Sari la conținut
Home » Veverițele polițiste! China a antrenat șase răzătoare pentru a detecta drogurile

Veverițele polițiste! China a antrenat șase răzătoare pentru a detecta drogurile

Din cuprinsul articolului

În mod tradițional, sarcina de a adulmeca drogurile a fost lăsată în seama câinilor și a celor 300 de milioane de receptori din nasul lor.

Cu toate acestea, s-ar putea să nu mai dureze mult până când veți vedea o altă creatură mișunând prin aeroporturi, deoarece poliția chineză a recrutat prima echipă de veverițe adulmecătoare.  Șase roșcate eurasiatice au fost „antrenate cu succes” pentru această misiune de către Biroul de Securitate Publică din districtul Hechuan din Chongqing, în sud-vestul Chinei.

Deși sunt la fel de eficiente în detectarea substanțelor, dimensiunile lor mici le permit să cerceteze locuri în care câinii nu ar putea ajunge.

Printre acestea se numără ascunzători înghesuite în spații din depozite sau colete din centrele de distribuție, precum și cele aflate la înălțime. Veverițele au fost dresate să se zgârie atunci când detectează narcotice de către Brigada de câini polițiști, folosind o tehnologie folosită în mod normal pentru dresarea câinilor. O înregistrare video postată de publicația chineză People’s Daily arată rozătoarele care se avântă printre obiecte pentru a adulmeca, în cadrul unui exercițiu de laborator.

Antrenorul câinilor polițiști Yin Jin a declarat pentru Chongqing Morning Post că a fost nevoie de ani de zile pentru a face veverițele să ajungă la acest nivel de abilitate.

„Simțul olfactiv al veverițelor este destul de sensibil”, a declarat el pentru presa de stat. „Doar că tehnologia noastră de dresaj a rozătoarelor nu a fost suficient de eficientă înainte.”

Antrenamentul veverițelor

Antrenamentul lor face parte dintr-un proiect național de cercetare pentru a aduce o nouă unitate de animale antidrog, inclusiv șobolani.

În pofida acestei descoperiri, Jin a declarat pentru The Washington Post că „probabil că va mai dura ceva timp” până când veverițele adulmecătoare vor fi utilizate.

Acestea nu sunt primele rozătoare ale căror simțuri olfactive sunt folosite în serviciul public, deoarece șobolanii care detectează bombe își fac treaba de peste un deceniu. 

Anul trecut, Malaga – un șobolan „erou” care a detectat mine și care a primit echivalentul animalului al Crucii George Cross – a murit după o carieră de cinci ani în cadrul organizației caritabile belgiene APOPO.

O declarație a APOPO a declarat: „În timpul carierei sale, Magawa a găsit peste 100 de mine și alți explozibili, ceea ce l-a făcut cel mai de succes șobolan erou al APOPO de până acum.

Contribuția sa permite comunităților din Cambodgia să trăiască, să muncească și să se joace; fără teama de a-și pierde viața sau de a-și pierde membrele. Organizația caritabilă, care are sediul în Tanzania, recrutează șobolani africani cu pungă uriașă pentru această misiune, deoarece aceștia sunt prea ușori pentru a declanșa minele terestre dacă trec peste ele.

Aceștia sunt dresați să asocieze sunetul unui clic cu mâncarea, de la vârsta de numai 10 săptămâni. Atunci când se apropie de o recompensă care conține miros de TNT (substanța explozivă din minele terestre) și îl zgârie, aud un clic și primesc o recompensă sub formă de hrană.

Astfel, aceste creaturi inteligente învață cum să distingă între recompensele care conțin TNT și cele care nu conțin TNT.

Ele pot detecta compusul chimic din explozibili și pot ignora orice resturi de metal care se află prin preajmă, ceea ce le face mult mai rapide decât detectoarele de metale.