Lumea animalelor

Programul de sterilizare gratuită a câinilor este disponibil în București. Care sunt condițiile

S-a deschis programul de sterilizare gratuită în Capitală. O hotărâre a fost aprobată, miercuri, de către consilierii generali ai Primăriei Municipiului București, care vizează următoarele măsuri: identificarea prin microcip, înregistrarea în RECS şi sterilizarea gratuită a maximum 5.000 de câini de rasă comună din Capitală, aflaţi în proprietatea persoanelor fizice.

Instituția care a primit împuternicire să presteze serviciile este Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA).

 Programul constă în subvenționarea celor trei măsuri precizate

Acestea sunt: identificarea prin microcip, înregistrarea în RECS și sterilizarea gratuită a câinilor de rasă comună, cu deţinător de pe raza Municipiului Bucureşti. Ajutorul va fi acordat în limita plafonului stabilit.

S-a deschis programul de sterilizare gratuită în Capitală, iar acesta se va desfășura conform principiului primul venit – primul servit.

Potrivit unei note de fundamentare, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a aprobat în anul 2017 strategia pentru protecţia şi bunăstarea animalelor.

După anul 2017, cu ajutorul ASPA, s-au derulat programe de sterilizări gratuite, care au fost bine primite de posesorii de animale.

Programul a fost pus în practică și în anii trecuți

În anii 2018 și 2019, în Capitală s-au desfășurat programe de sterilizări gratuite, în total fiind sterilizate 9.300 de animale, dintre care, în 2018 au fost sterilizate aproximativ 2.800 de animale, iar în 2019 aproximativ 6.500 de animale.

Din noiembrie 2021 și până în aprilie 2022, aproximativ 7.000 de animale.

„Pentru buna desfăşurare a acestui program, propunem ca ASPA să încheie un acord de prestări servicii medical-veterinare pentru identificarea prin microcip, înregistrarea în RECS şi sterilizarea gratuită a câinilor de rasă comună, cu deţinător, de pe raza Municipiului Bucureşti, în limita bugetului aprobat, care va fi atribuit în conformitate cu prevederile legii nr. 98/2016 şi ale HG nr. 395/2016 cu medici veterinari organizaţi in condiţiile legii nr. 160/1998 privind organizarea profesiei de medic veterinar”, preciează sursa citată.

Legea prevede identificarea prin microcip și înregistrarea câinilor în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân (RECS), registru gestionat de Colegiul Medicilor Veterinari (CMV).

Aceste norme ajută la prevenirea abandonului câinilor și, de asemenea, la sancționarea celor care totuși săvârșesc această contravenție. Cu ajutorul microcipului înregistrat în RECS, autoritățile pot identifica proprietarul câinelui abandonat.

 

 

 

Recent Posts

Care sunt cele mai prietenoase rase de pisici

Care sunt cele mai prietenoase rase de pisici. Se spune că pisicile sunt mai puțin…

5 zile ago

Pisica ta urinează pe hainele din casă. Cauzele și remediile

De ce pisica ta urinează pe hainele din casă. Mirosul urinei de pisică este foarte…

6 zile ago

Acestea sunt cele mai scumpe rase de câini

Acestea sunt cele mai scumpe rase de câini. Unele rase de câini pot fi foarte…

6 zile ago

Ți-ai pierdut pisica, uite ce trebuie să faci

Ți-ai pierdut pisica, uite ce trebuie să faci! Acestea sunt câteva sfaturi adunate de la…

6 zile ago

Devotamentul câinilor. Un câine nu vrea să-și lase stăpânul la spital fără să fie și el alături de acesta

Devotamentul câinilor. Un câine nu vrea să-și lase stăpânul la spital fără să fie și…

6 zile ago

Cât de des pot fi spălate pisicile

Cât de des pot fi spălate pisicile în condițiile în care se știe că pisicilor nu…

6 zile ago

Parteneri