Sari la conținut
Home » 12 povești celebre cu pisici mitologice. Legende din toate lumea

12 povești celebre cu pisici mitologice. Legende din toate lumea

Despre feline, s-a scris și s-a vorbit de-a lungul istoriei, iar pisicile mitice sunt extrem fascinante. Citiți în continuare pentru a afla mai multe despre pisicile mitologice.

1. Pisica Bakeneko

Bakeneko este o pisică monstruoasă dintr-o legendă japoneză care a devenit un yokai (o clasă de entități supranaturale în Japonia) și a căpătat puteri supranaturale. Se spune că atunci când pisicile trăiesc până la o vârstă înaintată și matură vor începe să dezvolte și ele puteri supranaturale și se vor și transforma complet în yokai.

Bakenekos încep prin a semăna cu pisicile obișnuite de casă, dar apoi evoluează și ajung să meargă doar pe picioarele din spate. Pe măsură ce îmbătrânesc, devin mult mai mari, iar puterile lor se intensifică.

Sunt descriși ca ajungând la dimensiunea unor oameni adulți adulți. Un alt mit, Nekomata, este foarte asemănător cu Bakeneko, dar are două cozi și se spune că trăiește în munți.

2. Pisca Bastet

Bastet este o divinitate felină și zeița egipteană a căminului, a secretelor femeilor, a pisicilor, a fertilității și a nașterilor.

Se credea că este aducătoare de sănătate și că protejează casa de spiritele rele și de boli, în special de cele care afectează femeile și copiii.

3. Pisica cactus

Pisica Cactus este o creatură mitică din sud-vestul Americii. Pisica de cactus este descrisă ca semănând cu un bobcat, cu blană asemănătoare spinilor, o coadă ramificată și oase ascuțite care îi ies din picioarele din față.

Se spune că această pisică mitologică ar fi fost observată în zonele deșertice din sud-vestul Statelor Unite, inclusiv în state precum California, Nevada și New Mexico. Unele apariții au fost raportate chiar și în Colorado.

4.Cat-sith

Cat-siths sunt feline legendare din mitologia celtică despre care se spune că ar fi de mărimea unui câine, cu blană neagră și o pată albă pe piept.

Se spune că aceste creaturi merg în patru picioare și se comportă ca niște animale atunci când sunt în prezența oamenilor, dar apoi trec la mersul biped atunci când oamenii nu sunt prin preajmă. Unele sunt descrise chiar ca purtând haine.

În cele mai multe dintre miturile care înconjoară pisicile-siths, acestea nu pot fi deosebite de pisicile obișnuite până când sunt surprinse stând în picioare.

5. Pisica Palug

Cath Palug a fost o pisică monstruoasă atât din mitologia franceză, cât și din cea galeză. Se spune că această pisică locuia pe Insula Anglesey, unde a mâncat mai mulți oameni care au încercat să o ucidă.

Se spune că Cath Palug ar fi fost ucisă de regele Arthur după ce a făcut ravagii în toată țara.

6. Cha Kla

Cha Kla este o legendă din Thailanda, descrisă ca fiind o pisică cu ochii roșii ca sângele și cu blana complet neagră care se întinde din spate în față. Cha Kla este descrisă ca fiind nocturnă și atât de temătoare de oameni încât se va ascunde imediat în gaura sa din pământ dacă întâlnește un om.

Se spune că, dacă o persoană l-ar vedea sau l-ar atinge, ar muri. Se spune că vrăjitorii îl foloseau pe Cha Kla pentru a-și învinge dușmanii.

7.Dawon

Dawon provine din mitologia hindusă și este cunoscut și sub numele de Gdon. Dawon este o tigroaică feroce dăruită zeiței Durga pentru luptă.

Durga o călărea pe Dawon în luptă cedând 10 arme în fiecare dintre cele 10 brațe ale sale. Dawon ar lua parte la luptă și cu ajutorul dinților și ghearelor sale. Cei doi ar fi niște luptători formidabili!

8. Pisica Hombre Gato

Hombre Gato, denumit și Omul Pisică, este o creatură legendară din Argentina care are trăsături atât de pisică, cât și de om.

Se credea că Hombre Gato iese doar noaptea pentru a prăda oameni și animale și a devenit o legendă atât de răspândită încât a fost preluată în literatura hispanică prin intermediul unor povestiri scurte.

9.Mafdet

Mafdet este o divinitate din Prima Dinastie a Egiptului. Era cunoscută ca zeița judecății, a justiției și a execuției. Se spune că este protectoarea lui Ra, zeul egiptean al soarelui.

Reprezentarea lui Mafdet în picturile antice seamănă mult cu o pisică de Savana sau cu un ghepard. Se spunea că era capabilă să protejeze împotriva mușcăturilor de scorpioni și șerpi.

10. Matagot sau mandagot

Un matagot, cunoscut și sub numele de mandagot, este o legendă din sudul Franței. Se spune că matagots sunt spirite care iau o formă animală, prezentându-se de cele mai multe ori ca o pisică neagră. Matagots au fost, de asemenea, descriși ca luând înfățișarea unor șobolani, vulpi, câini și chiar vaci.

Matagots sunt în general văzuți ca spirite rele, dar se crede că unii aduc bogăție într-o gospodărie dacă aceasta rămâne bine hrănită.

11.Sekhmet

Sekhmet este zeița egipteană a războiului și a distrugerii. Se spune că s-a născut din focul din ochii zeului Soare Ra. Egiptenii antici au construit cel puțin 700 de monumente pentru a o venera pe Sekhmet.

În unele povești, ea este considerată o formă alternativă a lui Bastet, iar în altele, este menționată ca fiind sora lui Bastet.

12.Pisica Wampus/ Pisica morții din Cherokee

Pisica morții. În unele regiuni, Pisica Wampus este o felină înfricoșătoare și malefică, în timp ce în altele este văzută ca fiind mai mult comică.

În mitologia Cherokee, această pisică monstruoasă este întruchiparea unei femele blestemate de bătrânii tribului care au fost pedepsite pentru că s-au ascuns sub blana unei pisici sălbatice și au fost martore la o ceremonie sacră la care nu avea ce căuta, potrivit feliopines.net.