Sari la conținut
Home » Măsuri de prevenire și strategii de tratement pentru combaterea infecției dentare la câini. Ce este și cum poți identifica abcesul dentar

Măsuri de prevenire și strategii de tratement pentru combaterea infecției dentare la câini. Ce este și cum poți identifica abcesul dentar

Dacă ați observat că sub ochiul câinelui dumneavoastră s-a dezvoltat o umflătură, ar putea fi vorba de un abces dentar, sau o infecție care se formează în jurul rădăcinii dintelui. Se poate întâmpla din mai multe motive, dar toate sunt asociate cu durere intensă și, dacă nu este tratată, poate provoca afecțiuni medicale grave.

În această postare, vom explica de ce un abces dentar la câine este atât de periculos și cum se formează acestea, împreună cu strategii de tratament și prevenire pentru a promova sănătatea optimă a animalului tău de companie.

Ce este un dinte abcesat la un câine?

Un abces dentar – cunoscut și sub numele de abces dentoalveolar, abces radicular sau pur și simplu infecție dentară este o infecție care provine din rădăcina dintelui. În esență, este o pungă plină de puroi provocată de bacterii.  Netratate, abcesele dentare ale câinilor duc la durere, disconfort, edem, inflamație și alte probleme grave de sănătate.

Abces dentar; sursă foto: pawlicy.com
Abces dentar; sursă foto: pawlicy.com

Dacă are un dinte infectat, acesta trebuie tratat cât mai curând posibil. Un tratament prompt și adecvat va avea aproape întotdeauna grijă de problemă și va preveni alte complicații.

Ce cauzează un abces dentar la câine?

Cele mai frecvente cauze ale unui abces dentar la câine includ: Traumatismul dintelui, cum ar fi un dinte rupt, care poate permite bacteriilor să pătrundă în canalul radicular și să se scurgă prin porii minusculi de lângă capătul rădăcinii; Boala parodontală, o boală cauzată de bacteriile din gură care deteriorează gingiile și structurile de susținere a dinților; Carii dentare, în special cele profunde, care pot permite bacteriilor să pătrundă în partea cea mai interioară a dintelui;
Chisturile dentare nu sunt, în general, infectate, dar atunci când sunt infectate, ele devin abcese. Tumorile dentare sunt foarte rare, dar și acestea pot duce uneori la abcese dentare.

Poate un abces dentar să ucidă un câine?

Dacă sunt lăsate netratate, abcesele pot deveni destul de periculoase. Atunci când se dezvoltă un abces, organismului îi este greu să lupte singur împotriva infecției, iar acesta poate duce la o infecție mai profundă și mai răspândită. De asemenea, se poate crea o fistulă oronasală cu o gaură din cavitatea bucală în cavitatea nazală.

Gaura va permite particulelor de alimente care pot fi inhalate, să călătorească spre plămâni și să ducă la pneumonie. Consecințele grave care ar putea rezulta din acest lucru ar putea ucide câinele dumneavoastră.

Cum arată un abces dentar la câine?

Dacă verificați în interiorul gurii animalului de companie, pe gingiile câinilor care înconjoară dintele afectat vor exista adesea roșeață și umflături din cauza abcesului. Dacă încercați să deschideți maxilarele câinelui dumneavoastră, acesta poate reacționa cu un răspuns dureros. Poate exista, de asemenea, o umflătură sub ochi, precum și puroi care se scurge de la suprafața umflăturii dacă dintele abcesat este primul molar superior sau al patrulea premolar.

Acest lucru apare ca urmare a apropierii rădăcinilor dinților de ochi, iar atunci când acestea dezvoltă un abces, infecția se răspândește rapid la țesuturile din apropiere. Dacă suspectați un dinte de câine infectat, asigurați-vă că vă faceți o programare la medicul veterinar cât mai curând posibil.

Care sunt simptomele unui dinte abcesat la câini?

Un dinte de câine infectat ar putea prezenta unul sau mai multe dintre următoarele semne fizice:

Umflătură de-a lungul maxilarului inferior sau sub bărbie (dacă abcesul implică rădăcinile molarilor sau premolarilor inferiori). Umflătură sub ochi (dacă există un abces pe rădăcinile primului molar superior și al patrulea dinte premolar superior); Durere; Favorizarea mestecatului pe o parte a gurii în detrimentul celeilalte părți a gurii; Respirație urât mirositoare; Gingii roșii; Imposibilitatea de a mânca din cauza durerii; Noduli limfatici umflați în apropierea dintelui abcesat.

Zgârieturi excesive la nivelul feței sau în zona gurii; Refuzul de a fi mângâiat sau atins, în special pe față; Refuzul de a mânca sau de a bea; lânsete sau plâns
Agresivitate.

Cum să recunoști un dinte de câine infectat

Cunoașterea și înțelegerea simptomelor enumerate mai sus vă vor ajuta să determinați dacă câinele dumneavoastră are un dinte abces. Dacă animalul tău de companie are dureri și bănuiești că ar putea avea un abces dentar, este esențial să îl duci la veterinar cât mai repede posibil.

Rețineți, totuși, că, deși dinții abcesați sunt foarte dureroși, unii câini ar putea să nu prezinte semne evidente de durere. Chiar și câinii care se confruntă cu un disconfort atroce vor mânca datorită instinctelor lor puternice de supraviețuire.

În mod ideal, câinii ar trebui să fie socializați la manipularea gurii de la o vârstă fragedă și ar trebui să fiți familiarizați cu modul în care arată interiorul gurii lor în urma spălării regulate a dinților.

Pot să tratez abcesul dentar al câinelui meu la domiciliu?

Nu există niciun remediu acasă eficient care să vă ajute animalul de companie cu infecția și durerea. Singura modalitate de a scăpa de abcesul dentar al câinelui este să căutați îngrijire cât mai repede posibil. Dacă ați avut vreodată o infecție dentară, știți cât de dureroasă poate fi. Antibioticele și analgezicele singure nu vor vindeca un abces de rădăcină dentară la câini; durerea va recidiva până când problema va fi rezolvată prin intervenție chirurgicală.

înlăturarea abcesului; sursă foto: pawlicy.com
înlăturarea abcesului; sursă foto: pawlicy.com

Cum să ameliorezi durerea pentru un dinte de câine infectat

În timp ce așteptați programarea la dentist, iată câteva remedii de casă pentru a ameliora durerea pentru o infecție a unui dinte de câine:
Aplicați o compresă pe zona afectată pentru a opri formarea mai multor celule albe din sânge în jurul zonei afectate;
Folosiți o apă de gură antiseptică (sau apă sărată) sigură pentru animale de companie pentru a menține gura animalului curată;
Împiedicați câinele să se scarpine în zona respectivă;
Îndepărtați orice obiecte dăunătoare pe care câinele le-ar putea mesteca (cum ar fi lemnul care ar putea să se spargă).
De asemenea, puteți ajuta la ameliorarea dintelui infectat dându-i animalului de companie AINS speciale prescrise de medicul veterinar, având în vedere aprobarea acestuia pentru ameliorarea durerii la câini.

Cum să preveniți abcesul rădăcinii dintelui la câini

Cel mai bun mod de a preveni durerea cauzată de un abces de rădăcină dentară la câini este prin menținerea unei bune rutine de îngrijire orală acasă. Aceasta include:
Spălați regulat dinții câinilor dvs.
Programați curățări dentare anuale
Examinați gura animalului de companie la domiciliu
Serviți hrană de înaltă calitate pentru câini
Evitați oasele tari
Oferiți produse de mestecat dentare sigure.