Sari la conținut
Home » Salvatorii balenelor-pilot care au eșuat într-un golf, constrânși să ia o decizie radicală

Salvatorii balenelor-pilot care au eșuat într-un golf, constrânși să ia o decizie radicală

Salvatorii balenelor-pilot care au eșuat într-un golf, constrânși să ia o decizie radicală

Salvatorii australieni au fost nevoiți să eutanasieze unele dintre balenele-pilot care au supravieţuit după ce au eşuat într-un golf din Tasmania, în contextul în care alte 380 de exemplare din aceeaşi specie au murit deja în ultimele zile în acea zonă, informează AFP, citat de Agerpres.

Reamintim că sute de balene-pilot au fost găsite eşuate pe bancuri de nisip dintr-un golf aflat pe coasta vestică a insulei Tasmania, a permis salvarea a 88 de exemplare.

Din nefericire, bilanţul ar putea crește , întrucât şansele de supravieţuire a animalelor eşuate scad de la o oră la alta.

„Câteva dintre animale sunt încă în viaţă şi credem că ele pot fi deplasate”, a declarat Nic Deka, directorul Parcurilor Naturale din Tasmania.

Nic Deka a explicat că salvatorii, a căror sarcină este „copleşitoare din punct de vedere fizic”, îşi vor continua operaţiunile de salvare și zilele următoare.

„Probabil că ne vom continua eforturile de a le salva şi mâine… ne concentrăm pe cele care par a fi cele mai vioaie şi cu care avem cele mai mari şanse de reuşită”, a precizat acelaşi oficial australian.

Peste 50 de persoane, inclusiv specialişti în protecţia mediului şi angajaţi ai unor ferme de acvacultură din zonă, au petrecut ore întregi în apele reci din Macquarie Harbour, în mijlocul ţipetelor scoase de cetaceele intrate în agonie.

„Este emoţionant”, a mărturisit Sam Thalmann, unul dintre membrii echipelor de salvare.

„Oamenii stau în apă până la brâu sau până la nivelul umerilor”, a adăugat el.

„Există animale care înoată în jur, ele emit aceste sunete. Vedem legăturile care există între ele şi pe cei care formează un cuplu”, a spus acelaşi salvator australian.

Pentru că balenele-pilot sunt deosebit de sociabile, unele dintre ele au rezistat mijloacelor desfăşurate pentru a le salva şi au încercat să revină lângă familiile lor după ce au fost eliberate, fapt care le-a făcut să eşueze a doua oară.

Nivel stresului resimţit de unele dintre aceste cetacee este atât de ridicat, încât autorităţile au anunţat că s-au văzut constrânse să înceapă proceduri de eutanasiere pentru a le scurta suferinţele.

„Aceste patru cetacee au fost eutanasiate, puţin mai devreme în cursul zilei de azi, cu ajutorul unor arme de foc şi muniţii speciale”, a precizat Kris Carlyon, biolog marin la Departamentul de Mediu din Tasmania.

„Decizia are la bază doar motive care ţin de bunăstarea animalului. (Eutanasia, n.r.) este mereu un lucru pe care îl avem în vedere, dar nu am recurs la el decât în cazuri de necesitate”, a adăugat acelaşi biolog.