Sari la conținut
Home » Vacanță cu animalul de companie. Ce trebuie să faci pentru a putea călători cu el în străinătate

Vacanță cu animalul de companie. Ce trebuie să faci pentru a putea călători cu el în străinătate

Documentele necesare pentru călătoria în străinătate cu animalul de companie. Cei care doresc să călătorească în afara țării cu animalul de companie o pot face, întrucât normele Uniunii Europene oferă posibilitatea călătoriei în altă țară membră a comunității împreună cu câinele, pisica sau dihorul de companie.

Aceste norme sunt valabile și pentru călătoriile în interiorul Uniunii Europene dintr-o țară sau un teritoriu din afara comunității.

Există și câteva excepții în care animalul dumneavoastră de companie vă poate însoți în alt stat din UE sau când intrați dintr-o țară terță într-o țară din UE, dacă:

  • a fost microcipat (în conformitate cu cerințele tehnice din anexa II la Regulamentul UE privind circulația animalelor de companie) sau are un tatuaj lizibil în mod clar dacă este aplicat înainte de 3 iulie 2011;
  • a fost vaccinat împotriva rabiei;
  • a fost tratat împotriva teniei Echinococcus multilocularis, dacă zona de destinație nu este afectată de tenie (Finlanda, Irlanda, Malta, Norvegia și Irlanda de Nord);
  • deține fie un pașaport european pentru animale de companie, atunci când călătorește dintr-o țară din UE sau Irlanda de Nord în altă țară din UE sau Irlanda de Nord, fie un certificat UE privind sănătatea animalelor, atunci când călătorește dintr-o țară terță.

Aceste norme descrise mai sus sunt valabile pentru călătoriile private cu animale de companie care nu implică o schimbare a proprietății sau vânzarea $1000 loan today .

De asemenea, documentele necesare pentru călătoria în străinătate cu animalul de companie sunt: pașaportul european pentru animale de companie și certificatul UE privind sănătatea animalelor.

Pașaportul european pentru animale de companie

Acest document este un model standard la nivelul UE, fiind necesar pentru călătoriile între țările Uniunii.

În act este precizată o descriere a animalului de companie, precum și detalii despre microcipul sau codul tatuat, dar și evidența privind vaccinarea antirabică și datele de contact ale proprietarului și ale veterinarului care a emis pașaportul.

Pașaportul pentru câinii, pisicile sau dihorii de companie se poate obține de la orice medic veterinar autorizat. Însă, medicul trebuie să aibă de la autoritățile competente permisiunea să emită pașapoarte pentru animalele de companie.

Valabilitatea pașaportului este pe toată durata vieții, în condițiile în care, animalele respective sunt la zi cu vaccinurile contra rabiei.

În cazul în care călătoriți într-o țară din UE sau Irlanda de Nord, Andorra, Elveția, Insulele Feroe, Gibraltar, Groenlanda, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino sau Vatican, animalul dumneavoastră de companie poate intra în UE cu un pașaport eliberat într-una din aceste țări sau teritorii.

Certificatul UE privind sănătatea animalelor

Acest tip de document conține informații specifice despre animalul de companie ((identitate, sănătate, vaccinare antirabică) și, de asemenea, se bazează pe un model standard la nivelul UE.

În cazul în care veniți dintr-un stat din afara UE, animalul dumneavostră de companie trebuie să dețină un certificat sanitar UE emis de un veterinar oficial din țara de plecare cu cel mult 10 zile înainte de sosirea animalului de companie în UE.

Certificatul este valabil pentru deplasările între țările UE timp de 4 luni de la această dată sau până la expirarea vaccinului antirabic (primul termen care intervine).

Totodată, trebuie completată și anexată o declarație scrisă la certificatul de sănătate al animalului dumneavoastră de companie, care să arate faptul că relocarea sa nu se face în scop comercial.

Această declarație este, pe de altă parte, esențială în cazul în care animalul dumneavoastră de companie călătorește sub responsabilitatea unei persoane autorizate de dumneavoastră.

În acest caz, animalul de companie trebuie să ajungă la dumneavoastră în termen de cinci zile de la relocarea dumneavoastră.