Sari la conținut
Home » Primăvara se înmulțesc cazurile de rabie la pisici. Situații în care îți mai poți salva animalul de companie

Primăvara se înmulțesc cazurile de rabie la pisici. Situații în care îți mai poți salva animalul de companie

Rabia este un virus mortal care se răspândește prin salivă atunci când un animal infectat mușcă. Cunoașterea etapelor și a semnelor sale vă poate ajuta să nu vă puneți familia în pericol. Este important să fiți atenți la semnele de rabie, mai ales dacă pisicuța dumneavoastră umblă pe afară și a fost mușcată recent de un câine necunoscut sau chiar de o pisică.

Pisicile sunt cele mai des raportate animale domestice care au fost diagnosticate cu rabie. Fiecare stadiu al rabiei, în cazul nostru dezvoltă anumite comportamente și simptome. Cunoașterea simptomelor clasice ale fiecărui stadiu vă va ajuta să recunoașteți boala. Dacă bănuiți că animalul dumneavoastră de companie ar putea avea rabie, duceți-l imediat la veterinar.

Există trei stadii ale rabiei, identificate după simptomele lor

Prima etapă:

Prima etapă a rabiei se numește faza prodromală, care durează între una și trei zile. Manualul veterinar Merck precizează că simptomele pot fi greu de identificat la început, dar în general durează mai puțin de 21 de zile până la 80 de zile pentru a se instala, iar simptomele se agravează rapid. Primele simptome includ:febră; comportament irațional; modificări ale temperamentului; salivare excesivă; dilatarea pupilei; ierderea poftei de mâncare; mușcarea obiectelor.

Nu uitați că schimbările de temperament pot fi subtile. O pisică distantă și independentă poate sări brusc în poala dumneavoastră și să vrea să fie mângâiată. O felină care anterior a fost iubitoare poate fugi de stăpânul său.

Faza furioasă

A doua etapă a rabiei se numește faza furioasă. Această etapă începe, de obicei, în a doua sau a treia zi. Timp în care pisica va avea un comportament din ce în ce mai neregulat. De exemplu, poate începe să mănânce obiecte necomestibile, cum ar fi pietre sau bețe. Alte comportamente pe care le puteți vedea în această etapă a rabiei includ: pierderea orientării; hipersensibilitate la stimulii din mediul înconjurător; comportament agresiv sau violent; mușcături; crize convulsive; tremurături; lipsa de coordonare a mușchilor

Faza paralitică

Cea de-a treia etapă a rabiei este etapa paralitică, denumită și faza de muțenie. Pisica va deveni deprimată și nu va reacționa. Alte simptome includ: slăbiciune; respirație greoaie; sufocare; insuficiență respiratorie sau comă și paralizie care duce în cele din urmă la moarte.

Vaccinul împotriva rabiei

Rabia poate fi controlată. Dacă pisica dumneavoastră primește un vaccin antirabic la un program regulat, va fi protejată împotriva rabiei. Vaccinul se administrează, de obicei, când pisica are aproximativ 3 sau 4 luni, în funcție de legile în vigoare în zona de reședință, cu o injecție de rapel la un an după aceea. După aceea, vaccinurile să fie administrate la fiecare unul până la trei ani.

Totuși, chiar dacă animalul dumneavoastră de companie este vaccinat împotriva rabiei, acesta trebuie să fie consultat imediat de un veterinar dacă bănuiți că a fost expus. Acesta va avea o perioadă de 10 zile de observație în carantină și poate primi un posibil vaccin de rapel pentru a se asigura că nu a fost infectat.

Cum știi dacă pisica ta are rabie?

Este esențial să urmăriți semnele de rabie de mai sus. Nu există niciun leac pentru rabie odată ce aceasta s-a instalat. Mai puțin de douăzeci de persoane au supraviețuit vreodată după o expunere fără a fi făcut vaccinul antirabic înainte de instalarea simptomelor.

Dacă animalul de companie pare să aibă simptome de rabie, este important să fiți precaut în interacțiunile cu el. O pisică aflată în prima fază a bolii se poate transforma rapid din docilă în periculoasă, iar o singură mușcătură de la un animal infectat este tot ce este nevoie pentru a vă infecta. Bănuiți că pisica dumneavoastră ar fi putut fi mușcată de un animal turbat? Nu stați pe gânduri, contactați un medic veterinar cât mai curând posibil pentru a începe procesul de carantină.