Sari la conținut
Home » Sunt câinii de rasă mixtă cu adevărat mai sănătoși decât cei de rasă pură? Totul stă în genetică

Sunt câinii de rasă mixtă cu adevărat mai sănătoși decât cei de rasă pură? Totul stă în genetică

Cu toții ne facem griji cu privire la cât de sănătos este cățelul nostru. La urma urmei, ei sunt o parte importantă a familiei. Acest lucru îi determină pe mulți să se întrebe dacă patrupezii de rasă mixtă sunt mai sănătoși decât cei de rasă pură.

Răspunsul ține mai mult de fiecare câine în parte decât de modul în care a fost crescut. Un exemplar care este un amestec de mai multe rase de câini nu este în mod inerent mai sănătos decât un câine de rasă pură. Adevărul este că o serie de factori contribuie la sănătatea și bunăstarea câinelui dumneavoastră.

Iar un câine de rasă pură ar putea fi la fel de sănătos, sau mai sănătos, decât un câine de rasă mixtă. În timp ce genetica poate juca un rol în sănătatea câinelui dumneavoastră, nu este singurul lucru care contează.

Câinii și diversitatea genetică

Un avantaj semnificativ pe care rasele mixte îl au adesea este fondul genetic larg. Această diversitate genetică poate reduce potențial riscul de a moșteni probleme de sănătate congenitale specifice. Câinii de rasă pură sunt adesea crescuți pentru trăsături specifice, cum ar fi aspectul, greutatea și comportamentul.

De aceea, putem restrânge anumite atribute la fiecare rasă de câini. În timp ce beneficiul de a putea generaliza o rasă poate fi util, acesta poate duce, de asemenea, la o înmulțire excesivă, ceea ce crește riscul de apariție a afecțiunilor de sănătate.

Riscul de boală pentru ambele categorii de câini

Un studiu la care au participat mii de câini a constatat că este mai puțin probabil ca patrupedul de rasă mixtă să dezvolte anumite boli decât cel de rasă pură, dar pot fi totuși purtători. Acest lucru înseamnă că, în timp ce câinii de rasă pură au mai multe șanse să aibă ei înșiși boala, cei de rasă mixtă pot transmite boala cățeilor lor.

Astfel, nu se scapă de genele care cauzează boli, ci le transmit generațiilor viitoare, în special în cazul raselor de design care au două rase amestecate între ele. O corcitură care are 20 de rase în strămoși este mai puțin probabil să dezvolte o afecțiune genetică decât una care are una sau două.

Riscuri pentru rasele pure și rasele mixte

Deși câinii de rasă pură sunt mai predispuși să dezvolte anumite afecțiuni, asta nu înseamnă că câinele tău de rasă mixtă va trăi mai mult decât câinele de rasă pură al vecinului tău. Există și alți factori, în afară de genetică, care afectează sănătatea câinelui dumneavoastră.

Lucruri precum hrănirea cu o dietă echilibrată, exercițiile fizice regulate și calitatea îngrijirii pot contribui, de asemenea, la acest lucru. De exemplu, un câine de rasă mixtă care este hrănit cu hrană pentru pisici are mai multe șanse să aibă deficiențe nutriționale decât unul care are o dietă adecvată speciei.

Corciturile nu sunt întotdeauna mai sănătoase

Corciturile cum ar fi labradoodle, sunt amestecate cu două rase de câini. Deși nu sunt chiar o corcitură, ele au un fond genetic mai mare decât câinii de rasă pură convenționali. Dar, spre deosebire de adevăratele corcituri cu multe rase ancestrale, acestea au totuși un fond genetic limitat.

Este mai puțin probabil ca un bichon yorkie să aibă probleme genetice de sănătate decât un bichon frise, dar poate totuși să dezvolte sau să poarte afecțiuni genetice de la bichon sau de la Yorkshire terrier.

Nu puneți prea mult accent pe găsirea unui anumit câine de rasă mixtă. Nu toți câinii de rasă pură se vor îmbolnăvi, așa cum nu toți câinii de rasă mixtă vor fi pe deplin sănătoși. Mai degrabă decât să căutați un câine de rasă mixtă față de unul de rasă pură pe baza speranței de viață, alegeți cel mai bun câine pentru dumnavoastră, potrivit lovetoknowpets.com.