Sari la conținut
Home » Adevăratul motiv pentru care câinii nu suportă aspiratoarele. Ce puteți face pentru a crește gradul de toleranță

Adevăratul motiv pentru care câinii nu suportă aspiratoarele. Ce puteți face pentru a crește gradul de toleranță

cățel speriat de aspirator; sursă foto: dyson.com

Poate că zilele acestea faceți curățenie în casă și ați observat că, de fiecare dată când scoateți aspiratorul, câinele fuge în altă cameră. V-ați întrebat vreodată de ce se teme de aspirator? Este din cauza zgomotului puternic, a mutării mobilei sau a agitației care însoțește adesea aspiratul? Sau este ceva ce ei pot percepe și pe care tu nu-l poți înțelege?

Relația dificilă a câinilor cu aspiratoarele este bine cunoscută, dar puțini dintre noi înțeleg cu adevărat motivul. În acest articol, vom explora răspunsul la această întrebare: De ce le este frică câinilor de aspiratoare? De asemenea, ne vom scufunda în tehnicile de dresaj pentru a vă ajuta câinele să tolereze mai bine utilizarea acestui instrument de curățenie din gospodărie.

De ce sunt câinii speriați de aspiratoare?

De cele mai multe ori, atunci când apar aspiratoarele, câinii manifestă comportamente de frică, cum ar fi tremuratul, ascunderea sau chiar lătratul la aspirator, pentru a numi doar câteva. Dar de ce? În centrul problemei se află două motive de bază:

  1. Sunt zgomotoase

Este posibil ca verdictul privind cât de puternic este exact simțul auditiv al câinilor să fie încă necunoscut, dar este de netăgăduit faptul că, în anumite cazuri, câinii sunt capabili să detecteze sunete pe care nici măcar cea mai ascuțită ureche umană nu le poate auzi.

American Kennel Club a raportat: „Omul adult mediu nu poate auzi sunete mai mari de 20.000 Hertz (Hz), deși copiii mici pot auzi sunete mai înalte … Câinii, pe de altă parte, pot auzi sunete de până la 47.000 până la 65.000 Hz”.

Mai mult, câinii pot detecta și sunete foarte slabe la frecvențe înalte. Așadar, având în vedere că un câine poate auzi sunete la decibeli mai mici decât oamenii (sub 0dB), imaginați-vă cât de tare este un aspirator care înregistrează adesea în jur de 75dB, potrivit Universității Yale.

Luați acum în considerare aspiratorul dumneavoastră, care emite multe sunete înalte. Pentru un câine care poate detecta sunete pe care noi nu le putem auzi, acest zgomot ar putea deveni prea greu de suportat, mai ales dacă îl ia prin surprindere.

  1. Sunt urât mirositoare

Simțul olfactiv al câinilor este, de asemenea, puternic. Deși s-ar putea să nu vă dați seama, aspiratorul ridică o mulțime de mirosuri neobișnuite pe care câinele le poate detecta. S-ar putea să simțiți doar mirosul cald al unui living proaspăt aspirat, dar câinele dumneavoastră va putea simți praful și particulele vechi care s-au așezat de mult timp sub canapeaua dumneavoastră. Având în vedere că patrupezii se bazează atât de mult pe simțurile lor ascuțite, mai ales pe miros, este ușor de înțeles de ce devin anxioși.

Se tem câinii și de aspiratoarele robotizate?

Aspiratoarele robot tind să fie mai silențioase decât cele verticale tradiționale și pot fi mai puțin intimidante din punct de vedere fizic. Deci, sunt acestea alternative mai puțin deranjante dacă prietenul tău este speriat de aspirator?

Fără o expunere regulată, din păcate, răspunsul este probabil că nu. Pentru mulți câini, aspiratoarele robotizate pot fi percepute ca prădători. 

Alții le pot percepe ca pe niște jucării, în timp ce unii le pot considera pradă, deoarece natura lor aparent autonomă le face să se „comporte” ca niște creaturi mici. Pentru unii câini, faptul că acestea stârnesc mirosuri noi și scot sunete ascuțite la fel ca aspiratoarele tradiționale ar putea fi suficient pentru a-i deranja.

Construirea unei toleranțe la aspirare

Există o serie de modalități prin care vă puteți ajuta câinele să dezvolte o toleranță la aspiratoare. Acestea includ:

Desensibilizarea dispozitivului: Începeți prin a scoate aspiratorul și a vă recompensa câinele pentru că se apropie de el. După aproximativ o săptămână, începeți să vă rezervați timp (aproximativ 10 minute pe zi) pentru a apropia încet aspiratorul de câine în timp ce îl încurajați să se așeze și să stea. Recompensați-l pentru că face acest lucru. Continuați să urmați acest model, ridicând treptat miza spre utilizarea completă a aspiratorului și recompensându-vă câinele pentru toleranța sa, până când acesta devine relativ indiferent față de el.

Aveți răbdare: Este posibil să dureze ceva timp până când animalul de companie va renunța la asociațiile de teamă cu aspiratorul și îl va asocia cu recompense.  Alternativ, luați în considerare posibilitatea de a aranja ca patruăpedul să fie la plimbare, la o întâlnire de joacă sau într-o altă cameră în timp ce aspirați în casă.

Așadar, de ce se tem câinii de aspiratoare? Pur și simplu, ei nu sunt obișnuiți cu ele. Fără a le înțelege scopul, aspiratoarele pot părea pentru câinii noștri puțin mai mult decât niște prădători mari și zgomotoși. Dar nu vă îngrijorați! Cu puțină dresură și multă dragoste, vă puteți ajuta câinele să se adapteze, potrivit hillspet.com.