Sari la conținut
Home » Cum să eliminați fară riscuri căpușa din blana pisicilor. Metode simple și eficiente

Cum să eliminați fară riscuri căpușa din blana pisicilor. Metode simple și eficiente

căpușe; sursă foto: veterinariladomiciliu.ro

Bolile transmise de căpușe se pot răspândi la pisica dumneavoastră chiar și la 24 de ore după ce căpușa s-a atașat. Unele dintre aceste boli, cum ar fi boala Lyme, pot afecta și oamenii. Așadar, dacă găsiți o căpușă pe pisica dumneavoastră, este important să o îndepărtați prompt și corespunzător.

pisica bengal
pisica bengal; sursă foto: lovetoknowpets.com

Instrumente de care veți avea nevoie pentru a îndepărta căpușă de pe pisică

Instrumente decare aveți nevoie: O pereche de pensete sau un instrument de îndepărtare a căpușelor;
Mănuși de latex; Alcool izopropilic (alcool de frecare); Antiseptic prietenos pentru feline care conține clorhexidină sau povidonă iodată; Borcan sau recipient cu capac; Cineva care să vă ajute să vă imobilizați pisica

Tratamente pentru pisică

Dacă nu puteți îndepărta căpușa pentru că nu aveți unul dintre aceste elemente sau dacă nu vă puteți manipula pisica, duceți-o la veterinar pentru a i se îndepărta căpușa în siguranță.
Urmați acești pași pentru a scoate căpușa de pe pisica dumneavoastră folosind o pensetă sau un instrument de îndepărtare a căpușelor.

Prindeți căpușa cu penseta cât mai aproape de pielea pisicii dumneavoastră. Încercați să nu strângeți căpușa. Dacă corpul căpușei este strâns prea tare, puteți împinge fără să vreți microorganismele care cauzează boli în corpul pisicii dumneavoastră. Dacă este disponibil, utilizați un antiseptic prietenos pentru feline pe pielea pisicii în locul unde a mușcat căpușa.

Cum să îndepărtați un cap de căpușă

Dacă capul căpușei rămâne blocat în pielea pisicii dumneavoastră, acesta trebuie tratat în același mod ca o așchie greu de îndepărtat. Nu continuați să încercați să o îndepărtați, altfel este mai probabil să întârziați vindecarea și să creați o infecție. Cel mai probabil, corpul o va împinge afară sau o va dizolva singur.

Riscul de transmitere a bolii este foarte scăzut odată ce corpul căpușei a fost îndepărtat în siguranță.  Monitorizați locul pentru infecție și duceți pisica la medicul veterinar dacă există o umflătură semnificativă. Este normal să existe temporar o mică roșeață și o crustă în locul în care a fost atașată căpușa.

Există multe opțiuni pentru controlul căpușelor la pisici. Este important să folosiți numai produse fabricate special pentru pisici. Unele produse comercializate pentru câini pot conține ingrediente care nu sunt sigure pentru pisici.

Pastile contra căpușelor

Este posibil ca pastilele pentru controlul căpușelor să nu fie cea mai bună opțiune pentru pisici. Un produs împotriva puricilor și căpușelor, Credilio®, este etichetat pentru tratamentul și controlul căpușelor cu picioare negre. Acesta poate ajuta și cu alte tipuri de căpușe, dar acest lucru nu poate fi garantat.

De asemenea, luați în considerare cât de ușor va lua pisica o pastilă atunci când alegeți acest tip de prevenire. Să-i dai pisicii tale o pastilă, chiar și una care se presupune că este mestecabilă, poate fi o provocare.

Coliere pentru controlul căpușelor

Colierele mai noi împotriva puricilor și căpușelor, pot fi eficiente în respingerea căpușelor. Trebuie să aveți grijă să vă asigurați că zgarda se potrivește corect și că pisica dumneavoastră (sau alte animale din casă) nu o mestecă.

Unele spray-uri oferă doar o perioadă scurtă de activitate de respingere a căpușelor, în timp ce altele, precum Martin’s Flea Plus IGR Trigger Cat & Dog Spray, oferă o soluție mai lungă, similară tratamentelor topice, potrivit pethelpful.com.

Etichete: