Sari la conținut
Home » Dormitul cu pisica în fiecare noapte poate avea mai multe consecințe

Dormitul cu pisica în fiecare noapte poate avea mai multe consecințe

sursă foto: dcnews.ro

Dormitul cu pisica în fiecare noapte poate avea mai multe consecințe potențiale asupra sănătății. Deși pisicile sunt animale de companie iubite și pot fi excelenți companioni, ele sunt, de asemenea, asociate cu mai multe riscuri care pot afecta sănătatea umană.

Dacă o persoană insistă să doarmă lângă o pisică în fiecare noapte, în ciuda riscurilor privind sănătattea personală, există mai multe măsuri de precauție care pot fi luate pentru a minimiza riscurile. Acestea includ îngrijirea regulată a pisicii, aspirarea sau curățarea prafului din dormitor, utilizarea filtrelor de aer sau a purificatoarelor și spălarea frecventă a lenjeriei de pat pentru a elimina alergenii.

Dormitul cu pisica în fiecare noapte te poate expune la alergeni

Unul dintre cele mai semnificative riscuri de a dormi lângă o pisică în fiecare noapte este expunerea la alergeni. Alergiile la pisici sunt unul dintre cele mai comune tipuri, care afectează milioane de persoane din întreaga lume. Alergenii găsiți în părul de pisică, urină și salivă pot provoca simptome respiratorii, cum ar fi strănutul, tusea, respirația șuierătoare și dificultăți de respirație. Unele persoane pot prezenta, de asemenea, erupții cutanate, urticarie sau mâncărime.

„În multe țări, animalele de companie au devenit înlocuitori pentru creșterea și îngrijirea copiilor, ducând uneori la îngrijirea excesivă a animalelor de companie”, au scris Bruno Chomel, profesor la Școala de Medicină Veterinară de la Universitatea din California, și colegul său Ben Sun, de la Departamentul de Sănătate Publică din California, în revista Emerging Infectious Diseases. .

Autorii au citat sondaje efectuate în SUA, Regatul Unit, Franța și Țările de Jos, unde între 14 și 45% dintre câini dorm pe sau în patul proprietarului, în timp ce 45 până la 62% dintre pisici dorm pe sau în pat. Femeile au fost mai predispuse decât bărbații să afirme că au dormit cu animalele de companie în pat (25% și, respectiv, 16%), conform unui studiu al American Kennel Club.

Un alt risc potențial de a dormi lângă o pisică în fiecare noapte este transmiterea bolilor

Un alt risc potențial de a dormi lângă o pisică în fiecare noapte este transmiterea bolilor. Pisicile pot purta mai multe boli care pot fi transmise la om, cum ar fi toxoplasmoza, boala zgârieturii pisicii și infecția cu Bartonella. Deși aceste infecții sunt de obicei ușoare, pot fi severe la persoanele cu un sistem imunitar slăbit.

sursă oto: pawtracks.com
pisica doarme pe pat; sursă foto: pawtracks.com

Dormitul lângă o pisică în fiecare noapte poate perturba și somnul

Pe lângă alergeni și transmiterea bolilor, dormitul lângă o pisică în fiecare noapte poate perturba și somnul. Pisicile sunt animale nocturne și tind să fie active noaptea, ceea ce poate duce la perturbări ale tiparelor de somn. În plus, pisicile pot sforăi, se pot mișca sau pot face zgomot, ceea ce poate perturba calitatea somnului.

În general, cercetătorii sfătuiesc să nu dormi lângă o pisică în fiecare noapte, în special pentru persoanele cu alergii sau afecțiuni respiratorii preexistente. Expunerea regulată la alergenii de pisică poate provoca inflamații cronice la nivelul tractului respirator, crescând riscul de a dezvolta boli respiratorii precum astmul sau boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC).