Un medic veterinar a reacționat după ce o ursoaică s-a prins într-un laț: „E greu şi grav că se întâmplă asta…”Recent, o ursoaică de aproximativ 3 ani s-a prins într-un laț în apropiere comunei Caşin, Bacău.

Mamiferul a fost salvat de un localnic, însă nimeni nu ştie cine pune aceste capcane, deşi activitatea este considerată braconaj.Localnicii spun că urşii sunt foarte curajoși şi intră în gospodăriile oamenilor ca să îşi facă “aprovizionarea pentru iarnă”.

Un gospodar din Caşin, judeţul Bacău, s-a dus să îşi culeagă recolta de pe un teren mai izolat şi a auzit animalul care se chinuia. Când a văzut ursoaica prinsă în laț a cerut imediat ajutor.Viorel Mâşu, localnic: “Venind la livadă să îmi culeg nucile am auzit răgind aici în râpa asta, da răgind tare. M-am speriat şi am sunat la 112.

”Un veterinar împreună cu câţiva pădurari au mers să elibereze animalul captiv. Medicul i-a administrat un sedativ puternic, iar pădurarii au tăiat lațul pentru că ursul să poată pleca înapoi în pădure, după ce trece efectul sedativuluiPădurarii spun că este prea puţină mâncare în pădure şi astfel urșii îşi caută hrana pe lângă casele oamenilor.

De cele mai multe ori intra în grădini şi mănâncă fructe, însă au fost şi cazuri în care au sfâşiat porci, găini sau oi.

Adrian Titianu, responsabil cu vânătoare ROMSILVA: “Din cauză că sunt prea mulţi şi nu îşi mai găsesc suficientă mâncare în pădure. Ursul mare dominant nu iese niciodată din pădure şi drept urmare ies ăştia mici. Cea mai mare incidenţă în localităţi sunt ăştia mici până în 3 ani.”Acesta este motivul pentru care localnicii pun lațuri în pădure.

Stelian Popescu, medic veterinar: “E greu şi grav că se întâmplă asta. Dificil de controlat şi de supravegheat braconajul cu laț.Reporter: “Sunt şi animale care sfârşesc în laț?”Stelian Popescu: “Da, chiar săptămâna trecută am avut un urs pe care l-am găsit mort în laț.

Lațul s-a strâns atât de tare că i-a secţionat spaţiul intercostal şi a murit prin insuficiență cardio respiratorie.”

Autorităţile spun însă ca situaţia este sub control şi că sunt pregătite să intervină în cazul în care apariţiile urşilor vor prezenta un pericol imediat, potrivit stirileprotv.ro.