Sari la conținut
Home » Cum călătorim în pandemie împreună cu câinele, pisica sau dihorul de companie

Cum călătorim în pandemie împreună cu câinele, pisica sau dihorul de companie

Cum călătorim în pandemie împreună cu câinele, pisica sau dihorul de companie este o întrebare la care mai mulți dintre noi  am vrea un răspuns după lunga perioadă de restricții impuse circulației oamenilor.

În curând vom putea călători în Uniunea Europeană pe baza unui certificat digital.  Portalul care va elibera certificatele digitale privind COVID este déjà activ și șapte state membre s-au conectat la acesta în vederea emiterii acestor documente pe baza cărora se va putea călători.

Dar ce se întâmplă cu animalele de companie, mai ales că există confirmari de cazuri de transmitere a noului coronavirus de la om la animal?

Normele UE facilitează călătoriile în altă țară din spațiul comunitar  împreună cu câinele, pisica sau dihorul de companie. Aceste norme reglementează, de asemenea, călătoriile în Uniunea Europeană dintr-o țară sau un teritoriu din afara Uniunii.

Ce condiții impune UE pentru a putea călători cu animalul de companie

Așa cum am identificat pe paginii oficiale de informare a Comisiei Europene, cu câteva excepții, animalul de companie ne poate însoți în altă țară din spațiul european comun sau când intrăm dintr-o țară terță dacă a fost microcipat sau are un tatuaj lizibil în mod clar dacă este aplicat înainte de 3 iulie 2011, dacă a fost vaccinat împotriva rabiei, dacă a fost tratat împotriva teniei Echinococcus multilocularis, tratamentul care însă nu e obligatoriu pentru câinii care se deplasează direct între Finlanda, Irlanda și Malta și dacă deține un pașaport european pentru animale de companie, atunci când călătorește între țări din UE sau un certificat UE privind sănătatea animalelor, atunci când călătorește dintr-o țară terță.

Ce conține pașaportul european pentru animale de companie

Pașaportul European conține o descriere a animalului de companie, precum și alte detalii, inclusiv despre microcipul sau codul tatuat, evidența privind vaccinarea antirabică și datele de contact ale proprietarului și ale veterinarului care a emis pașaportul.

Puteți obține un pașaport pentru câinii, pisicile sau dihorii de companie de la orice medic veterinar autorizat. Un pașaport pentru animale de companie este valabil pe toată durata vieții, atâta timp cât animalele respective sunt la zi cu vaccinurile contra rabiei.

Pașaportul european pentru animale de companie este un document care urmează un model standard la nivelul UE.

În cazul în care cetațenii din state care nu fac parte din Uniunea Europeana, cum sunt Andorra, Elveția, Insulele Feroe, Gibraltar, Groenlanda, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Vatican, vor să intre cu animalul de companie într-o țară din UE au nevoie de pașaport eliberat într-una din aceste țări.

Un alt document necesar circulație animalelor de companie

În cazul în care se călătorește dintr-o țară sau un teritoriu din afara UE, animalul de companie trebuie să dețină un certificat UE aprobat de un veterinar oficial din țara de plecare cu cel mult 10 zile înainte de sosirea animalului de companie în UE.

Certificatul privind sănătatea animalelor este un alt tip de document care conține informații specifice despre animalul de companie : identitate, sănătate, vaccinare antirabică și se bazează pe un model standard al UE.

Certificatul este valabil pentru călătoriile între țările UE timp de 4 luni de la această dată sau până la expirarea vaccinului antirabic. În plus, ar trebui să completeze și să se anexeze o declarație scrisă la certificatul de sănătate al animalului de companie, care să ateste faptul că relocarea nu se face în scop comercial. Această declarație este, de asemenea, necesară în cazul în care animalul de companie călătorește sub responsabilitatea unei persoane autorizate de proprietar. În acest caz, animalul de companie trebuie să ajungă la proprietar în termen de 5 zile de la relocarea acestuia.

Cu câte animale de companie se poate călători

Ca regulă generală, animalele de companie trebuie să călătorească împreună cu proprietarii lor. Putem călători cu maximum 5 animale de companie (câini, pisici, dihori domestici).

Dacă depășim acest număr, este posibil să ni se ceară să furnizăm dovezi că animalele respective participă la un concurs, la o expoziție sau la un eveniment sportiv (prezentând, de exemplu, un document de înregistrare) și au vârsta mai mare de 6 luni.

Torusi, în cazul în care călătorim cu mai mult de 5 animale de companie (câini, pisici sau dihori domestici) și nu îndeplinim niciuna dintre excepțiile menționate mai sus, animalele de companie trebuie să respecte normele de sănătate a animalelor care se aplică importului comercial de animale în UE.

Atenție! Pașapoartele europene pentru animale de companie sunt eliberate numai pentru câini, pisici și dihori domestici.

În cazul în care călătorim în altă țară din UE cu alte animale de companie (păsări, animale acvatice ornamentale, reptile, rozătoare sau iepuri), este necesar să verificăm reglementările naționale aplicabile în țara pe intenționăm să o vizităm.