Sari la conținut
Home » Tu știi ce vârstă are pisica ta în ani umani? Uite cum se calculează etatea animalului de companie

Tu știi ce vârstă are pisica ta în ani umani? Uite cum se calculează etatea animalului de companie

copil și pisica; sursă foto: cutepet.ro

Atunci când primim un pisoi, ne îndrăgostim de el până la vârsta adultă și la vârsta a treia. În timp, noi, proprietarii de animale de companie, învățăm cum să avem grijă de pisicile noastre de la început până la sfârșit, înțelegând toate aspectele legate de sterilizare, îmbăiere și vaccinare, precum și de gestionarea greutății și preferințele alimentare.

Învățăm rapid că există diferite etape de dezvoltare pe care le parcurg pisicile, ceea ce ne cere să le îngrijim în moduri noi. Din fericire, avem capacitatea de a înțelege mai ușor dezvoltarea pisicilor noastre atunci când avem o idee generală despre vârsta lor în ani umani.

Convertiți vârsta pisicii dumneavoastră în ani umani

Există mai multe metode care le permit proprietarilor de pisici să convertească vârsta animalului lor de companie, iar următorul proces utilizează mediile. Cu alte cuvinte, dezvoltarea se schimbă de la o pisică la alta. Unele pisici de rasă pură, cum ar fi Maine Coon, se maturizează mult mai lent decât altele și nu ating dezvoltarea completă decât după trei sau patru ani.

La fel ca și oamenii, pisicile îmbătrânesc în raport cu genetica, dieta, exercițiile fizice, îngrijirea la domiciliu și îngrijirea veterinară. De exemplu, un pisoi poate avea șase sau șapte săptămâni, dar să pară mult mai avansat din punct de vedere fizic decât un pui de om de aceeași vârstă.

Indiferent de mediile din grafic, merită să vă faceți o idee despre vârsta pe care o are cu adevărat pisica dumneavoastră iubită în ani umani:

În primul rând, luați în calcul 15 ani umani pentru primul an de viață al pisicii dumneavoastră.
Apoi, adăugați 9 ani pentru al doilea an. De exemplu, o pisică de 2 ani va avea aproximativ 24 de ani umani.
Apoi, adăugați 4 ani umani pentru fiecare an succesiv din viața pisicii dumneavoastră.

Controlați procesul de îmbătrânire pentru animalul de companie

Atunci când calculați vârsta pisicii în ani umani, este important să recunoașteți că diverși factori pot afecta vârsta comparativă a pisicii cu cea a unui om. Aceasta poate include variabile precum ereditatea, dieta, mediul înconjurător și îngrijirea fizică și medicală.

Deși este probabil că nu aveți niciun cuvânt de spus asupra eredității, aveți opțiuni pentru a controla alți factori care au un efect asupra procesului de îmbătrânire. De exemplu, dacă aveți o pisică în vârstă, îi puteți oferi nevoi speciale prin efectuarea unui control medical săptămânal, perierea zilnică a părului și a dinților și hrănirea adecvată.

Dacă, însă, aveți un pisoi, puteți acorda atenție etapelor cheie de dezvoltare în primele opt săptămâni. În prima săptămână greutatea va fi undeva între 90 și 100 de grame. În jurul zilei a treia, vă puteți aștepta ca și cordonul ombilical să cadă. După șapte zile, greutatea ar trebui să se dubleze. Asigură-te că în a doua săptămână pisoiul tău deschide ochii și încep să se formeze dinții de lapte.

În cea de-a treia săptămână, urechile devin ascuțite și câțiva pisoi vor începe să exploreze mediul înconjurător. Până în săptămâna a patra, vă puteți aștepta la ceva mai mulți dinți și la un auz mai bun. În săptămânile cinci până la opt, vă puteți aștepta ca pisoiul să vadă complet, să încerce să mănânce hrană solidă și să-și schimbe culoarea ochilor și activitatea. În această perioadă, ar trebui să vă pregătiți pentru primul vaccin al pisoiului.

Indicatori de vârstă

Pisicile de toate vârstele trebuie monitorizate îndeaproape când vine vorba de lucruri precum dezvoltarea, hrana și vaccinările. Determinarea vârstei nu este de obicei o problemă dacă ați avut animalul de companie de la naștere. Cu toate acestea, dacă ați adoptat o pisică, este posibil să nu fiți sigur. Primul lucru pe care îl puteți face este să vă uitați la dinți. Dacă, totuși, observați că există pete de tartru, este probabil ca pisica dumneavoastră să fie o pisică adultă sau senior.

De asemenea, puteți căuta semne suplimentare de maturitate sexuală. Dacă o pisică mascul împroașcă urină sau își arată testiculele, este probabil ca aceasta să aibă în jur de 5 luni și să se confrunte cu pubertatea. Pisicile femele în jurul acestei vârste vor trece prin călduri, pe care le veți putea vedea și auzi. Căutați alte semne, cum ar fi dezvoltarea blănii și ochii.

Cât timp poate trăi pisica dumneavoastră

Până la vârsta de șase luni, animalul dvs. de companie este considerat un pisoi. Apoi, trece de la pisoi la junior până la vârsta de doi ani. În jurul vârstei de trei până la șase ani, pisica ta intră în primii ani de dezvoltare, înainte de a trece în stadiul matur al vieții, în jurul vârstei de șapte până la 10 ani.

Când pisica ajunge în sfârșit la vârsta a treia (între 11 și 14 ani), îngrijirea începe să se schimbe mai dramatic. De fapt, viața pisicii începe să se schimbe și mai mult în timpul etapei geriatrice, când ajunge la vârsta de 15 ani și peste.

Pisica dumneavoastră poate trăi mult timp, în funcție de stilul de viață. Luați în considerare dacă pisica este o pisică de interior sau de exterior, de exemplu. Unele pisici sălbatice trăiesc aproximativ patru-cinci ani, în timp ce multe pisici de interior trăiesc între 13 și 17 ani. În ciuda acestui fapt, nu este neobișnuit ca o pisică de interior să trăiască până la 20 de ani lungi. Cu toate acestea, dacă pisica dvs. este supraponderală, este probabil să trăiască între 12 și 15 ani, potrivit thesprucepets.com.