Sari la conținut
Home » Sfaturi de sezon! Cum se îndepărtează în siguranță o căpușă aciuată în blana câinelui

Sfaturi de sezon! Cum se îndepărtează în siguranță o căpușă aciuată în blana câinelui

căpușe; sursă foto: veterinariladomiciliu.ro

Căpușele sunt paraziți obișnuiți care pot fi găsiți oriunde. În ciuda dimensiunilor lor mici, acești paraziți pot fi purtători de boli periculoase, așa că este important să le depistați și să le îndepărtați în timp util.

Citiți în continuare pentru a afla mai multe despre căpușe, bolile asociate acestora și, cel mai important pentru dumneavoastră și pentru animalul dumneavoastră de companie: cum să le căutați și să le îndepărtați în siguranță de pe câinele mult iubit.

Cum pot îndepărta o căpușă dacă găsesc una pe câinele meu?

Folosiți o pensetă în loc de degete, deoarece bolile transmise de căpușe pot fi transferate la contactul cu membranele mucoase sau cu rupturi ale pielii. Prindeți ușor, dar ferm căpușa cât mai aproape de suprafața pielii pentru a vă asigura că extremitatea căpușei este îndepărtată.

Trageți drept în spate (perpendicular pe suprafața pielii) cu o presiune lentă și constantă. Este posibil să dureze câteva minute până când căpușa se eliberează, așa că aveți răbdare și aplicați o presiune constantă.

După îndepărtarea căpușei, inspectați locul pentru a vă asigura că a fost îndepărtată complet și îndepărtați tot ce a rămas folosind aceeași metodă. Este posibil ca părțile bucale ale căpușei să se rupă în timpul îndepărtării și să rămână în piele; acestea vor fi în cele din urmă extrudate în mod natural, dar pot crește riscul de a dezvolta o infecție la locul respectiv.

Curățați zona cu apă și săpun și spălați-vă bine pe mâini

Aruncați căpușa într-un recipient cu alcool sau în toaletă. În următoarele câteva zile, monitorizați îndeaproape locul mușcăturii de căpușă pentru roșeață excesivă, mâncărime, durere, secreție de puroi sau formarea unei umflături, deoarece acestea pot indica o infecție sau o reacție inflamatorie.

Arderea căpușei cu un chibrit sau înăbușirea acesteia cu vaselină nu sunt metode recomandate, deoarece acestea pot crește șansele ca câinele să contracteze o boală transmisă de căpușe.

Ce este o căpușă?

O căpușă este o arahnidă mică, fără aripi, ovoidală sau rotundă (o rudă a păianjenilor și scorpionilor) care are 8 picioare și nu are antene. Căpușele trăiesc în mediul înconjurător și supraviețuiesc prin atașarea și ingerarea sângelui de la animalele gazdă. 

Mușcăturile lor sunt nedureroase, ceea ce le permite să se hrănească de la gazdele lor pentru perioade lungi de timp (ore sau zile). Ciclul de viață al căpușelor include stadiile de ou, larvă, nimfă și adult, fiecare cu un aspect fizic diferit. Atât nimfele, cât și adulții se pot hrăni de la câini.

Ce boli poartă căpușele?

Diferite specii sunt capabile să poarte și să transmită diferite boli care pot fi dăunătoare pentru câini. De exemplu, căpușele de cerb pot fi purtătoare ale bolii Lyme (Borrelia burgdorferi) și ale anaplasmozei (Anaplasma phagocytophilum). 

Alte boli transmise de căpușe la câini includ, printre altele, Ehrlichioza (Ehrlichia canis), Babesioza (Babesia canis sau gibsoni) și Febra cu pete din Munții Stâncoși (Rickettsia rickettsii). Unele boli transmise de căpușe, cum ar fi paralizia cauzată de căpușe, sunt potențial fatale.

Cele mai multe dintre aceste boli nu sunt direct contagioase între câini sau de la câini la oameni; ele se răspândesc în principal prin mușcături de căpușe.

Când și cum ar trebui să-mi verific câinele pentru căpușe?

Persoanele care locuiesc în zone cu populații endemice de căpușe ar trebui să își verifice frecvent câinii pentru căpușe, în special după ce câinele a fost afară în zone împădurite sau cu iarbă la temperaturi peste zero grade Celsius. Căpușele mor sau devin latente pe vreme geroasă, dar supraviețuiesc la orice temperatură mai mare de aceasta; prin urmare, poate fi în continuare necesar să verificați câinii pentru căpușe până toamna și chiar iarna.

Pentru a verifica un câine pentru căpușe, căutați mai întâi orice umflătură anormală pe piele sau care iese de sub blană. Apoi, puteți pieptăna încet și cu atenție blana câinelui cu degetele sau cu un pieptene cu dinți fini, simțind dacă există umflături mici care ies de la suprafața pielii. 

Căpușele care nu au fost atașate de mult timp vor fi mai mici și mai plate, în timp ce căpușele care s-au hrănit timp de mai multe ore sau zile vor fi mărite, rotunde și umflate. Verificați dacă există căpușe peste tot, inclusiv la urechi, labe, subsuori și sub coadă.

Ce alte măsuri ar trebui să iau 

În cazul în care câinele are o căpușă care este îngurgitată (rotundă și umflată) sau care ar fi putut fi atașată mai mult de 24 de ore, puteți lua în considerare programarea unei întâlniri la medicul veterinar la 6 săptămâni după ce căpușa a fost îndepărtată pentru a verifica dacă patrupedul a fost expus la boli transmise de căpușe.

 Între timp, monitorizați-vă câinele pentru semne precum letargie, șchiopătare, articulații umflate, scăderea poftei de mâncare, vărsături sau diaree, care pot indica o boală transmisă de căpușe.

Cum pot preveni cainele meu să se îmbolnăvească de căpușe?

Toți câinii care trăiesc în zone cu căpușe trebuie să fie preveniți împotriva puricilor și căpușelor pe tot parcursul anului. Sunt disponibile mai multe tipuri de prevenție, de la gulere, la produse topice și până la tablete masticabile. 

Acestea pot ajuta la respingerea și/sau uciderea căpușelor care se atașează de câine, prevenind transmiterea bolilor transmise de micile inscte. Este important să continuați prevenirea căpușelor și toamna și chiar și iarna, deoarece, atâta timp cât temperaturile rămân peste zero grade, căpușele pot supraviețui. Discutați cu medicul veterinar despre opțiunea de prevenire care ar putea fi cea mai bună pentru dumneavoastră și câinele dumneavoastră, informează medicul veterinar Jenifer Masucci.