Sari la conținut
Home » Psici sau mici ”dictatori” cu blană”? Până unde poate ajunge nevoia de atenție a felinelor de casă!

Psici sau mici ”dictatori” cu blană”? Până unde poate ajunge nevoia de atenție a felinelor de casă!

De la a-și stabili reședința în supermarketuri până la a face dintr-un spital a doua lor casă, unele pisici se duc cam oriunde vor. Unele tânjesc după companie și atenție, spune biologul și specialistul în comportament al pisicilor Roger Tabor, dar „majoritatea pisicilor nu fac acest lucru” și „acestea sunt cele mai ciudate”.

Este posibil să „supraveghezi” o pisică în astfel de situații?

Pisica roșcată Garfield și pisica neagră Lupin și-au găsit faima la Sainsbury’s din Ely, Cambridgeshire, și la Aldi din Haverhill, Suffolk.

bbc.com
bbc.com

Garfield, „domnul Sainsbury’s” a adunat mii de urmăritori pe rețelele de socializare înainte de moartea sa în 2019, iar isprăvile lui Lupin la Aldi au determinat zeci de persoane să fotografieze pisica.

Expertul în pisici Roger Tabor, din Brightlingsea, Essex, spune că motivul pentru care au ales supermarketurile este că „aceste două pisici sunt animale foarte sociabile, ceea ce nu se întâmplă decât dacă sunt socializate cu oamenii foarte devreme”.

„Ele nu numai că sunt foarte relaxate, dar par să se dezvolte dacă se află acolo unde este cald și primesc atenție”. Un memorial de bronz pentru Garfield este planificat pentru un parc din apropierea magazinului Sainsbury din Ely, după ce binevoitorii au donat la un crowdfunder.

Elogiul catedralei pentru pisica vedetă a rețelelor de socializare

Între timp, proprietara lui Lupin recunoaște că a „mers pe jos pe „Walk of shame” de mai multe ori, recuperându-și pisica din magazin. „Ele nu sunt intimidate, sau precaute și își fac prieteni instantaneu – dar de-a lungul istoriei, această precauție este cea care, în general, te ține în siguranță”.

bbc.com

Probabil că pisicile într-un mediu clinic nu sunt ideale, dar de mai bine de cinci ani, Henry, pisica roșcată și pufoasă, a fost un vizitator regulat al Spitalului Addenbrooke din Cambridge – cu peste 5.000 de urmăritori pe pagina sa de Facebook.

Deși are o casă confortabilă în apropiere, pisica în vârstă de șapte ani a făcut din incinta spitalului a doua sa casă – în ciuda faptului că este pusă afară ori de câte ori este văzută patrulând pe coridoare.

Șefii de la Addenbrooke’s continuă să îl îmbrățișeze pe Henry ca pe unul dintre ai lor și recunosc că pisica „pare să fi găsit un loc în inimile multora dintre angajații și pacienții noștri”, dar țin să nu fie lasată înăuntru.

Pisicile fac asta din nevoia de atenție

„În orice spital, administratorii se vor gândi la alergii, dar, pe de altă parte, există și considerentul că Henry este foarte popular și că, în momentele de stres, pisicile sunt cu adevărat un antistres”, spune dl Tabor.

„Desigur, poți încerca să supraveghezi o pisică, dar într-un mediu cu uși rotative sau deschise, este foarte dificil. Este o adevărată dilemă”. Spitalul recunoaște că Henry pare hotărât să rămână.

bbc.com

„Cu toții ținem foarte mult la Henry, dar afecțiunea lui pentru noi devine uneori o problemă atunci când vine în holul de alimente”, spune un purtător de cuvânt. „Chiar dacă este Crăciunul, vă rugăm să nu fiți tentați să îl tratați pe Henry”.

Vorbind despre Henry, Lupin și Garfield, domnul Tabor spune: „Majoritatea pisicilor nu fac aceste lucruri. Acestea sunt ciudățeniile din lumea pisicilor”.De ce să alegeți supermarketurile sau spitalele aglomerate? „Vor primi atenția de care au nevoie”, spune el. „Întărirea pozitivă pe care o obțin din întâlnirea cu oamenii depășește aspectele negative ale faptului că sunt puse în mod constant înapoi afară”.