Sari la conținut
Home » Util pentru igiena corporală a pisicii. Tunsoarea în stil de leu: argumente pro și contra

Util pentru igiena corporală a pisicii. Tunsoarea în stil de leu: argumente pro și contra

foto: lovetoknowpets.com

Dacă aveți o pisicuță cu blănița stufoasă, există momente în care ar putea fi util să o duceți la un îngrijitor specializat. Tunsorile nu sunt întotdeauna alegerea potrivită, dar această metodă de a rade părul pisicii și de a-i lăsa intactă blana de pe față și de pe gât poate fi benefică în timpul anotimpurilor deosebit de călduroase sau dacă pisica este predispusă să facă ghemotocuri de păr.

Aceste argumente pro și contra ale tunsului în stilul leului te vor ajuta să decizi dacă tunsoarea este benefică pentru felina ta.

foto: lovetoknowpets.com
foto: lovetoknowpets.com

Pisici rase ca „leii”

Tunsul „leu” este stilul de blană dat pisicilor cu părul lung, în care corpul felinei este tuns aproape până la piele. Există câteva variante ale acestei tunsori, dar aspectul de bază lasă pisica cu blana foarte scurtă pe corp și pe picioare, în timp ce fața, gâtul și cea mai mare parte, dacă nu chiar toată coada, sunt neatinse de foarfecă..
Există câteva variante ale acestui stil.

Toate tunsorile de leu lasă în pace fața și gâtul pisicii, dar unele variante pot include: răderea doar a jumătății superioare a fiecărui picior, lăsând o „cizmă” groasă și păroasă pe fiecare laba piciorului. Lăsarea blănii pe coadă lungă saur raderea celei mai mari părți a cozii, lăsând doar un mic „pom-pom” de blană la capăt lăsând părul de pe piept intact ca parte a „coamei”.

Cât timp durează până când părul crește la loc?

Dacă vă tundeți pentru prima dată pisica cu o tunsoare de leu și decideți că dumneavoastră și pisica ați fi mai fericiți dacă ați reveni la „aspectul lor natural”, vă puteți aștepta ca părul să crească din nou complet în decurs de câteva luni. Pentru o rasă cu părul scurt, ar trebui să dureze în medie aproximativ trei luni.

foto: lovetoknowpets.com
foto: lovetoknowpets.com

O pisică cu părul lung poate avea nevoie de până la șase luni pentru a reveni la blana lor completă.

De ce să tundem o pisică cu un leu?

În timp ce pisicile care poartă o tunsoare de leu au cu siguranță stil, acesta nu este, în general, motivul pentru care pisica este rasă. Există mai multe motive pentru care ar putea fi o idee bună să oferiți pisicii dumneavoastră această tunsoare, cel puțin temporar.

Întreținere mai ușoară

Pisicile cu părul lung au nevoie de o mare cantitate de îngrijire. În timp ce majoritatea pisicilor se spală singure, rasele cu părul lung necesită mai multă îngrijire. Blana lor ar trebui să fie periată sau pieptănată săptămânal pentru a ajuta la pierderea firelor și pentru a reduce ghemurile de blană. Proprietarii de pisici care în general sunt ocupați pot descoperi că tunderea pisicilor cu părul lung în stilul leului poate ajuta la reducerea cantității necesare de îngrijire.

Eliminarea ghemotoacelor de blană

Dacă pisica nu este periată în mod regulat sau are dificultăți în ceea ce privește autoîngrijirea, se pot acumula ghemotoace în blană. Dacă aceste covorașe sunt lăsate în pace, ele se pot răsuci sau afecta în alt mod pielea de sub ele, ceea ce duce la iritații inconfortabile ale pielii și răni deschise. Pisicile care dezvoltă frecvent astfel de ghemotoace sau care au blana care a devenit foarte mată pot fi tunse ca un leu pentru a ajuta la rezolvarea problemei.

Reducerea la minimum a bilelor de păr

În timpul vremii mai calde, pe măsură ce pisica dumneavoastră începe să piardă părul, rasele cu părul lung sunt predispuse pentru a dezvolta bulgări de păr. Pe măsură ce pisica își toaletează blana care se desprinde, poate ingera mai mult decât poate fi trecut în siguranță prin sistemul digestiv.
Acest lucru poate duce la vărsături, sufocare, constipație sau obstrucții intestinale care necesită intervenție chirurgicală. Tăierea blănii elimină adesea această problemă.

Rezolvarea problemei căldurii excesive

Dacă locuiți într-un climat cald, pisica cu părul lung poate avea dificultăți în a face față căldurii. La fel ca și câinii, pisicile sunt predispuse la insolație care le pune viața în pericol dacă se supraîncălzesc. Tăierile de leu reduc foarte mult cantitatea de păr de pe o pisică, ceea ce o poate ajuta să stea mai răcoroasă în timpul lunilor călduroase, deși mulți medici veterinari afirmă că beneficiul este neglijabil.

Ajută la autoîngrijire

Să spunem că pisica este mai în vârstă sau obeză, este posibil să aibă dificultăți în a se menține curată și bine îngrijită. Pisicile cu blana mai lungă pot avea dificultăți sporite cu autoîngrijirea pe măsură ce îmbătrânesc, deoarece s-ar putea să nu aibă flexibilitatea de a ajunge la toată blana.

În cele din urmă, unele pisici, oricât de ciudat ar părea, pur și simplu nu se pricep la autogrijire. Tăierea lor într-o tunsoare de leu poate ajuta pisica dumneavoastră să se îngrijească mai eficient.

A-i face pisicii tale o tunsoare „leonină” nu va reduce de fapt cantitatea de păr pe care o lasă, dar, deoarece firele de păr vor fi mult mai scurte, ți se va părea că se depun mai puțin prin casă. Acest lucru poate fi un avantaj și pentru unele persoane care suferă de alergii.

Probleme cu tunsoarea leului

foto: lovetoknowpets.com
foto: lovetoknowpets.com

În timp ce tunsoarea leului este în mare parte benefică atât pentru pisici, cât și pentru stăpânii lor, pot exista și câteva dezavantaje.

Potențial stresant pentru pisică

Este posibil ca unele pisici să nu obiecteze la faptul că sunt rase, dar poate fi o situație stresantă pentru altele. Tunsorile în stilul leului se fac de obicei la un cabinet veterinar sau la un salon de îngrijire a animalelor de companie, ceea ce înseamnă o călătorie cu mașina și o situație necunoscută pentru pisica ta. Anxietatea poate fi atât de mare pentru unele pisici încât trebuie să fie sedate înainte de a fi tunse. Acest lucru ar trebui să se facă întotdeauna sub îndrumarea unui medic veterinar.

Arsurile solare sunt un pericol

Dacă aveți o pisică care iese în aer liber, o „coafură” îi poate face epiderma mult mai accesibilă la razele nocive ale soarelui, ceea ce înseamnă piele iritată și arsuri solare.

Pisicile cu blana mai palidă și pielea roz vor fi mai expuse . Acest lucru nu este legat nici de anotimp, deoarece o pisică poate fi arsă de soare și de vânt atât iarna, cât și vara.

Pisicile care sunt rase au, de asemenea, o piele vulnerabilă în general, ceea ce înseamnă că pot avea mai multe tăieturi, zgârieturi și alte iritații fără ca blana lor să le protejeze. Dacă aveți de gând să vă tundeți pisica, cel mai bine este să o țineți în casă pe tot parcursul anului.

Incapacitatea de a-și regla temperatura corpului

Una dintre modalitățile prin care animalele, inclusiv pisicile, își mențin temperatura corpului este prin intermediul blănii. În timp ce o pisică care a fost rasă se poate bucura de răcoare vara, există posibilitatea ca ea să se supraîncălzească sau să devină prea rece dacă își pierde capacitatea de termoreglare.
Pisicile vârstnice și cele bolnave prezintă un risc crescut pentru această problemă dacă sunt rase. Anumite probleme medicale, cum ar fi cancerul și bolile de inimă, pot face ca bărbieritul să fie nerecomandat.

Pentru multe pisici cu părul lung, o tunsoare de leu poate ajuta cu multe dintre problemele cu care se confruntă rasele cu părul lung. Luați în considerare posibilitatea de a vă tunde pisica dacă apare oricare dintre aceste probleme și bucurați-vă de noul lor aspect cât durează. Sfaturi culese de pe platforma lovetoknowpets.com.