Sari la conținut
Home » Românii cu animale de companie le vor putea lua cu ei în transportul public și în clădirile instituțiilor

Românii cu animale de companie le vor putea lua cu ei în transportul public și în clădirile instituțiilor

Din cuprinsul articolului

Consiliul Județean Ilfov este prima instituție publică din România care le permite stăpânilor de animale de companie să vină cu ele la birou. Inițiatorii legii care ar permite accesul animalelor în toate instituțiile publice din țară susțin că, odată cu această modificare, oamenii ar căpăta o părere mai bună despre stat.

„Ce ne dorim este să nu mai vedem animale în afara instituțiilor, să nu aștepte în soare sau în frig stăpânul care are de rezolvat o problemă”, George Tuță, inițiatorul proiectului de lege. Dacă va fi adoptată, legea va impune și reguli – pisicile trebuie să fie transportate în cuști speciale, iar câinii ținuți în lesă.

În multe alte state, accesul animalelor de companie, câini și pisici, este permis aproape peste tot. În Spania și Germania există boluri cu apă inclusiv pe străzi, animalele având voie chiar în magazine, restaurante și instituții. Totodată, confortul animalelor și respectul stapânilor sunt lucruri respectate și în alte țări, ca Austria, Belgia, Estonia, Finlanda, Franța, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Monaco, Olanda, Slovenia, Suedia și Elveția.

Inițiativele de la noi

Au fost multe inițiative lăudabile la nivel de administratii publice locale și județene, așa cum se întâmplă la Consiliul Județean Ilfov, motiv pentru care îl felicit pe președintele Hubert Thuma, dar cu o floare nu se face primăvara. Clar este nevoie de o nouă reglementare, motiv pentru care un proiect de lege în acest sens se impunea în mod firesc. Așadar, alături de prietenii și colegii mei, cărora le mulțumesc public pentru că suntem inițiatorii acestui pas important, Gheorghe Pecingină, Raluca Turcan, Maria – Gabriela Horga, George Șișcu și George – Cristian Tuță, am depus împreună proiectul de lege pentru a intra în normalitate și pentru a face o lume mai bună”, arată mesajul senatorului PNL Marcel Vela, publicat miercuri pe Facebook.

În trecut acest proiect a fost mai fost inițiat de parlamentarii PNL Marcel Vela, Gheorghe Pecingină, Raluca Turcan, Maria – Gabriela Horga, George Șișcu și George – Cristian Tuță prevede ca accesul să fie permis „animalelor de companie, câini și pisici, indiferent de talie și de rasă, în instituții publice (…) dacă acestea sunt însoțite de un adult”.