Sari la conținut
Home » Secretele cele mai bine ascunse. 5 lucruri pe care nu le știai despre pisica ta

Secretele cele mai bine ascunse. 5 lucruri pe care nu le știai despre pisica ta

pisicuță siameză chocolate point; sursă foto: lovetoknowpets.com

Secretele cele mai bine ascunse. Pisicile sunt animale unice, adorate pentru drăgălașenia lor. Dar aceasta nu înseamnă că nu au comportamente ciudate. Cum ar fi, de exemplu, obsesia lor de a dărâma lucruri de pe mese. Sau de a zgâria mobila. Sau de a se urca în cele mai înalte locuri din casă.

Sunt multe de pe care trebuie să de descoperiți despre aceste animale de companie. Iată câteva secrete bine ascunse și fapte amuzante despre pisici.

Secretele cele mai bine ascunse: Doar 20% dintre pisicile portocalii sunt femele

Femelele au doi cromozomi X (XX), în timp ce un mascul are un cromozom X și un cromozom Y (XY). Culoarea la pisici este în mare parte legată de sexul lor, deoarece gena care pstabilește culoarea se află pe cromozomul X.

Deoarece un mascul are o singură genă X, dacă acel cromozom X are gena portocalie, el va fi portocaliu. Aceasta înseamnă că, dacă o pisică portocalie are un pui, toți masculii vor fi portocalii, indiferent de culoarea tatălui lor.

Dar o pisică va fi portocalie numai dacă ambii cromozomi X au culoarea portocalie. Ceea ce înseamnă că ambii părinți trebuie să fie portocalii pentru a crea o pisicuță portocalie.

De fapt, nu știm ce procent de pisici sunt portocalii. Dar există estimări că este undeva între 2-5% din toate pisicile. Deci, dacă pisicuța ta este o femelă portocalie, ea aparține unui club de elită!

Au mai puține papile gustative decât câinii sau oamenii

O pisicuță, sursă foto: lovetoknowpets.com
O pisicuță care urmărește punctul laserului cu atenție

Pisicile au aproximativ 473 de papile gustative. Ceea ce este mult mai puțin decât oamenii (avem 9.000) sau câinii (care au 1.700). Pisicile pot gusta arome sărate, sărate, amare și acre, dar nu și dulciurile.

Dar nu fi prea trist că pisicuța ta nu poate gusta înghețată. Este totuși un animal carnivor, prin urmare sunt mai bucuroase dacă le dai carne, decât dulciuri.

Secretele cele mai bine ascunse: Nu fac carii

Acest lucru nu înseamnă automat că pisicile nu suferă de boli dentare. De fapt, până la 90% dintre pisicile cu vârsta peste 4 ani au probleme dentare.

Cu toate acestea, ele nu au tipurile de carii pe care le fac oamenii. În parte din cauza formei ascuțite a dinților, comparativ cu dinții oamenilor, de exemplu.

În schimb, pisicile suferă de leziuni de resorbție. Această afecțiune face ca dentina să se uzeze, creându-le dureri. De asemenea, pisicile suferă de gingivită, stomatită și boli parodontale.

Bolile dentare nu sunt doar dureroase, ci pot scurta viața pisicii tale. De aceea se recomandă periajul dentar cu o pastă de dinți prietenoasă cu pisicile. Dar și programări la curățările dentare la medicul veterinar.

Mustățile sunt la fel de sensibile ca vârful degetelor umane

Mustățile pisicilor sunt mai groase și mai aspre decât blana obișnuită. Și au rădăcini de trei ori mai adânci.

Sunt amplasate strategic pe bot pentru a oferi informații senzoriale care să ghideze pisica de-a lungul zilei, Practic, mustățile completează vederea, funcționând la fel ca antenele insectelor.

Deși numărul mustăților variază în funcție de rasă, majoritatea pisicilor au 12 mustăți dispuse în patru rânduri pe fiecare latură a boticului. Mustățile sunt foarte sensibile, iar această parte a feței conține și glande mici care miros ca pisica ta. Acesta este și unul dintre motivele pentru care multor pisici le place să li se frece fața!

Secretele cele mai bine ascunse: Au același număr de celule cerebrale ca urșii bruni

Creierul unui urs este de 10 ori mai mare decât cel al unei pisici. Dar felinele au aproximativ același număr de celule de procesare a informațiilor, potrivit petmd.com.

Cortexul cerebral al unui urs are 251 de milioane de celule, în timp ce ce cel al pisicii 250 de milioane de celule. Prin urmare, putem spune că sunt la fel de deștepte. Iubitorii de pisici însă sigur vor afirma că sunt cu mult mai mult.