Sari la conținut
Home » Relația pisicilor cu laptele. Chiar este benefic acesta pentru ele? Concluzia cercetătorilor

Relația pisicilor cu laptele. Chiar este benefic acesta pentru ele? Concluzia cercetătorilor

Este bun laptele pentru pisică? Sursa foto: dreamstime.com

Relația pisicilor cu laptele este bine-cunoscută de marea majoritate a oamenilor, întrucât am văzut deseori poze cu feline lipăind lapte sau pisici cărora le place să bea lapte. Însă cât de indicat este acesta pentru ele? Chiar le face bine sau le poate provoca și rău?

Felinele sunt surprinse des în ipostaze în timp ce consumă lapte. Se crede că imaginea în care le înfățișează pe pisici savurând lapte  ar fi apărut pentru prima dată în secolul al XIX-lea, când animalele de companie, cu precădere, pisicile și câinii au devenit subiecte cunoscute printre artiști, proiectate în operele lor.

Datorită progresului înregistrat de Revoluția industrială, tot mai mulți oameni s-au mutat de la sate la orașe, iar odată cu această schimbare a crescut și numărul proprietarilor de pisici și câini, astfel că artiștii au fost din ce în ce mai solicitați să surprindă în operele lor animale de companie.

Astfel, artistul francez Alfred-Arthur Brunel de Neuville a desenat adesea pisici care beau din boluri cu lapte, iar lucrările sale s-au dovedit foarte populare în timpul vieții, potrivit Rehs Galleriesdin New York, notează alephnews.ro.

Laptele oferit pisicilor adulte le poate face mai mult rău decât bine

A le da pisicilor lapte le poate cauza mai mult rău decât bine, conform celei mai importante organizații de caritate veterinară din Marea Britanie, Dispensarul Popular pentru Animale Bolnave. În momentul în care îmbătrânesc, de asemenea, ca maritatea oamenilor, felinele își diminuează toleranța la lactoză, zahărul care se găsește în lapte.

„Pentru majoritatea pisicilor, capacitatea de a digera lactoza scade după înțărcare”, a declarat Nathalie Dowgray, șefa Societății Internaționale de Medicină Felină din Marea Britanie, pentru Live Science.

„Ca urmare, laptele poate provoca probleme digestive la pisici și poate duce la simptome precum diaree sau vărsături”. Pe de altă parte, există și cazuri când „unele pisici pot păstra capacitatea de a digera lactoza până la vârsta adultă, la fel ca unii oameni”, a adăugat Dowgray.

Totodată, „nu există beneficii nutriționale suplimentare dacă îi dați pisicii dumneavoastră lapte de vacă dacă este hrănită cu o hrană completă și echilibrată de înaltă calitate pentru pisici”, a ținut să mai precizeze ea.

Laptele de vacă este plin de grăsimi

O farfurie cu lapte pentru dimenisunea unei pisici „este ca și cum ai mânca o întreagă pizza de 30 de centimetri”, a precizat Dispensarul Popular pentru Animale Bolnave. Astfel că, acest tip de lapte poate determina o pisică să devină supraponderală, a afirmat Dowgray.

În plus, „laptele de vacă conține niveluri ridicate de fosfat”, a adăugat Dowgray. Dacă pisicile au suferit de boli de rinichi, este indicat să nu îl consume, a mai preciat ea. Fosforul este capabil să afecteze rinichii pisicilor care suferă de boală cronică de rinichi, conform unui studiu din 2017 în Journal of Feline Medicine and Surgery.

Cu toate acestea, există și acea variantă în care relația pisicilor cu laptele este strânsă, astfel că pisicile să dorească în continuare lapte, în pofida problemelor pe care acesta le provoacă, întrucât îl asociază cu amintiri pozitivedin perioada în care erau pisoi, conform Spitalului Veterinar Hastings din Burnaby, British Columbia. Mai există și posibilitaea să le placă gustul grăsimilor din compoziție, a concluzionat Dispensarul Popular pentru Animale Bolnave.