Sari la conținut
Home » Dacă ai animal de companie trebuie să-l treci la întreținere! Asociațiile de Proprietari vin cu noi obligații

Dacă ai animal de companie trebuie să-l treci la întreținere! Asociațiile de Proprietari vin cu noi obligații

animale de companie

Din cuprinsul articolului

Asociațiile de proprietari, în urma unor discuții de acum pot impune celor care dețin în casa animale de companie plata unei taxe. În plus, dacă vecinii nu sunt înștiințați se pot demara acțiuni în instanţă.

Această situație poate fi impusă de către Consiliul Local al orașelor și comunelor, deocamdată ne fiind adoptată legea. Decizia Curții de Apel Timișoara vine în contextul unui dosar în care o femeie a cerut anularea hotărârii de Consiliu Local care prevede că pentru deţinerea unui animal de companie într-un apartament de bloc e nevoie de acordul scris şi ştampilat al Asociaţiei de proprietari, adoptat cu majoritatea voturilor proprietarilor, şi acordul expres al proprietarilor din apartamentele limitrofe, potrivit Adevărul.

În Timișoara Decizia nr. 371/2007 a Consiliului Local prevedea obligația de a obține „acordul scris și ștampilat al Asociației de proprietari, adoptat cu majoritatea voturilor proprietarilor, în baza acordului expres al proprietarilor din apartamentele limitrofe (apartamentul superior,inferior și a celor învecinate de pe același etaj)”, dar și de a plimba câinii agresivi cu botniță, de a avea, pe timpul plimbării acestora, actul de identitate al proprietarului și carnetul de sănătate al animalului, de a curăța spațiul public de dejecții, toate sub sancțiunea unei amenzi contravenționale între 800 și 2000 lei.

Acordul veciniilor

Atacată în instanță în 2019, cu argumentul că se limitează dreptul de folosință liberă a apartamentului proprietate „fără ca acest drept să poată fi condiţionat de acordul altor proprietari vecini sau coproprietari asupra cotelor părţi indivize, HCL 371/2007 a fost anulată de prima instanță și menținută de Curtea de Apel fiindcă „Dreptului de proprietate al reclamantei asupra animalelor de companie i se opune dreptul de proprietate al vecinilor şi dreptul acestora de a folosi propria locuinţă fără ingerinţe disproporţionate în paşnica utilizare a acestor imobile”, au motivat judecătorii. Primarul Timișoarei nu s-a bucurat de această victorie, ci a anunțat intenția de a modifica hotărârea din 2007 și de a concepe un reglement mai potrivit orașului și timpurilor: „Consider exagerată reglementarea, sunt sigur că se va găsi un regulament care să țină pacea între locatari. Am rugat Consiliul local să lucreze la modificări, după consultări cu specialiștii și cu asociațiile de locatari”, a declarat Dominic Fritz pentru Europa Liberă.