Sari la conținut
Home » Importanța vaccinului antirabic pentru animalele de companie!

Importanța vaccinului antirabic pentru animalele de companie!

  • de
antirabic

Din cuprinsul articolului

Importanța vaccinului antirabic pentru animalele de companie!

Vaccinul antirabic poate salva vieți!

Sănătatea noastră și a animalelor de companie ar trebui să fie pusă pe primul loc, urmând sfaturile autorităților și specialiștilor în domeniu, ca ulterior să fie puse în aplicare de fiecare dintre noi.

Rabia, cunoscută sub denumirea de „turbare”, este o boală gravă produsă de un virus care afectează sistemul nervos central (partea ce ține de creier și măduva spinării), ce poate fi contractată atât de animale, cât și de oameni. Dacă animalul domestic este vaccinat, acesta este protejat în mare parte împotriva virusului, însă modul de transmitere foarte ușor în cazul în care animalul nu este vaccinat și intră un contact cu un alt animal bolnav și este mușcat, poate avea consecințe fatale.

Este obligația proprietarilor și a deținătorilor de animale, persoane fizice sau juridice, sub respectarea legislației sanitare veterinare în vigoare, să efectueze vaccinarea profilactică antirabică a tuturor animalelor domestice. De vaccinarea animalelor sălbatice se vor ocupa autoritățile în domeniu, sub modelul unui plan bine pus la punct.

Refuzul vaccinării câinilor și pisicilor de către proprietarii acestora constituie contravenție și se sancționează conform HG 984/2005 reactualizată Art.5 lit. J, pct.3 cu amendă de 400-800 lei pentru persoanele fizice și 400-1000 lei în cazul persoanelor juridice.

Cum se transmite această boală către om!

Rabia se transmite la om prin contactul cu saliva infectată a animalului bolnav, în urma mușcăturilor sau zgârieturilor.

Această boală se află într-o strânsă monitorizare și supraveghere atât din partea serviciilor veterinare din România, cât și din Uniunea Europeană, sub forma unor programe europene, naționale și județene de combatere și prevenire a bolilor transmisibile, pe baza Direcției C.E nr. 870/2011.

Măsurile care se întreprind pentru controlarea acestei boli!

Pentru implementarea programului de prevenire și combatere a Rabiei, se iau următoarele acțiuni:

  1. Catagrafia lunară a câinilor și pisicilor cu stăpân cunoscut din localitățile județului,
  2. Identificarea și confirmarea cazurilor de rabie,
  3. Limitarea răspândirii bolii,
  4. Controlul permanent a stării de sănătate a animalelor domestice și sălbatice,
  5. Implicarea autorităților locale pentru gestionarea, conform normelor legale, a câinilor comunitari (capturarea, sterilizarea, vaccinarea antirabică și efectuarea tratamentelor antiparazitare),
  6. Respectarea legislației în vigoare precum și a regulilor de recoltare, ambalare și transport al probelor la laborator pentru diagnosticul Rabiei,
  7. Imunoprofilaxia antirabică prin vaccinarea carnasierelor domestice și a vulpilor din zona silvatică.