Sari la conținut
Home » Un preot șiit din Iran îngrijește câinii vagabonzi. Omul care sfidează tradițiile

Un preot șiit din Iran îngrijește câinii vagabonzi. Omul care sfidează tradițiile

Câinele pitch a fost adoptat după 9 ani

În zilele noastre, este rar ca un preot șiit din Iran să atragă un număr mare de fani pe Instagram. Sayed Mahdi Tabatabaei a reușit acest lucru salvând câini de pe stradă, sfidând un tabu local.

Tabatabaei postează în mod regulat – pentru cei peste 80.000 de urmăritori ai săi – povești sfâșietoare despre câinii abuzați și neglijați pe care i-a tratat în adăpostul său. Tinerii săi fani îi cer actualizări și îi trimit urări de bine în sute de comentarii.

Un preot șiit milostiv

În unele părți ale lumii musulmane, câinii sunt considerați necurați, sunt alungați și bătuți pietre. Uneori sunt chiar împușcați de către funcționarii primăriilor.

Teocrația aflată la putere în Iran consideră că păstrarea câinilor ca animale de companie este un semn al decadenței occidentale. Adepții liniei dure au făcut presiuni pentru legi care să interzică plimbarea lor în public.

Dar acest lucru nu l-a împiedicat pe Tabatabaei să deschidă un adăpost în orașul Qom. Aici ,el primește câini bolnavi de pe stradă și îi îngrijește până la vindecare. El a devenit un susținător al drepturilor animalelor într-o societate profund divizată în ce privește rolul religiei în viața publică.

O societate anticâini?

Mai mulți cățeluși
Mai mulți cățeluși care zâmbesc fericiți

Islamul interzice cruzimea față de animale și promovează hrănirea celor aflați în nevoie. În tot Orientul Mijlociu, oamenii pun mâncare și apă la dispoziția pisicilor de stradă. În Iran, însă, câinii sunt evitați de, iar autoritățile locale îi împușcă și îi otrăvesc periodic.

Instituția clericală din Irana proclamat câinii ca fiind „necurați” și pledează împotriva păstrării lor ca animale de companie.

Tabatabaei, care poartă turbanul negru șiit care semnifică faptul că este un descendent al Profetului Mahomed, încearcă să facă altfel. „Videoclipurile mele par să lase o impresie bună și asupra oamenilor. Ei spun că simt un val de bunătate, pace și prietenie care vine prin aceste videoclipuri”, spune Tabatabaei

Până la vindecare

Tabatabaei poartă haine obișnuite în timp ce îngrijește câinii și le curăță căsuțele la Bamak Paradise, adăpostul pe care l-a înființat în urmă cu doi ani, potrivit apnews.

„Primim câini cu dizabilități care nu pot și cărora le este greu să găsească case adoptive”, a spus el. „Mulți dintre ei sunt câini pe care eu personal i-am îngrijitEi stau aici până când se recuperează complet și își recapătă puterea”.