Sari la conținut
Home » Cum calatoresti in avion cu animalul de companie

Cum calatoresti in avion cu animalul de companie

In ultima perioada este un adevarat haos pe aeroporturile din intreaga lume. Sute de zboruri anulate, intarzieri de ore intregi a creat din traficul aerian o adevarata cursa cu provocari si plina de peripetii.

Cum calatoresti in avion cu animalul de companie

O adevarata provocare o reprezinta, si in timpuri mai bune, transportul unui animal de companie cu avionul. Ce trebuie sa stim pentru a evita neplacerile si disconfortul nostru si al animalului.

Calatoria cu prietenul patruped este posibila. Tot mai multe companii aeriene iau masuri pentru ca pasagerii sa poata lua in avion animalele de companie.

Totusi majoritatea companiilor aeriene low-cost nu permit calatoria cu animale de companie, deocamdata.

In general, daca operatorul aerian permite transportarea animalelor de companie, aceasta permisiune se refera la caini si pisici. Pentru alte animale trebuie sa contactati compania aeriana dar este putin probabil sa accepte alte animale in afara de acestea.

Mai jos poti sa vezi toate companiile aeriene care zboara din regiunea noastra si daca permit calatoria cu animale.

Ce varsta minima este acceptata pentru transportul cu avionul a animalului de companie

Companiile aeriene impun restrictii in ceea ce priveste varsta animalelor de companie admise la bordul aeronavei. Aceste reguli difera la fiecare companie iar varsta minima este cuprinsa intre 2 – 3 luni. Pentru a afla varsta exacta – contacteaza compania aeriana care va opera zborul tau.

Cum rezervi loc pentru animalul de companie

Nu este posibila rezervarea locului pentru animalul de companie online, dupa cum o faci pentru tine. Pentru rezervare trebuie sa contactezi direct transportatorul aerian.

Nu este recomandat sa zbori cu escala daca vei calatori cu un animal de companie. Daca nu exista zbor direct pentru itinerariul dorit opteaza pentru aeroporturi alternative, iar daca conexiunea este unica optiune de zbor – asigura-te ca zbori cu o singura companie aeriana. Daca zbori cu mai multe companii aeriene – trebuie sa corespunzi conditiilor impuse de compania cu cele mai stricte restrictii.

Conditii de calatorie cu animale de companie

Aici ne vom referi la calatoriile cu animale in tarile Uniunii Europene. Daca doriti sa calatoriti in alte tari – informatii detaliate puteti afla pe site-ul Autoritatii Veterinare Nationale a tarii corespunzatoare.

Transportul animalelor de companie va fi efectuat conform Regulamentelor Uniunii Europene si Termenii si Conditiile companiei aeriene.

In majoritatea cazurilor, optiunea de rezervare loc nu este disponibila online. Trebuie sa contactati serviciul clienti al companiei aeriene sau agentia turistica pentru a rezerva un loc pentru animalul dumneavoastra de companie.

Companiile aeriene permit transportul unui numar limitat de animale la bord sau la cala si au dreptul de a refuza transportul animalului.

Conditiile privind calatoria cu animale domestice difera de la o companie la alta, in functie de tipul de aeronave si politica transportatorului.

Cat trebuie sa cantareasca cusca

Cainii si pisicile pot fi transportate doar in custi speciale. Greutatea custii impreuna cu cea a animalului nu trebuie sa depaseasca 8 kg (sau mai putin, in depedenta de companie).

Cusca trebuie să fie suficient de mare, astfel incat animalul sa se poata ridica si sa se intoarca. Custile trebuie inchise pentru ca animalul sa nu poata iesi, dar trebuie sa fie si dotate cu orificii pentru aerisire pe cel putin 3 laturi. De asemenea custile trebuie sa fie prevazute cu recipiente pentru apa si mancare, precum si cu covorase absorbante.

Majoritatea companiilor aeriene permit transportul unui pasager cu un singur animal. Cusca nu poate fi asezata pe scaunul pasagerului, chiar daca pasagerul a rezervat un loc suplimentar.

Toate animalele domestice care calatoresc in Uniunea Europeana trebuie sa fie identificate prin microcip.

Vaccinare este obligatorie

Animalele domestice trebuie sa fie vaccinate impotriva rabiei cu urmatoarele conditii:

  1. Animalul trebuie sa aiba varsta de cel putin 12 saptamani la data administrarii vaccinului;
  2. Vaccinul trebuie administrat inainte de data marcarii cu microcip;
  3. La data calatoriei nu au trecut 21 de zile de la finalizarea procedurii de vaccinare impotriva rabiei.

Animalele de companie trebuie sa detina un pasaport

Pasaportul trebuie completat si eliberat de un medic veterinar autorizat care atesta vaccinare importiva rabiei si, dupa caz, detaliile tratamentului de deparatizare.

Conditii speciale Irlanda, Marea Britanie, Suedia, Finlanda, Malta

Cainii trebuie sa treaca profilaxia impotriva viermilor (deparatizare) facuta cu cel mult 120 de ore, dar nu mai putin de 24 de ore inainte de data zborului.

Exceptie: Calatoria cu caini ghizi

Toate companiile aeriene, fara exceptie, permit pasagerilor nevazatori sa calatoreasca impreuna cu un caine-ghid, care va fi transportat gratuit.

Calatorii trebuie sa notifice compania aeriana despre calatoria cu un caine-ghid atunci cand este rezervat biletul. Animalul trebuie sa posede toate documentele mentionate mai sus.