pare să aibă un comportament destul de supus în general, dar are și tot felul de probleme medicale”, a spus Serpell. „Nu este clar dacă acest lucru se datorează faptului că poate le lipsește un factor genetic critic. Sau ar putea fi legat de faptul că sunt pur și simplu mai nesănătoși și mai puțin capabili din punct de vedere fizic să reacționeze puternic.”

Înălțimea mai mică este asociată cu trăsături indezirabile la unele rase

Unele comportamente agresive pot fi abordate în condiții de siguranță în timp ce locuiți cu câinele, dar un dresor profesionist de câini ar trebui să fie cel care lucrează la corectarea comportamentului, potrivit VCA Animal Hospital. citați de livescience.com.

Mărimea corpului poate să nu fie singurul atribut al câinilor de talie mică care este asociat cu agresivitatea. Doar înălțimea mai mică este asociată cu trăsături indezirabile la unele rase, potrivit unui studiu realizat în 2013 în revista PLOS One. 

De exemplu, rasele de câini cu picioare mai scurte sunt mai predispuse să se teamă de câinii necunoscuți și să aibă agresivitate dirijată de stăpân. Nu este clar de ce se întâmplă acest lucru, dar ar putea fi un lucru de care să țineți cont atunci când vă căutați următorul animal de companie.