Sari la conținut
Home » Reguli pe care nu vrei să le încalci dăcă îți dresezi câinele acasă. Cinci sfaturi de aur

Reguli pe care nu vrei să le încalci dăcă îți dresezi câinele acasă. Cinci sfaturi de aur

A venit timpul să înveți cățelul regulile casei? Am adunat cinci reguli de aur pentru a face ca antrenamentul de obediență să fie ușor, stimulativ și foarte distractiv pentru blănosul tău!

Când vine vorba de dresaj este important să lucrați inteligent, nu mai greu, cu câteva trucuri ale meseriei pentru a face ca lecțiile să se țină. Vreți să știți cum să vă dresați câinele într-un mod care funcționează? Aruncați o privire la aceste cinci reguli de aur pentru dresajul câinilor.

  1. Mergeți în ritmul câinelui 

S-ar putea să credeți că blocarea unei sesiuni de dresaj canin de două ore în agenda dumneavoastră este calea de urmat, dar caninii nu se pot concentra decât atât de mult timp și, nu uitați, dresajul este o muncă cognitivă grea pentru ei. Împărțiți antrenamentul în sesiuni scurte și regulate, mai degrabă decât să vă presați cățelul să meargă ore în șir. În caz contrar, s-ar putea să fie obosit, frustrat, plictisit și copleșit și nu va învăța la fel de eficient. 

În jur de 15-20 de minute în fiecare zi, împărțite în blocuri de cinci minute, sunt suficiente pentru cățeii tineri, în timp ce un bloc de maximum 15-20 de minute este suficient pentru câinii mai în vârstă. Poate fi o idee foarte bună să încheiați fiecare sesiune exersând o comandă pe care câinele o cunoaște deja, pe care sigur o va executa corect, astfel încât să termine într-o notă pozitivă.

  1. Consecvența și răbdarea sunt esențiale

Nu renunțați la cățelul dumneavoastră doar pentru că nu învață un truc nou din prima. Caninii (ca și oamenii) învață în ritmuri diferite, iar dacă puiului tău îi ia mai mult timp decât te-ai aștepta să învețe un truc nou, nu dispera și nu-i opri complet antrenamentul de obediență. Aceasta este o practică în curs de desfășurare care va necesita un efort constant în fiecare zi.

De asemenea, este esențial să rămâneți consecvent cu comenzile sau indicațiile pe care le predați câinelui. De exemplu, dacă uneori îi spuneți să se „culce”, iar alteori îi spuneți să se „lase jos”, acest lucru îl va deruta. Alegeți un singur semnal și respectați-l. În mod similar, nu folosiți aceeași comandă sau semnal pentru diferite acțiuni, un semnal folosit în mod constant pentru fiecare acțiune este esențial pentru învățarea lor. Asigurați-vă că toți cei din casă folosesc aceleași indicații!

  1. Faceți ca recompensa să merite

Toate antrenamentele ar trebui să se bazeze pe recompense, potrivit RSPCA, și cu cât câinele tău apreciază mai mult recompensa pe care i-o oferi în timpul antrenamentelor, cu atât este mai probabil să repete acel comportament (în schimbul aceleiași recompense).

Pentru mulți câini, acest lucru înseamnă recompense alimentare speciale, cum ar fi bucățele mici de brânză sau de carne. Cu toate acestea, nu toți câinii sunt motivați de mâncare, astfel încât pentru acești căței anume, dulciurile nu vor fi considerate deosebit de valoroase. Pentru acești căței, trebuie să stabiliți ce consideră ei ca fiind o recompensă mare, care ar putea fi joaca cu mingea sau un joc de tragere.

  1. Pregătiți-vă câinele pentru succes

Vrei ca și câinele tău să reușească așa că oferă-i cea mai bună șansă, făcându-i ușor să reușească. Acest lucru înseamnă reducerea la minimum a distragerii atenției, mai ales atunci când învață un truc sau o comandă nouă. 

Alegeți o cameră liniștită din casă, fără alte persoane sau animale, fără zgomote din trafic, mirosuri interesante etc. pentru a le capta atenția. 

  1. Nu pedepsiți niciodată

Dresajul care implică pedepsirea cățelului dumneavoastră pentru un comportament nedorit nu este susținut de RSPCA, iar mai multe studii arată că tehnicile aversive de dresaj canin sunt stresante pentru câini.

De asemenea, riști să întărești accidental comportamentul nedorit, de exemplu, dacă câinele tău latră excesiv pentru că vrea atenție și tu țipi la el să se oprească, îi oferi rezultatul pe care și-l dorea (pentru că, în ochii lor, orice atenție este mai bună decât lipsa de atenție), așa că va continua să latre, deoarece știe că astfel va primi atenția ta. Este mult mai eficient să îi recompensați atunci când sunt liniștiți și să ignorați pur și simplu lătratul.