Sari la conținut
Home » Vrei să-ți iei un animal de companie, întreabă-ți vecinii mai întâi. Decizia aberantă a instanțelor de judecată

Vrei să-ți iei un animal de companie, întreabă-ți vecinii mai întâi. Decizia aberantă a instanțelor de judecată

pacostore.com

Judecătorii Curții de Apel Timișoara au decis definitiv și irevocabil menținerea deciziei Consiliului Local emisă în 2007 prin care persoanele care vor să aibă în grijă animale de companie și locuiesc la bloc trebuie să obțină acordul vecinilor.

Magistrații au pronunțat decizia finală într-un dosar în care o timișoreancă sprijinită de o asociație de protecție a animalelor solicitat anularea hotărârii emisă de Consiliul Local care impune obținerea acordului scris și ștampilat al asociației de locatari în cazul în care o persoană dorește să îngrijească în propriul apartament un animal de companie.

Decizie bizară a Curții de Apel Timișoara

Procesul a fost deschis în mai 2019, la Tribunalul Timiș. Principalul argument invocat de timișoreancă în fața instanței: ”condiţionarea deţinerii de animale de companie în apartamente de acordul expres al vecinilor limitrofi, astfel cum s-a făcut prin hotărârea de Consiliu Local, constituie o intruziune nepermisă de lege în dreptul său de proprietate”, potrivit adevarul.ro.

În speranța că va obține anularea hotărârii Consiliului Local femeia și-a centrat pledoaria pe dreptul de folosință și de dispoziție despre a afirmat că ” poate fi limitat numai prin lege, de unde rezultă că limitarea din litigiu de faţă, făcută printr-un act administrativ autorităţii locale, este o limitare nelegală.

De asemenea, orice proprietar are dreptul de a folosi apartamentul proprietatea exclusivă, precum şi cotele părţi care se află în proprietatea comună indiviză, fără ca acest drept să poată fi condiţionat de acordul altor proprietari vecini sau coproprietari asupra cotelor părţi indivize”.

Tribunalul Timiș, în primă instanță a acceptat solicitarea femeii și a anulat obligativitatea obținerii acordului scris al vecinilor pentru a putea deține un animal de companie, potrivit adevarul.ro.

Judecătorii au stabilit că autoritățile locale din Timis nu au comis nici un abuz

Însă, Curtea de Apel Timișoara a atacat sentința, pe fond judecătorii au menținut decizia Consiliului Local motivând faptul că ”dreptului de proprietate al reclamantei asupra animalelor de companie i se opune dreptul de proprietate al vecinilor şi dreptul acestora de a folosi propria locuinţă fără ingerinţe disproporţionate în paşnica utilizare a acestor imobile”. De asemenea, judecătorii au stabilit că autoritățile locale din Timis nu au comis nici un abuz.

”Nici reclamanta, şi nici intervenientele – amintind ipotezele teoretice ale necesităţii acordului pentru a deţine astfel de animale care nu dăunează (peşti, porcuşor de Guineea, hamster etc.) – nu au indicat niciun caz concret în care să nu fi fost obţinut acordul vecinilor la deţinerea unor astfel de animale.

Din acest punct de vedere, reclamanta nu se poate declara vătămată de reglementarea în cauză pe considerentul aplicării acesteia la ipoteze care nu au legătură cu situaţia sa personală”, se arată în decizia Curții de Apel Timișoara care este definitivă și irevocabilă.