Sari la conținut
Home » Sunt câinii conștienți de sine?

Sunt câinii conștienți de sine?

De ce mănâncă câinii oase?

Sunt câinii conștienți de sine? Sunt câinii senzitivi? Da. Cercetările arată că aceștia par să înțeleagă modul în care acțiunile lor îi afectează pe ceilalți câini și pe oameni.

Câinii recunosc în mod clar că există un alt câine în oglindă. Însă,  aceștia nu sunt conștienți că este vorba despre ei înșiși.

Experții spun că câinii sunt atât conștienți de sine, cât și senzitivi, capabili să simtă și să perceapă sentimentele altora. Conștiința de sine la câini înseamnă că aceștia înțeleg modul în care îi afectează pe ceilalți și evenimentele din jurul lor. Câinii sunt conștienți de sine.

Sunt câinii conștienți de sine: Eșecurile recunoașterii în oglindă

Sunt câinii conștienți de sine: Pui de câine
Sunt câinii conștienți de sine: Pui de câine care aleargă fericiți

Știm că câinii se recunosc după miros, dar nu se recunosc după vedere, așa cum arată „testul oglinzii”. Ei nu sunt capabili să își dea seama că creatura care latră la ei în oglindă este ei.

Dar, potrivit unui studiu publicat în Scientific American, câinii recunosc alți câini ca fiind câini și oamenii ca fiind, ei bine, altceva. Motivul principal este că simțurile lor de miros și de vedere sunt mult mai bune decât ale noastre.

Prin urmare, ei recunosc oamenii pe care i-au cunoscut înainte, câinii pe care i-au cunoscut înainte și, pentru că își amintesc evenimentele, își amintesc ambele specii dacă au avut o experiență neplăcută cu ele anterior.

Așadar, da, câinii au un nivel de conștiință de sine – dar nu este exact la fel ca al nostru.

Sunt conștienți de corpul lor

Revista Scientific Reports a constatat că, într-adevăr, câinii au un simț clar al conștiinței de sine. Dar nu este la fel de puternică precum cea a oamenilor.

Cu siguranță, atât cercetările, cât și dovezile anecdotice arată că câinii sunt conștienți de mărimea și forma corpului lor. Ei știu dacă pot încăpea într-un pat pentru câini sau pe un scaun de mașină.

La Universitatea Eotvos Lorand, din Budapesta, Ungaria, oamenii de știință au făcut același studiu pe câini pe care îl făcuseră anterior pe copii mici umani și maimuțe mari. Este un test pentru a vedea dacă un animal înțelege cum se mișcă corpul său în spațiu – și cum să îl afecteze – și au constatat că rezultatele sunt aproximativ aceleași la toate cele trei specii, potrivit wholedogjournal.

Folosind 32 de câini, de diferite rase și de diferite mărimi, au făcut mai multe experimente, inclusiv unul în care o jucărie a fost atașată fie de o pătură, fie de sol. În aproape toate cazurile, câinii au discernut rapid că, dacă jucăria era atașată de pătură și nu de sol, trebuiau să se dea jos de pe pătură pentru a trage jucăria până la ei. Acest lucru a arătat că au înțeles efectul mărimii sau al greutății lor asupra păturii și a jucăriei.