Sari la conținut
Home » Un studiu a concluzionat că există o categorie de persoane care sunt mai atrase de pisici decât de câini. Despre cine este vorba

Un studiu a concluzionat că există o categorie de persoane care sunt mai atrase de pisici decât de câini. Despre cine este vorba

Există o categorie de persoane care sunt mai atrase de pisici decât de câini, potrivit unui studiu. Acestea sunt cele care prezintă o reactivitate emoțională ridicată, iar felinele pot folosi drept terapie pentru ele.

Dacă ai o pisică, știi că felinele pot calma stresul și pot aduce liniște oamenilor care le iubesc. Un studiu recent se concentrează asupra acestei puteri, dezvăluind că persoanele cu o mare încărcătură emoțională tind să fie atrase de pisici, iar aceste persoane cu sentimente puternice ar beneficia mai bine de includerea felinelor în programele de terapie cu animale.

În revista Anthrozoös, studiul subliniază că majoritatea acestor evenimente „Pet Your Stress Away” includ doar câini. Cercetătorii au descoperit că cei cu emotivitate ridicată și-au exprimat interesul de a participa la terapia de asistență cu animale dacă ar fi incluse și pisicile.

De asemenea, studiul a concluzionat că un număr mai mare de persoane ar putea fi atras prin adăugarea pisicilor la aceste evenimente de eliberare de stres.

Emoțiile și pisicile par să se amestece

Când autorul principal Joni Delanoeije de la universitatea belgiană KU Leuven și coautorul Patricia Pendry, profesor la Departamentul de Dezvoltare Umană de la Universitatea de Stat din Washington, și-au propus să afle dacă mai mulți oameni ar participa la programe de terapie cu animale dacă ar fi implicate pisici, cei doi au descoperit că pisicile ar fi într-adevăr ceva care ar atrage mai mult interes.

Delanoeije și Pendry au intervievat peste 1.400 de studenți și cadre didactice de la 20 de universități pentru studiul lor, descoperind că cei care sunt foarte reactivi la emoții tind mai mult să fie atrași de pisici decât de câini. De asemenea, aceste persoane emoționale sunt cele care ar beneficia cel mai mult de pe urma vizitelor cu pisici.

Trăsăturile de personalitate înclină balanța spre câini sau pisici

Această categorie de persoane care sunt mai atrase de pisici decât de câini pot fi influențate de trăsăturile de personalitate specific fiecărui om în parte.

„În mod anecdotic, ni s-a spus întotdeauna că oamenii cu pisici sunt diferiți de cei cu câini și că majoritatea studenților nu sunt interesați să interacționeze cu pisicile”, a explicat Pendry.

„Rezultatele noastre au arătat că studenții sunt interesați să interacționeze cu pisicile și că acest interes poate fi determinat de trăsăturile de personalitate.”

„Emoționalitatea este o trăsătură destul de stabilă”

Nu fluctuează și este o trăsătură destul de consistentă a personalității noastre”, a spus Pendry. „Am constatat că persoanele aflate la capătul superior al acestei scale erau semnificativ mai interesate să interacționeze cu pisicile din campus.

Având în vedere că cercetările anterioare au arătat că astfel de persoane pot fi mai deschise la formarea unor atașamente puternice față de animale, este logic că ar dori ca pisicile să fie incluse în aceste programe.”

Compania pisicilor înseamnă mai multă eliberare de stres

Mai mult de optzeci și cinci la sută dintre activitățile de eliberare a stresului includ doar câini. Iar acest lucru s-a datorat „percepției conform căreia câinii există pentru a-i mulțumi oamenii”, în timp ce pisicile par a nu fi la fel de deschise în a interacționa cu oamenii.

„În timp ce eu pot descrie pisicile ca fiind „pretențioase”, ele sunt adesea percepute  de către oameni ca fiind imprevizibile, distante sau pretențioase, trăsături care pot fi greu de suportat pentru unii”, a declarat Pendry, un iubitor de câini și pisici.

Dar cei care iubesc pisicile știu adevărul! Iar Pendry a explicat că oamenii care iubesc pisicile au fost ușor de identificat în studiile anterioare în care informațiile despre specii nu au fost împărțite, deoarece aceștia „se îndreptau imediat spre pisici”.

„Am fost plăcut surprinsă de cât de mulți oameni erau interesați să interacționeze cu pisicile, ceea ce m-a făcut să fiu interesată să aflu mai multe despre motivul pentru care au făcut aceste alegeri.”

Publicul poate fi extins cu ajutorul terapiilor care includ atât câini, cât și pisici

„Studiul nostru arată că am putea ajunge la un public mai larg dacă oferim intervenții care includ câini și pisici. Persoanele care se află la capătul superior al trăsăturii emoționalității ar putea fi mai predispuse să participe și să beneficieze de aceste interacțiuni”, a spus Pendry.

„Căutăm modalități de a ajuta mai mulți oameni să își reducă nivelul de stres. Cu ajutorul pisicilor se poate ajunge la un public mai larg”.

Cu acest studiu, iubitorii de pisici au o altă sursă de dovezi care arată că felinele sunt creaturi complexe, cu o capacitate magică de a aduce pace în suflet.