De 476 Vizualizari

Reginele responsabile de imunizarea

Albinele lucratoare care aduc reginei hrana ii transfera acesteia si patogeni, care sunt digerati si legati de cate o proteina care este apoi transmisa prin fluxul circulator al reginei si catre ouale pe care le depune.

 

In timp ce vaccinurile au devenit un subiect controversat in ultima perioada in Statele Unite, dar si in Europa Occidentala, exista o specie in cadrul careia toti indivizii sunt vaccinati in mod natural pentru a face fata cu usurinta agentilor patogeni, conform unui studiu realizat de o echipa de oameni de stiinta care a urmarit albinele, observand ca in stupi reginele sunt cele responsabile de imunizarea noilor generatii de albine.

„Procesul prin care regina transfera imunitatea generatiilor viitoare de albine a fost un mister pana acum”, conform lui Gro Amdam, co-autor al acestei cercetari prezentate in ultimul numar al revistei PLOS Pathogens (journals.plos.org), potrivit Agerpres. Gro Amdam, profesor la Universitatea de Stat din Arizona, a lucrat la acest studiu alaturi de colegul sau, Dalial Freitak, profesor la Universitatea din Helsinki, Finlanda.

albine1

Conform Discovery News, albinele lucratoare care ii aduc reginei hrana ii transfera acesteia si patogeni care sunt digerati si legati de cate o proteina care este apoi transmisa prin fluxul circulator al reginei si catre ouale pe care le depune.

Aceasta forma de „vaccinare” a oualor protejeaza viitoarele generatii de albine impotriva bolilor dar, din pacate, nu le poate proteja si impotriva poluarii antropice a mediului lor cu pesticide, una dintre principalele cauze ale scaderii populatiilor de albine.

Albinele, si in special albinele de miere, reprezinta un factor important pentru industria alimentara, iar disparitia lor ar avea efecte devastatoare pentru aceasta industrie.

Gro Amdam si Dalial Freitak doresc sa obtina un vaccin care sa le ajute pe albine sa reziste mai bine bolilor legate de poluarea mediului lor de viata.

„Procesul de vaccinare se va desfasura in mod natural, motiv pentru care va fi ieftin si usor de implementat (…) Are potentialul de a imbunatati si securiza productia alimentara (pe baza de miere) pentru oameni”, a mai asutinut Gro Amdam.

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

powered by Binbox

X