Sari la conținut
Home » Și câinii pot face alergii alimentare. Ce sunt si care sunt simtomele

Și câinii pot face alergii alimentare. Ce sunt si care sunt simtomele

Și câinii pot face alergii alimentare. Ca și oamenii, câinii pot face alergii alimentare. Ele pot fi foarte grave și pot cauza nu doar probleme digestive, precum vomitatul și diareea, dar și probleme la nivelul pielii.

Potrivit greenvetcare.ro, alergii alimentare la câine sunt acele răspunsuri ale sistemului imunitar la diferiți consituenți din mâncarea pe care o consumă. Această suferință poate fi considerată patologică. Suferință ce poate fi provocată de două categorii de factori:

  1. Predispozanți ( predispoziția genetică a unor rase de câini, precum Bichon, Peckinez, Golden retriever, Labrador, Bulldog, Ciobănesc Geman, Cocker; de asemenea, tratarea cu antibiotic la o vârstă fragedă);
  2. Declanșatori (proteina din carnea de pui, pește, vită și porc, dar și anumite substanțe din condimentele și aditivii din hrană câini, precum și glutenul din cereale).

În cazul alergiei la mâncare, sistemul imunitar interpreteză greșit o anumită proteină din mâncare, pe care o percepe drept inamic, declanșând un răspuns imunitar ce poate provoca disconfort și suferință animalului în cauză.

Simptome asociate cu alergii alimentare

Simptomele alergiilor alimentare sunt diverse: reacții cutanate – mâncărimi și infecții la nivelul pielii, probleme gastrointestinale – vomă, diaree cronică, dar și inflamații cronice ale urechilor.

Alte semne comune mai pot fi strănutatul, mâncărimile pe lăbuțe – și, prin urmare, linsul obsesiv al acestei zone, iritații și pete pe piele. De asemenea, pielea poate avea un aspect îngroșat sau uleios, blana capătă o nuanță roșiatică. Ochii pot lăcrima abundent și se pot înroși.

Simptomele gastrointestinale apar în unele cazuri ca fiind asociate cu alergii alimentare, însă pot fi provocate de multe alte cauze, pe care este bine să le excludem, împreună cu medicul veterinar. Acesteste simptome pot fi: diaree cu sau fără sânge în scaun, constipație, vomă sau dureri abdominale.

Tratament pentru alergii alimentare la câini

Tratamentul pentru alergii alimentare: identificarea hranei la care câinele este alergic și evitarea hrănirii lui cu această mâncare.

În cazul intoleranței alimentare, o simplă schimbare de dietă, cu compoziție diferită față de cea curentă, poate fi foarte eficientă și poate îmbunătăți simptomele.