Sari la conținut
Home » Rabia ucide în fiecare an zeci de mii de persoane din întreaga lume, cu precădere, copii. Astăzi este marcată Ziua Mondială de Luptă împotriva Rabiei

Rabia ucide în fiecare an zeci de mii de persoane din întreaga lume, cu precădere, copii. Astăzi este marcată Ziua Mondială de Luptă împotriva Rabiei

Rabia ucide în fiecare an un număr mare de persoane, în jur de 59.000 de decese în peste 150 de țări, iar 95% dintre acestea fiind întâlnite în Africa și Asia, potrivit estimărilor. La 28 septembrie, în fiecare an, este marcată Ziua Mondială de Luptă împotriva Rabiei (turbării)  în statele membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), în urma deciziei Alianței Mondiale pentru Controlul Rabiei.

Această boală poate fi prezentă pe toate continentele, cu excepția Arcticii, cele mai multe victime fiind întâlnite în Africa, Asia și America Latină.

Scopul pentru care a fost stabilită această zi de către Alianţa Mondială pentru Controlul Rabiei, este de a aduce în atenția publicului larg, a populației informații despre riscul de îmbolnăvire, cât și de a oferi detalii asupra modului de prevenire şi asupra modalităţilor prin care cetăţenii şi instituţiile pot ajuta la eliminarea principalelor surse prin care se poate contacta această boală.

Tema acestui an:  „Rabies: One Health, Zero Deaths”

Această team evidențiază relația dintre mediul înconjurător, oameni și animale.

Programele de control ale rabiei oferă un exemplu excelent pentru implementarea „One Health”, iar structurile care le susţin sunt cruciale pentru alte boli zoonotice (boli şi infecţii, care se pot transmite pe cale naturală, în mod direct sau indirect, de la animale la om), inclusiv şi pentru cele care pot genera pandemii, potrivit agerpres.ro.

Rabia ucide în fiecare an zeci de mii de persoane, dar, în prezent, există vaccinuri, medicamente, instrumente şi tehnologii pentru a stopa ciclul uneia dintre cele mai vechi boli, oprind astfel decesele.

Planul strategic de la nivel mondial prin care se dorește eliminarea deceselor umane, cauzate de rabia transmisă prin mușcătura de câini, până în anul 2030, este un proiect extrem de ambițios cu obiective realizabile.

Rabia este o boală care poate fi 100% prevenită dacă se respectă următoarele cerințe: informarea și educarea stăpânilor de animale de companie, cât și vaccinarea animalelor. Odată ce se reduce/elimină cazurile de rabie la animale se reduce și riscul de trasmintere la om.

Datorită programelor intense de vaccinare împotriva rabiei, care se desfășoară în țările dezvoltate, boala este prezentă din ce în ce mai rar spre deloc, față de țările în curs de dezvoltare unde nu sunt implementate programe de vaccinare atât de des și nu sunt la un nivel atât de dezvoltat.